Centrum prenatální diagnostiky a genetiky Prediko vyšetřilo za poslední tři roky téměř 12 tisíc těhotných žen s jedním cílem – včas zjistit zda očekávaný přírůstek netrpí některou z nejčastějších  vrozených vývojových vad.

Ilustrační foto: Lékař Petr Polák při práci a ultrazvukový snímek (foto: Archiv Centra Prediko)

„Metod, jak zjistit, jestli maminka čeká zdravé dítě, je v různém stádiu těhotenství několik. Od kombinovaného testu v prvním trimestru, který zahrnuje odběr biochemických markerů a ultrazvukové vyšetření, přes biochemická vyšetření ve druhém trimestru, až po invazivní prenatální diagnostiku – odběr choriových klků a amniocentézu. Poslední zmíněné metody mají ovšem už diagnostický charakter a provádějí se jenom u malé části žen s vyšším rizikem výskytu vrozené vývojové vady plodu. Nejen v poslední době se ovšem hodně diskutuje o tom, že i když je velmi malé, tak existuje určité riziko, které je s těmito výkony spojené,“ vysvětlil lékař Petr Polák s tím, že snahou lékařů Centra je nabídnout ženám takový typ screeningu, který na jedné straně správně označí riziková těhotenství a na druhé straně nebude zbytečně stresovat ženy, u kterých k tomu neexistuje medicínský důvod.

Historicky většina maminek podstupovala screeningové vyšetření ve druhém trimestru svého těhotenství, které je i v současnosti hrazeno pojišťovnami, na rozdíl od testů v prvním trimestru, za které si musí budoucí rodiče zaplatit 1400 korun. Přitom nejúčinnější metoda, která zachytí více než 90 % možných vývojových vad plodu, je Integrovaný test (IT)zahrnující vyšetření v obou trimestrech, který Prediko ve spolupráci s laboratořemi Imalab poskytuje jako jediné centrum ve Zlínském kraji.

Integrovaný test absolvuje jen polovina těhotných

„I když tuto možnost nabízíme všem, v současné době absolvuje integrovaný test necelá polovina těhotných žen, která prochází naším centrem. To souvisí hlavně s informovaností žen. Záleží, jaké dostanou informace od svého ošetřujícího gynekologa. Ale ženy mají možnost tyto informace získat samy aktivně, například na našich internetových stránkách a také se samy rozhodnout, jaký typ vyšetření chtějí absolvovat,“ dodal Petr Polák.

V centru poskytují také konzultační činnost a vysvětlí možnosti a výhody jednotlivých vyšetření. „Integrovaný test je to nejspolehlivější a nejšetrnější, co pro své nenarozené dítě mohou budoucí rodiče udělat. Například Americká gynekologická společnost ACOG ve svých materiálech uvádí až 96% schopnost zachycení Downova syndromu touto metodou. Navíc IT výrazně snižuje počet maminek, které na základě samostatně prováděných testů z prvního nebo druhého trimestru, musí podstoupit ještě některou z invazivních metod, třeba kontrolní odběr plodové vody,“ vysvětlil lékař a dodal: „Je jasné, že rozhodování budoucích rodičů je hodně ovlivněno i penězi. O tom jak případně hradit kombinovaný test v prvním trimestru však zdravotní pojišťovny s odbornými společnostmi stále jednají.“

Bližší informace najdete na www.prediko.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*