Nikde jinde v České republice nebudete mít intenzivnější pocit, že se zastavil čas. Tady se totiž opravdu zastavil. A ne jen tak na skok. Jindřichovým Hradcem prochází 15. poledník!

Foto: www.jh.cz

Vy se na něj můžete vynadívat, překročit ho a pak vyrazit za bílou paní na zámek a dál do hospůdek i do bohem zapomenutých míst kolem Slavonic…

Tak kde je?“ nedočkavě vrtíte hlavou, když se procházíte po náměstí kolem proboštského kostela Nanebevzetí Panny Marie v Jindřichově Hradci. U jeho západní strany uvidíte v dlažbě vyznačenou čáru. To je on: 15. poledník východní délky!  Nebojte se, směle ho překročte pravou nohou a něco si přejte… K tomu prý tady ostatně je.
„Jeden hloupý krok, řeknete si možná. Jenže sotva ho uděláte, máte zvláštní pocit, že není minulost, není budoucnost. Jen to, co je teď. Pak přijde to správné přání a ta nejlepší cesta k němu,“ říká mladík vycházející z penzionu, jak jinak než Na Poledníku. Do Jindřichova Hradce a jeho okolí jezdí pravidelně, protože tu vždycky objeví něco nového.
A to je přesně to, co čeká i vás. Tento kraj je totiž plný záhad…
Na večeři k bílé paní
V centru Jindřichova Hradce na hladině rybníka Vajgar se odráží silueta kdysi hradu – dnes renesančního zámku (mimochodem třetího největšího v České republice). Rozkládá se na více než třech hektarech a má přes 320 renesančních, barokních, rokokových, empírových i klasicistních pokojů! A čas od času se jimi prochází zdejší bílá paní Perchta z Rožmberka. Duch nebohé šlechtičny, provdané proti její vůli za Jana z Lichtenštejna, vám prý napoví, co vás čeká. Má-li bílé rukavičky, bude to štěstí, červené signalizují požár a černé smrt. Pokud se nebojíte nahlédnout do své budoucnosti, máte poslední možnost Perchtu spatřit. Po komnatách se prochází totiž jen po setmění a speciální noční exkurze končí 8. září! Kromě Perchty si tady užijete mluvící kašny, spousty příběhů, zjevení vládců i jejich poddaných, s kuchtíky se vydáte do černé kuchyně…
Raději přes den si tady prohlédněte unikátní architektonický klenot: rondel se zlatým štukováním. Historická lahůdka jsou tzv. Zelené místnosti, v nichž se ocitnete v dobách, kdy zde svá vítězství i prohry prožívali pánové z Hradce, Slavatové i poslední majitelé zámku – Černínové.
Jindřichův Hradec je ale také rodiště skladatele a varhaníka Adama Michny z Otradovic. Nejen jeho Chtíc aby spal, ale i spoustu mariánských písní si můžete poslechnout ve zdejších chrámech v centru, do něhož vejdete třemi branami. Náměstí Míru s morovým sloupem je obklopeno domy s klasicistními fasádami a figurálními sgrafity, takže si tu budete tak trochu připadat jako někde v galerii. Pokud toužíte po umění a zároveň i raritě, doporučujeme vám vyrazit do barokního jezuitského semináře. Mají zde největší mechanický betlém na světě. Přes 60 let ho vytvářel punčochářský mistr Tomáš Krýza (1838-1918). Nevěříte? Stačí vám jeden pohled na toto dílo: původně stálo na ploše 60 metrů čtverečních a všelijak se na něm hýbe 1398 figurek lidí a zvířat!
Grázlovi v patách
Z Jindřichova Hradce můžete do nádherné krajiny české Kanady vyrazit velmi netradičním způsobem: jezdí odsud dvě velice romantické úzkorozchodné dráhy. Jedna měří 46 kilometrů a vede do Obrataně, druhá po 33 kilometrech směrem k rakouským hranicím končí v Nové Bystřici. Hodinu a půl vás budou vábit jehličnaté lesy, mezi nimiž se ukrývají rybníky. A na jejich hladině se zrcadlí stromy i nebe stejně jako v kanadských jezerech. A všude tady narazíte na osamělé žulové kameny (některé mají velikost autobusu!) a téměř ke každému se vztahuje nějaká ta pověst.
Za jednou takovou můžete vyrazit z náměstí v Nové Bystřici. Stačí, když se vydáte po turistické stezce loupežníka Grasela. Obávaný lotr (legenda vypráví, že bohatým bral a chudým dával) byl ve svých 28 letech po tříletém procesu odsouzen za několik vražd a loupežných přepadení k smrti. Když byl roku 1818 popravován na vídeňském náměstí a spatřil dav, který se na něj přišel podívat, prohlásil prý: „Ježíš, tolik lidí.“ Vy však dnes na jeho stezce většinou nepotkáte ani živáčka.
Podivný pocit budete mít i ve vesnicích, které trasu lemují. Tak třeba Maříž. Po druhé světové válce se stala součástí pohraničního pásma. Ve vsi zůstala jen jedna romská rodina a pár starších lidí. Život se sem vrátil až po roce 1989. Pokud se tady zastavíte, určitě navštivte dílnu světoznámé mařížské keramiky a namalujte si svůj hrníček (každý den od 8.00 do 20.00 hodin).
Zastavit se ještě můžete kousek odtud na mohutném hradě Landštejn (každý den kromě pondělí od 9.00 do 16.00 hodin si ho můžete prohlédnout) a pak pokračujte do Slavonic.
Návrat do renesance
Zavřete oči, otevřete je, zavřete… jste v jedenadvacátém století a zároveň i v šestnáctém. Měšťanské domy kolem dvou náměstí ve Slavonicích jsou ozdobeny sgrafity a vy jen čekáte, kdy z některého z podloubí vystoupí sličná paní Kateřina – a hned zase zmizí za nějakým svým milým do zdejšího podzemí…
Sem ostatně můžete nahlédnout také, a to i bez milostných dostaveníček. Nejstarší sklepy (tzv. lochy) tady vznikly ve 13. století. Ručně je prý do rulového masivu vysekali horníci z Jihlavska. Měšťané si sem pak ukládali nejrůznější pochutiny a také sudy s vínem či pivem. Některá sklepení však využívali jako svoje dílny řemeslníci, kteří k práci potřebovali chlad: byli zde kožaři, řezníci apod. Na ty tady už dnes nenarazíte, do čeho byste však mohli narazit, jsou zdejší stěny: chodby totiž mají v průměru na výšku 150 cm a na šířku 60 cm!
Oběd nebo večeři tedy raději nechte na později. Zato pak si dopřejte. Zajděte si na Horním náměstí do slavného podniku Besídka – hotelu, restaurace a galerie v jednom. Historický dům si v roce 1988 koupilo sedm statečných, jak si přezdívali herci z pražského divadla Sklep. Můžete jen tak posedět mezi obrazy a kovovými sochami, dát si dobré vínko, něco k snědku a podřídit se zdejšímu heslu: Zahálka je skutečná matka všech nápadů.

