Bob Marley, nesmrtelný král reggae. Usain Bolt, nejrychlější muž planety. Co mají společného? Vyrostli na Jamajce, kde si i vy budete připadat jako v ráji: průzračný oceán, bělostné pláže, lahodné koktejly, hudba… A rozhodně tady myslí i na děti!

Hubený mužík divoce pohazuje hlavou, z níž mu až pod zadek splývají dlouhatánské dredy. Spokojeně hledí na pódium, na kterém se za chvíli budou předvádět současné hvězdy jamajského hudebního nebe, následovníci Boba Marleyho, slavného krále reggae.

„Jó, Boba jsem znal, pracoval jsem pro něj. Dělal jsem mu přebaly cédéček a chystal pódia,“ usmívá se chlapík, kterému je něco málo přes padesát a sám je docela slušná celebrita. (Jak později zjišťuji, Ras Balie Reid je bývalý sprinter, fotbalista, ale především uznávaný malíř.)
Teď však pomáhá kolegům v Ocho Rios, městečku na severu Jamajky plném úchvatných pláží, a především vzpomíná: „Tady jsme kdysi vystupovali. Bob měl kolem sebe obrovskou rodinu. Se zatajeným dechem jsme poslouchali příběhy, které znal od svého dědy – o našich kořenech v Africe.“ Ras se, stejně jako Bob Marley, hlásí k tradičnímu náboženství na Jamajce – k rastafariánství. Rastamani věří, že právě oni jsou vyvolený lid, který se vrátí do své svaté země zvané Zion, kterou prý byla nejstarší říše světa, Etiopie. V roce 1930 si už dokonce mysleli, že ta chvíle přichází: to když byl v tehdejším Habeši jmenován císařem Haile Sesalassie (přijal jméno Ras Tafari Makonnen, odtud rastafariáni). Tento černý mesiáš však zatím své ovečky ze zkaženého světa hříchu neodvedl, a to je dobře. „Nesmíme pít alkohol, stříhat si vlasy ani se holit, jíme jen přírodní pokrmy bez jakýchkoliv koření a dokonce i bez soli,“ vysvětluje Ras. V této komunitě se ale zároveň ve velkém konzumuje marihuana, protože rastafariáni věří, že je to zázračná bylina, jejímž prostřednictvím komunikují s bohem.

A ani monogamie jim není zrovna po vůli. „Všechno patří všem: jídlo, domov i ženy,“ říká spíš pobaveně Ras a vzpomíná na chvíle v luxusním růžovém domě na Hope Road v hlavním městě Kingstonu: „Tady jsme si užívali s Bobem hodně nevázaného života a ženy tudy doslova proudily. Bob byl sice ženatý, ale z jeho záletů se narodilo dvanáct nemanželských dětí a jeho milenkou byla třeba tehdejší Miss World či mistryně Jamajky ve stolním tenisu,“ směje se.
Z reproduktorů se příhodně ozývá nejznámější písnička Boba Marleyho No woman no cry – Bez ženy nejsou slzy. A ty se objevují i v Rasových očích: „Když Bob v šestatřiceti letech zjistil, že boj s rakovinou prohraje, jeli jsme do vesnice Nile Mile, která je kousek odsud a kde se Bob narodil. Dnes je to muzeum, ale tehdy jsme v noci seděli u meditačního kamene, o kterém zpívá v Talking Blues, a on mi říká: Když se podíváš na hvězdy, uvědomíš si, že jsi jen malou součástí vesmíru, a řekneš si – proč je počítat a zkoumat, když pod nimi můžu sedět a vstřebávat tu zázračnou energii.“

 

TOVÁRNA NA SPRINTERY

Zázračný náboj má v sobě jistě i další ze současných jamajských celebrit: nejrychlejší sprinter na světě, třiadvacetiletý Usain Bolt. Se svými klaunovskými škleby a výškou 195 centimetrů je něco mezi Louisem Armstrongem, temperamentním kazatelem a zároveň hvězdou reggae. Na tratích totiž doslova tančí, závěry stovek v pohodě vyklusává a vypadá to, že jeho hlavním cílem je rozesmát diváky i soupeře.

