Zhruba 74 % Evropanů letos pojede na svou dovolenou autem, což je více než dvojnásobek těch, kteří zvolí dopravu letadlem. Rozsáhlý průzkum provedený společností Goodyear Dunlop však ukazuje, že řidiči řádnou přípravu svých automobilů na dalekou cestu stále zanedbávají.

 

 

Ilustrace: Dreamstime.com

Průzkum bezpečnosti silničního provozu, provedený v rámci kampaně Goodyear Dunlop „Vyjeďte připraveni, dojeďte bezpečně“, oslovil 5.600 motoristů v patnácti zemích po celé Evropě. Hlavním tématem byly otázky spojené s nároky a zátěží řidičů při řízení v letních měsících.

V Evropě je okolo 250 milionů registrovaných vozidel a více než 50 % motoristů plánuje na dovolené ujet více než 1.000 km. Jeden ze čtyř pak dokonce hodlá urazit víc než 2.000 km. To znamená, že řidiči letos v létě dohromady urazí několik bilionů kilometrů a způsobí na silnici větší provoz než kdykoli předtím.

Řidiči vyrazí nejčastěji do Itálie, Francie a Chorvatska

Letošními třemi nejoblíbenějšími prázdninovými destinacemi jsou Itálie (18 %), Francie (17 %) a Chorvatsko (17 %). O něco méně lidí si vybírá Španělsko (12 %), Bulharsko (10 %) a Německo (10 %). Evropští řidiči často říkají, že letos stráví letní dovolenou ve své zemi. Nejvíce upřednostňují pobyty ve své zemi Francouzi, Bulhaři a Italové. Němci, Rakušané a Rumuni pak naopak preferují cesty do zahraničí.

Ať už však řidiči jezdí doma nebo za hranicemi, stále zapomínají provést jednoduché kroky k minimalizaci nebezpečí a zátěže své velké letní výpravy. Každý třetí dotazovaný často řídí déle než pět hodin bez přestávky, i přesto, že se doporučuje, aby řidič odpočíval alespoň každé dvě hodiny. Únava řidiče je totiž významným faktorem nehodovosti na silnicích. Jeden ze tří motoristů navíc připouští, že před zahájením dlouhé cesty nekontrolují tlak v pneumatice či hladinu oleje v motoru, čímž zvyšují pravděpodobnost problému s vozem. Jeden ze tří si také nebyl jist, jak ve vozidle během cesty uložit těžké předměty.

Ve snaze snížit nebezpečí letního „stěhování národů“ vypracoval Goodyear Dunlop, na základě důkladné analýzy dat z průzkumu, „Nejdůležitější letní bezpečností tipy:

Připravte sami sebe – Ujistěte se, že máte dostatek tekutin, jste odpočatí a že na cestu máte dostatek času

Zkontrolujte stav vašeho auta – Než vyrazíte na cestu, postarejte se o provedení základní údržby

Připravte se na cestu – Ujistěte se, že znáte trasu a pravidla provozu po celé délce cesty

Ujistěte se, že je auto správně naložené – postarejte se, aby byli pasažéři v bezpečí a zavazadla uložena bezpečně

Zkontrolujte pneumatiky – Ujistěte se, že běhoun má dostatečnou hloubku a pneumatiky správný tlak

„Zasloužená letní dovolená by měla začínat i končit uvolněnou a bezpečnou cestou. S trochou přípravy je snadné potenciální rizikové faktory eliminovat a postarat se, aby byla cesta na silnici bezpečná, zábavná a příjemná,“ říká Jens Völmicke, ředitel korporátní komunikace Goodyear Dunlop pro Evropu.

Metodika průzkumu:

Studie byla provedena společností  APCO Insight pro společnost „Goodyear Dunlop Europe” za účelem lepšího pochopení jízdního chování oprávněných řidičů během letní dovolené, jejich povědomí o bezpečnosti na silnici, jejich názorů a praxi.

Průzkumu se zúčastnilo celkem 5.622 evropských řidičů v Rakousku (350), Belgii (378), Bulharsku (378), České republice (378), Francii (378), Německu (378), Itálii (378), Polsku (378), Rumunsku (378), Rusku (378), Slovensku (378), Slovinsku (378), Španělsku (378), Švýcarsku (354) a Spojeném království (377).

Sběr dat v terénu probíhal od 12. do 31. května 2011.

Pohovory probíhaly online v místním jazyce každé země. Byly stanoveny národ reprezentující kvóty dle pohlaví a věku.

Respondenti museli být držiteli platného řidičského průkazu, starší než 18 let a aktivní řidiči.

Více informací naleznete na adrese www.goodyearpneu.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*