PRAKTICKÉ INFORMACE
* DOPRAVA
Z Prahy po D1, exit 90 Humpolec, Vystrkov, po 34 na Pelhřimov, KO Jindřichův Hradec (cesta trvá 2 hodiny). Z Brna na R23 exit 144 (Nový Lískovec), D1, Pelhřimov, Jindřichův Hradec (cesta trvá 2 hodiny). Na Slavonice pak jeďte přes Kunžak (cesta trvá 50 minut). Do Maříže to máte pět minut autem.
* UBYTOVÁNÍ A RESTAURACE
Penzion Pod Zámkem
Nové Stavení 16, Jindřichův Hradec 377 01, tel.: 384 384 026, rezervace@ penzion-pod-zamkem.cz, www.penzion-pod-zamkem.cz Za nocleh v romantickém pokoji nad řekou Nežárkou s výhledem na zámek dáte 800 Kč na osobu, dvoulůžkový pokoj vychází na 1250 Kč. Dobře tu vaří!
Penzion Na 15. poledníku
Kostelní 76, Jindřichův Hradec 377 01, tel.: 602 361 178, 775 222 223, rezervace@ imtrex.cz. Dvoulůžkový pokoj stojí 1350 Kč na noc, je zde zdarma internet a můžete si objednat vyjížďku na koni.
Hotel Besídka
Horní náměstí 522, Slavonice 378 81, tel.: 384 493 293, www.besidka.cz Každý ze zdejších pokojů má úplně jinou atmosféru můžete usínat pod gotickými klenbami, s obrazy na stěnách jako v galerii, na katafalku před malinovým oltářem nebo v himálajské strohosti… Pokoje pro 2 až 4 osoby pořídíte od 1290 Kč na noc. Snídaně, oběd či večeře jsou zde opravdový zážitek!

