Příroda a město prý nejdou dohromady. Ale i uprostřed rušných ulic najdete místa klidu, kde můžete relaxovat mezi vzácnými stromy, keři a rostlinami. Pojďte se společně podívat do zahrad a parků, kde si nejen příjemně odpočinete, ale můžete si sem přijít i zaběhat, zahrát pétanque nebo třeba zacvičit tai-či…

Kroměřížská květná zahrada, Foto: Czech Tourism

1. Procházka kvetoucí zahradou

Když se podaří z neúrodné půdy vybudovat kvetoucí zahradu, je to vždycky zázrak. V Kroměříži se opravdu stal: po třicetileté válce přeměnili italští architekti bažinu v pozdně renesanční zahradu, kterou ocenila také organizace UNESCO. Ozdobou Květné zahrady jsou geometricky osázené květinové záhony, bludiště a kolonáda s galerií soch nebo rotunda s grottami a Foucaultovým kyvadlem.

2. Nejkrásnější barokní zahrada v Česku

O Vrtbovské zahradě v Praze pod vrchem Petřínem se říká, že je nejkrásnější zahradou svého druhu na sever od Alp. Schodiště a terásky, výhled na Malou Stranu z jejího nejvyššího bodu a milé tiché prostředí v centru města. Nechte se okouzlit a přijďte si vydechnout.

3. Zámecký park s čínským pavilonem

Milovníci zahradní architektury budou ve Vlašimi nadšeni – tamní zámecký park se řadí mezi nejkrásnější romantické parky v Česku. V sezoně vás průvodce provede po nejatraktivnějších místech a podíváte se také do romantických staveb, jako jsou Čínský pavilon, Starý hrad nebo Vlašimská brána.

4. Rostliny pěti kontinentů

Také máte rádi arboreta a vše, co v nich můžete najít? V tom v Novém Dvoře u Opavy mají na 7000 druhů rostlin z pěti kontinentů. Mezi nimi se můžete procházet a obdivovat nejen je, ale i důmyslnou a mravenčí práci zahradníků, kteří se o arboretum starají.

5. Litomyšlská zahrada se sochařskými díly

Klášterní zahrady najdete nedaleko litomyšlského zámku. Zdobí je altán s výhledem na město, květinové záhony a bazén se sousoším od českého sochaře Olbrama Zoubka, který své typicky štíhlé sochy daroval městu. K dokonalému pocitu relaxace pomáhá tichá klasická hudba a speciální osvětlení pro den i noc.

6. Unikátní tropický skleník v Lednici

Bylo by neodpustitelné, kdybyste při návštěvě Lednice vynechali zámecký park. Projdete se v nádherně udržovaném parku se vzácnými stromy, svezete se na lodi po slepém kanálu Dyje nebo se podíváte do tropického skleníku. Právě ten patří mezi opravdové unikáty. Byl postaven už v roce 1845 a díky moderní konstrukci z oceli, litiny a skla patřil k tehdejším technickým vymoženostem.

7. Rododendrony v Průhonicích

Průhonický přírodně krajinářský park patří k největším ve střední Evropě. A také k nejhezčím, o čemž svědčí bezpočet pohádek, které zde byly natočeny. Leží jen pár kilometrů za hranicí Prahy a patří k vyhledávaným cílům výletů. Park je tak jedinečný, že byl dodatečně přiřazen k pražské památkové rezervaci, takže se může honosit hlavičkou UNESCO.

8. Nejvýše položená botanická zahrada v Česku

Naleznete ji na Šumavě. V Prášilech se mohou pochlubit pěti tisíci druhy rostlin, a to včetně těch tradičních, které patří právě sem, na Šumavu. Leží ve výšce 879 metrů nad mořem a vznikla teprve v roce 2005. Její součástí jsou i nejrůznější umělecká díla, z nichž některá jsou interaktivní, což ocení zejména nejmenší návštěvníci.

9. Olomoucké parky a výstavy

Město Olomouc je známo svými květinovými výstavami, ale také rozsáhlými parky, které jsou zde soustavně budovány již od 19. století. Právě ty představují ideální prostředí pro odpočinek a relaxaci. Navštívit tu můžete také několik skleníků (kaktusový, palmový, tropický a subtropický).

10. Do Tróje za květinami a motýly

Na závěr jsme si nechali pražskou botanickou zahradu, kterou najdete v pražské Tróji. Její součástí je jak vinice sv. Kláry, tak tropický skleník Fata Morgana, ve kterém již pravidelně můžete navštívit expozici živých tropických motýlů, které můžete pozorovat od jejich vylíhnutí se z kukly.

Více na http://www.kudyznudy.cz/

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*