Téměř 70 let uzavřený zámek v Napajedlích na Zlínsku otevírá své brány a zve na zajímavé expozice i výstavy!

Foto: Archiv Zámku Napajedla

Zámek Napajedla za tři roky své nové éry ušel kus cesty a stal se zajímavým cílem pro turisty nejen ze Zlínského kraje, ale také z celé republiky, což potvrzuje i umístění v první desítce v anketě „zajímavé destinace kraje“.

Ale pojďme na malou virtuální prohlídku: Na zámku je možné absolvovat klasickou prohlídku historických sálů, která trvá cca 50 minut a v průběhu letošního léta zde budou rovněž dvě zajímavé výstavy: Od 28.5.zde bude otevřena Výstava historických kočárků a panenek. Od půlky června se zde pak připravuje cestovatelská výstava – o té vás budeme informovat v některém z dalších článků. To ale ze zdejších tak trochu jiných aktivit není vše: mottem zámku Napajedla je to, že v sobě snoubí historii se současností. A proto rovněž v rámci letošního roku se budou nadále konat kurzy vaření, univerzita fengshui či workshopy pro ženy a řada dalších zajímavých akcí! Pro labužníky je tady navíc připraven klasický zámecký štrúdl či medovník a posezení v zámecké kavárně.

Z historie zámku Napajedla

Zámek Napajedla je výraznou dominantou města, postavený v letech 1764 – 1769. Zámek, jako pozdně barokní šlechtické sídlo, postavil židlochovický zednický mistr Antonín „Mates“ Slováček podle plánů brněnského architekta Františka Antonína Grimma, u kterého stavbu ve stylu francouzského baroka objednala Anna Marie z Rottalu, provdaná za Quidobalda z  Ditrichsteina. F. A. Grimm projektoval také zámky v Bystřici pod Hostýnem a ve Vizovicích. Proti nim se však napajedelská stavba odlišuje svou noblesou, mohutností i velkoryse řešenými vnitřními prostorami.
Zámek Napajedla je elegantní, jednoduchá volně stojící dvoukřídlá budova ve tvaru písmene „U“, kde ve třech podlažích, mimo pokojů služebných a příslušenství, bylo přes 50 obytných místností. Dominantou zámku je zcela jistě nádherný kruhový zrcadlový sál, který sloužil především pro přijímání návštěv na zámku či k tančení při slavnostních příležitostech. Dále je zde salonek holandských mistrů, barokní salonek, rozlehlá zámecká jídelna a celá řada dalších zajímavých prostor. Reprezentativní zámecká budova monumentalizovaná svou polohou představuje nepochybnou kvalitu z hlediska dějin moravské barokní architektury a představuje svébytný vklad do evropských uměleckých proudů poslední třetiny 18. století. Je nutno dodat, že výstavba zámku pokračovala i za dědiců panství, rodu Kobenzlů, Stockau a Baltazzi. Zvláště poslední ze jmenovaných majitelů panství se výrazně zapsal do historie Napajedel založením hřebčína – chovu anglických plnokrevníků v roce 1886. Zámek je obklopen desetihektarovým parkem z větší části v anglickém stylu, se spoustou vzácných dřevin a romantickým rybníčkem s lekníny uprostřed parku.

Otevírací doba:  Zámecké brány se nově otevřely každý víkend v květnu, červnu a září, následně každý den v červenci a srpnu. Prohlídky se budou konat vždy od 10,00 hod. – 16,00 hod. a zámecká kavárna bude otevřena do 18,00 hod.

Více informací: www. zameknapajedla.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*