* VÍCE NA:
Informační středisko města Jindřichův Hradec, Panská 136, tel.: 384 363 546, info@jh.cz, www.jh.cz

* Státní hrad a zámek Jindřichův Hradec
Otevřeno kromě pondělí 9 až 17 hodin, poslední prohlídka v 16.15 hod. Vstupné jedna trasa 65 Kč, děti, důchodci a studenti 35 Kč, vstupné tři možné trasy 170 Kč. Černá věž (hladomorna) – vstupné 20 Kč, děti, důchodci a studenti 10 Kč. Noční prohlídky – 7. a 8. září, od 21.00, 22.00 a 23.30.
Vstupné – 140 Kč, děti od 6 let a studenti na ISIC kartu polovic. Rezervace vstupenek a informace na www.akaska.cz.
* Město Slavonice, Horní nám. 525, tel: +420 384 401 820, e-mail: slavonice@dac.cz, www.slavonice-mesto.cz
* Jindřichohradecké místní dráhy, a.s., Nádražní 203/II, 377 01 Jindřichův Hradec, tel. +420 384 361 165, e-mail: office@jhmd.cz, www.jhmd.cz

* KAM NA TÚRU
Jindřichův Hradec – Vítkův hrádek – Dvoreček – Ratmírovský rybník – Hospříz – Jindřichův Hradec. Jedná se o kratší výlet, který můžete podniknout západním směrem na trase červené turistické značky. První vesnicí za Jindřichovým Hradcem je Jindřiš, po ní následuje Blažejov, v jehož katastru leží zřícenina Vítkův hrádek. Původně gotický hrádek vystavěli páni z Hradce v polovině 13. století. Stál zde asi 200 let, pak byl za husitských válek vypálen a ponechán svému osudu. Pokračujte krajinou kolem Hamerského potoka s rybníky, skalisky a balvanovými proudy severním směrem. Dostanete se do vesničky Dvoreček, kde se posledních 12 let provozuje agroturistika, jezdecká škola, hipoterapie a pořádají se tu parkurové závody. Můžete zde podniknout výlety koňmo v sedle, v kočáře nebo na saních. Zpět z Dvorečku se vrátíte přes Blažejov po zelené trase do Hospříze. Těsně před Hospřízí odbočte prudce doleva a tato cesta vás zavede do oblasti kolem velkých rašelinových rybníků Ratmírovského a Krvavého. Zpět se vrátíte do Hospříze stejnou cestou a 2 kilometry za vsí odbočíte doprava na polní cestu. Po levé ruce minete tajemný vrch Čihadlo, přejdete přes koleje a jste opět v Jindřiši, což znamená na dohled od Jindřichova Hradce. Více na www.vyletnik.cz

Krajinou, v níž jsou „poházeny“ obří žulové kameny, se můžete procházet po vlastních nebo projíždět unikátní úzkorozchodnou dráhou!
Budoucnost vám předpoví na zámku v Jindřichově Hradci zdejší bílá paní Perchta – spatřit ji můžete na nočních prohlídkách!

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*