„To už je v naší povaze, chceme, aby s námi bylo lidem dobře,“ říká o svém synovi Wellesley Bolt, s nímž jsem se setkala ve vesnici daleko od hlavních cest. A Usain se stará i o to, aby bylo dobře lidem, kteří z něj udělali to, co je. „Všem nám tady pomáhá, i tahle silnice je tady díky němu,“ usmívá se otec a skutečně: ačkoliv Jamajku lemují veskrze dobré cesty, sem – džunglí plnou vysokých palem a lián, kterými jen sem tam prosvítají pestrobarevné maličké domy Jamajčanů, vede přímo ukázková asfaltka.
Usaina Bolta Jamajčané zbožňují, a tak je všude. Zubí se na billboardech, na stojanech čerpacích stanic a dokonce je po něm pojmenovaná dálnice – Bolt Highway. Pravda, policisté měli při jejím otevření obavy: báli se, že to po ní řidiči budou chtít rozpálit jako Bolt.
JAMAJKA JE SEXY!
K tomu, abyste se pořádně rozparádili, však nemusíte jezdit nikam daleko. Jamajka, to je ukázkový příklad vřelosti, kterou jinde jen tak nepotkáte. Ať už to berete v tom smyslu, že se vám tady slunce opírá do horké kůže vystavené na lehátku na hladině průzračného oceánu plného pestrobarevných ryb, či v tom pojetí, že Jamajčané v podstatě nikdy nespí, pořád si prozpěvují, bubnují do rytmu a v jednom kuse tančí! Ty nejlepší party se konají na písečných plážích tří hlavních jamajských resortů: Montego Bay (okouzlující záliv je navíc lemovaný kilometry korálových útesů a je tady úžasné potápění), Ocho Rios (každý rok v červnu se zde koná světově proslulý „Ocho Rios Jazz Festival“, kdy koncerty probíhají po celém městě) a Negril (ten je považovaný ze jamajskou svatyni volného požitkářství s 11 kilometrů dlouhým pásem neskutečně bělostného písku a útesů s koloniemi korálů).
A ještě jedna rada na závěr, zejména pro dámy: kromě slunečního krému náležitého faktoru a plavek si do kufru nezapomeňte přibalit střevíce s vysokými podpatky a především rajcovní šaty (ať už máte jakékoliv rozměry, tady si prostě budete připadat sexy).

DOPRAVA: Letecky Praha – Montego Bay s přestupem ve Frankfurtu, při včasné rezervaci pořídíte zpáteční letenku od 25 000 Kč.
CO S SEBOU: Kromě opalovacího krému náležitého faktoru a plavek si přibalte i pohodlné boty a společenské šaty na tanec, budete je potřebovat!
UBYTOVÁNÍ: Levné bungalovy u pláže i dražší hotely najdete na informačních stránkách země www.visitjamaica.com Pokud je vaším snem pořádně romantická svatba, je Jamajka jedním z nejlepších míst, kde do toho můžete „praštit“. Řada zdejších hotelů se totiž specializuje na svatební obřady. Ty se většinou konají na romantických plážích, v kamenných kaplích jako by vystrčených do moře – a při západu slunce (inspiraci hledejte na www.couples.com či www.breezes.com). Před obřadem si však můžete dopřát i pořádné rozmazlování včetně dvojitých masáží či lenošení na postelích na kůlech, které se jakoby vznášejí na oceánu – záclonky jsou zataženy, jediný, kdo k vám smí, je číšník s dalším drinkem či nějakým výtečným pokrmem, například národní zeleninou akki s treskou či kuřetem se speciálním kořením jerk (více na www.sandals.com).
KDY SE SEM VYPRAVIT: Nejlépe od listopadu do dubna.
VÍZUM: Dostanete ho po příletu na letišti, stojí 20 USD za osobu.
ČASOVÝ POSUN: -6 hodin

