Exponáty za sklem, zaprášené vitríny a texty staré stejně jako muzejní exponáty? Inspirujte se našimi tipy na výlet pro celou rodinu, u kterého se nemusíte bát rozmarů počasí. Nová nebo modernizovaná muzea nabízejí originální kousky a interaktivní expozice, které chtějí návštěvníky vtáhnout do hry!

Foto: Czech Tourism

Muzea, která jsou zaměřená na gastronomické produkty, mají jednu nespornou výhodu. Na závěr prohlídky vás zpravidla čeká ochutnávka! Nejinak je tomu v muzeu čokolády v Praze, kde si můžete vlastní Losladkou pochoutku vyrobit. V Lošticích na Hané vás zase budou inspirovat k originálním tvarůžkovým variacím a svůj výstavní prostor má i máslo. Najdete ho úplně snadno. Nachází se v Máslovicích a i tady si mnoho vystavených exponátů můžete prakticky vyzkoušet. V Dobrovicích si zase připomenete, proč Česko sladilo Evropu během svého předsednictví v Evropské unii a v místním muzeu cukru a lihu uvidíte nejen různé varianty českého vynálezu – kostky cukru, ale i cukrové homole či obří kostku.

A kam vzít děti, aby je prohlídka muzea opravdu bavila? Přece tam, kde si mohou samy vyzkoušet, co a jak funguje. V prachatickém muzeu české loutky a cirkusu mohou malí návštěvníci po prohlídce expozice zajít do místního divadélka a zkusit si zahrát představení. Ve středověké herně Muzea hlavního města Prahy se zase děti naučí, jak se kdysi vařilo nebo jak se lidé dříve oblékali. V Horažďovicích si vyrobí třeba vlastní dřevěnou lžičku a zkusí si předení na kolovrátku.

Muzeum panenek nebo stavebnic?

Do světa hraček, pohádek a dětství vůbec vás pozve muzeum panenek a medvídků v Českém ráji. Vystaveno tu mají více než 1000 kousků dokumentující vývoj těchto oblíbených hraček od roku 1840 až po současnost.

Foto: Czech Tourism

Milovníky legendární stavebnice Merkur pošleme do Police nad Metují, kde budou moci obdivovat monumentální Ocelové město, největší stavbu postavenou z Merkuru.

Své muzeum má i další oblíbená stavebnice pro šikovné děti – Lego. Najdete ho v Praze a stejně jako v Polici vás na závěr prohlídky čeká herna, kde si budete moci pěkně pohrát…

Možností, jak si vybrat zajímavé muzeum, je opravdu hodně. Pomoci mohou i statistiky. Podle nich je nejoblíbenější (a tedy nejnavštěvovanější) Národní muzeum v Praze. Mezi první trojku patří Židovské muzeum v Praze a Památník Terezín. A letos do pořadí určitě promluví i nově otevřené Národní technické muzeum v Praze.

Přesvědčte se, že návštěva muzea není žádná nuda! Další tipy, kde je k vidění něco zajímavého, najdete na portále www.kudyznudy.cz

Text vznikl v rámci projektu IOP, který je spolufinancován Evropským fondem pro regionální rozvoj.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*