Máme pro vás skvělý recept jak dopřát to největší blaho svým očím, nosu… zkrátka celému vašemu vymrzlému tělu i zkřehlé duši. Vydejte se s námi do největšího květinového parku na světě – do holandského Keukenhofu. Ale pozor: tento voňavý ráj je totiž otevřen jen dva měsíce: letos od března do května 2015.

Foto: www.keukenhof.nl

Leží u městečka Lisse, zhruba 30 km od Amsterdamu; vy se ovšem z ničeho nic ocitnete uprostřed nekonečných polí – ovšem ne s obilím, ale s tulipány, krokusy, hyacinty, narcisy, liliemi, které právě teď rozkvétají na neuvěřitelných 32 hektarech. Ovšem jinak se zde počítá v milionech: vaše smysly se popasou na více než sedmi milionech květů, mezi nimiž hrají prim – no hádejte – tulipány! Těch je tady vysázeno neuvěřitelných čtyři a půl milionu. Tuto téměř nadpozemskou krásu má přitom „na svědomí“ pouhých sedmadvacet špičkových zahradníků. „Krása těchto květin trvá často jen několik dnů, maximálně několik týdnů. Proto máme speciální metodu, se kterou udržíme Keukenhof v květu až dva měsíce: cibuloviny sázíme do země ve třech vrstvách vždy podle období jejich rozkvétání,“ poukazuje na jednu z nejvíce fascinujících věcí v tomto největším parku světa jeden ze zahradníků.

Podrobnosti, jak se i letos snadno do tohoto unikátního parku dostat, najdete na stránce Keukenhof 2015.

„Jakmile jedny kytky odkvetou, začínají kvést další, pozdější. Zároveň tak jednotlivé kompozice několikrát změní svou tvář,“ dodává.
Tímto pohádkovým místem procházíte po stezkách (celkem můžete ujít až 15 KM), kolem nichž se objevují tváře známých osobností z tulipánů nebo třeba auta z hyacintů… Kvetou tady ale také keře, nad vámi se tyčí vzrostlé staleté stromy a společně s důmyslným systémem vodních kanálů a jezírek je to zákoutí jako stvořené pro umělce. Však tady také malíři a sochaři pravidelně pořádají výstavy a ve čtyřech krytých pavilonech na vás čekají další naprosto úchvatné expozice, tentokrát pro změnu azalek nebo chryzantém. Nejlepší doba, kdy sem vyrazit, je poslední týden v dubnu, protože máte největší záruku, že bude dobré počasí, a především, že tulipány budou skutečně všude (Keukenhof je v největším květu od 22. do 30. dubna)!

 

Že vás předchozí text zatím moc nenadchnul, protože si raději dáte trochu do těla, než abyste čichali ke kytkám? Pak vězte, že ani vy se tady rozhodně nudit nebudete! Je totiž ideální projet park na kole, je tak rozlehlý, že pokud si tady pronajmete bicykl (za 8,5 eura), vaše nohy budou mít co dělat. Dopřát si můžete také zhruba třičtvrtěhodinový výlet speciálními loďkami, které vás za 7,5 eur provezou od keukenhofského mlýna po okolí. Do lodí, poháněných elektrickým motorem šetrným k životnímu prostředí, se pohodlně vejde zhruba dvacet lidí. Jde o upravená plavidla ideální pro mělké vody, která používají zdejší zahrádkáři a pěstitelé pro různé druhy prací.

VŮNĚ MÍSTO BENZINU
Foto: Zuzana Rybářová

Bažíte-li ještě po dalších „květinových zážitcích“, v Holandsku se jich nabízí hned několik. Jedna z vůbec nejkrásnějších a nejvoňavějších akcí na celé zemi vypukne vždy na konci dubna v přímořském lázeňském městečku Noordwijk (cca 35 kilometrů od Amsterdamu). Do ulic vyrazí alegorické vozy, které rozkvétají miliony řezaných květin. Nejde přitom o obyčejné nazdobené vozíky – zdejší umělečtí zahradníci vytvořili na obřích podstavcích z květů vtipné dinosaury, koně, nymfy, řecké bohy, historické postavy, letadla, ale také třeba Mickey Mouse nebo Kačera Donalda. Za doprovodu živé hudby míří celá ta paráda do města Haarlem, vzdáleného čtyřicet kilometrů.
Podél cest postávají především rodiče s nadšenými dětmi. Když ale tato tradice původně před několika desítkami let vznikla, sjížděly se sem v luxusních autech bohaté paničky, které chtěly vidět, co se letos bude nosit na kloboucích a v klopách. Korzo původně nebylo nic jiného než módní přehlídka květin pro následující sezonu… Pro dospělé tahle velkolepá podívaná často znamená začátek večerní zábavy. V devět večer průvod končí v Haarlemu, kde si zájemci můžou květinové vozy ještě celý další den prohlédnout. Veselí, které je s korzem spojeno, však ještě rozhodně nekončí. Na ulicích se popíjí, zpívá a tančí až do rána. Pokud ale průvod nestihnete, nevěšte hlavu. Koncem prázdnin probíhá obdobná akce v Rijnsburgu a v říjnu bude alegorické vozy ve městě Tiel zdobit místo květin barevné ovoce.

 

KVĚTINOVÉ WALL STREET
Foto: Zuzana Rybářová

Za pořádným vzrušením můžete vyrazit na největší světovou květinovou aukci v bývalé rybářské vesnici Aalsmeer. Tento zastřešený kolos zabírá plochu velkou asi jako půl Monaka. Je tu pět síní a denně tudy „projde“ na 19 milionů řezaných a dva miliony pokojových květin! Ve speciálních vozech jezdí na běžících pásech, obchodníci jim ale nevěnují pozornost. Sedí s prstem na tlačítku, soustředěni na zelené světlo. Pořadatelé burzy pokaždé utrhnou ukázkový kousek, stanoví cenu nákladu, a ta postupně klesá. Vyhrává ten, kdo koupí přesně včas – ne brzy, aby neprodělal, a ne pozdě, aby ho někdo nepředběhl… Rozhodovat se přitom musí bleskově, protože celá akce trvá maximálně pět vteřin!
A jak vlastně taková burza květin probíhá? O tom se můžete přesvědčit na vlastní oči, neboť každý den od sedmi hodin do půl dvanácté je toto unikátní místo přístupné i turistům. Po zaplacení vstupného vystoupáte po schodech na ochoz, který se nachází ve výšce asi čtyř metrů nad podlahou haly a po němž se prochází jejími prostorami. Pod vámi bude plno vozíčků především s různými řezanými květinami.
Můžete tak celé to dech beroucí květinové drama sledovat, aniž by si vás obchodníci všimli. Ti se ostatně hned po jedné koupi soustředí na další a na rozdíl od vás už nemůžou pozorovat neuvěřitelný mechanismus, který zboží během několika minut připraví k expedici třeba na druhý konec planety…

Praktický tip: Luxusní autobusy společnosti Eurolines míří přímo před bránu parku!

PARK KEUKENHOF: www.keukenhof.nl
TIP MALÉHO DOBRODRUHA: Pokud do Holandska míříte s dětmi, doporučujeme vám do všeho toho květinového šílenství zakomponovat návštěvu světoznámého miniaturního městečka Madurodam!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*