VÝLETY S DĚTMI: Dunn´s River Falls (Ocho Rios, otevřeno denně 8.00 – 17.00, vstupné 10 USD). Nejznámější vodopád na Jamajce se po 183 metrech plných kaskád a kamenitých teras vlévá do jezírka kousek od hezké pláže. Vylézt na jeho vrchol je neopakovatelný zážitek! Jde o dosti mokrou záležitost, tedy doporučujeme plavky a dobré boty do vody.
Dolphin Cove (Ocho Rios, otevřeno denně 8.30 – 17.30, www.dolphincovejamaica.com, vstupné 13 – 89 USD): Lákadlem tohoto tematického parku je plavání s delfíny, bazén se žraloky a rejnoky.
Black River Safari (tel. 876 965 2514, vstupné 15 USD). Na nejdelší jamajské řece (ve stejnojmenném městě) se můžete vydat na loďce seznamovat se s krokodýly!
Mystic Mountains (Ocho Rios, otevřeno 9.00 – 17.00, www.rainforestrams.com, vstupné: od 20 USD). Lanovkou vyjedete nad džungli do výšky více než 200 metrů nad mořem, kde je v hale výstava o historii a nejlepších sportovcích Jamajky, dolů se pak můžete svézt na bobové dráze!
SLOVNÍČEK: Na Jamajce se všude domluvíte anglicky, ale pokud se chcete, jak se říká, dostat blíže k lidem, vyplatí se naučit se alespoň několik slov ve zdejším jazyce, který se nazývá patois, a který je kombinací jazyků všech národů, jež tady kdy žily (byli to kolonisté ze Španělska a Velké Británie i Afričané, kteří sem byli přiváženi jako otroci). Ustálená písemná forma tohoto jazyka neexistuje, tedy vám předkládáme základní fráze foneticky: Ja man. (většinou psané jako Yeah mon) Vyjadřuje souhlas či potvrzení souhlasu. Při tomto slovu si muži o sebe bouchnou sevřenými pěstmi, ženy ťuknou lokty, jako by se odrážely při běhu.
Evrytings ajrí? Vše je v pořádku?
Gvagva? Jak se máš?
Kankju. Díky.
Gačamen. Chápu.
Mi luvju volib. Moc tě miluju.
NEZAPOMEŇTE: Nesmrtelný Bob Marley Tak Jamajčané říkají alkoholickému panáku v národních barvách, který dostanete na každém baru. Upozorňujeme, že po více kouscích budete skutečnými mistry reggae. A jak na ten lahodný drink? Po stěně panákové sklenice postupně opatrně lijete červený višňový likér, mentolovou zelenou, pomerančový džus a nakonec kvalitní bílý rum (nejlépe zdejší, vyhlášené značky Appleton).
VÍCE INFORMACÍ: Velvyslanectví Jamajky v Německu Schmargendorfer Strasse 32, Berlín Tel.: +49 30 85 07 92 75 Fax: +49 30 85 07 92 87 e-mail: cultour@jamador.de, www.visitjamaica.com, www.jtbonline.org, TMR International Šafaříkova 5, 120 00 Praha 2 Tel. +420 233 931 255 www.travel-marketing.cz, info@travel-marketing.cz
PO STOPÁCH BOBA MARLEYHO: Muzeum Boba Marleyho (56 Hope Road, Kingston, www.bobmarley-foundation.com, otevřeno po-so 9.30 – 17.00, vstupné 500 jamajských dolarů, 1 USD = 90 jamajských dolarů. Umělec zde prožil posledních šest let svého života a vše zůstalo tak, jak to nechal. Uvidíte mnoho zlatých a platinových desek, nejrůznější ocenění, ale také nahlédnete do nahrávacího studia, kuchyně, ložnice s koncertními obleky i do pokoje, kde ho v roce 1976 málem zavraždili. Mauzoleum Boba Marleyho (Nile Mile, vstupné 12 USD, www.bobmarley-foundation.com, otevřeno denně 9.00 – 18.30). Navštívíte dřevěnou chatrč, v níž zpěvák žil do svých 13 let, uvidíte ohniště, na kterém si připravoval jídlo, i slavný meditační kámen, ke kterému se vracel. V betonové budově s obrazy černých andělů je mramorová deska, která ukrývá Marleyho pozůstatky.

Comments are closed.