Hagia Sophia a Grand Bazar, tohle je, co „musí“ v Istanbulu vidět každý turista. Bez „klasiky“, by to nešlo… Co ale dělat, pokud chcete cestovat s rodinou a přemýšlíte, jak vidět alespoň kousek moderního Istanbulu.  Žádné koberce a lokumy. Jen se stát na chvilku němým pozorovatel života moderních Turků. Ráda bych vám dnes dala tipy na místa, kam lze vzít i „turbodítě“…  S vyhledáváním takových míst mám už ostatně nějakou zkušenost.

Odpočinek v nákupním centrum Forum, foto: Hana Moualla

Velkoměsto jako Istanbul, má sice daleko k ideálnímu prostředí pro výchovu předškoláka, ale  oproti tomu, než je obvyklé v ČR,  Turecko jako stát, více myslí na zřizování dětských hřišť a veřejných sportovišť  (venku tak můžete nalézt obdobu „orbitreku“ a řadu dalších strojů, které slouží bezplatně veřejnosti). Dost často vídám i oplocená hřiště pro míčové hry. Při pohybu na veřejných místech, dejte pozor na volně se potulující kočky a psy (byť naočkované), jsou to divoce žijící zvířata. Běžné dítě, by se psa plemene „Kangal“ leklo… Naše ne.  Vyrůstalo s ovčákem v ČR…

Zábava? V obchodních domech!

Téměř ve všech obchodních domech, se najde dětské hřiště, dětský koutek nebo hlídací služba (Cevahir, Metrocity, Kanyon, Istinye Park, aj.) nebo alespoň nějaká atrakce (dráha v Astoria Merkezi, želvy plovoucí okolo hostů v restauraci v Profilo Merkezi, atp.). Svého času byl populární výhradně dětský obchodní a zábavní dům – Mohini Cocuk Merkezi, který je ale momentálně uzavřený. Součástí dětských koutků, bývají také kojící /klidové místnosti, elektronické hry a atrakce na žetony a sportoviště (prolézačky).

Jeden z miniparku pro deti na evropske strane, foto: Hana Moualla

Hračky, kola a balonky koupíte téměř na každé ulici. V parku Bebek (a nejen tam) prochází neustále někdo s náručí pestrobarevných balonků. Cukrátka a želatinové bonbony, se dají koupit také v každém obchodu, stejně jako mezi Turky oblíbená, vařená a vyloupaná (a různě ochucená) kukuřice. Na asijské straně města, máme v oblibě Meydan, kde děti mohou běhat kolem fontány, zajezdit si vláčkem (vláčky najdete také téměř všude), svézt se na atrakci  – aktuálně mají dětské kanoe plující okolo minikanálu, dobrá zábava je také „vysypávání“obrázků z barevných písků. Příjemná restaurace Num Num, kde dají děcku pastelky a balon, může pokračovat návštěvou kina, které je hned vedle restaurace.

Pokud chcete někam „na vzduch“, doporučuji návštěvu lanového centra v parku Emirgan. Součástí parku je řada dětských hřišť, restaurace pro „brunch“ i oběd  (výběrové bufé). Fontána, zmrzliny, prodej houpacích sítí a balonů, tohle vše může pohyb rodiče po parku, usnadnit. Velmi hezký je také Fenerbahce Parkı na asijské straně, kde se lze usadit poblíž zakotvených jacht (Marina) nebo přímo v parku, kde chovají drobné ptactvo a děti mohou bezpečně běhat (což je také vzácné vzhledem k počtu aut v Istanbulu a rušnosti ulic). Přímo v parku je příjemná restaurace, kde návštěvníkům nad hlavou létají ptáčci. Nebudu vás „lakovat“ idylickou snídaní, ale dítě lze nějak zabavit, před další vycházkou venku. Výhled na moře je nezapomenutelný, ikdyž přitom běžíte za mizející dětskou postavou…

Uklidňující pohled na Bospor

Pokud toužíte po troše kultury, protože Istanbul je báječný právě díky ní, pak se vydejte do muzea  Sakıp Sabancı Museum v části Sariyer. K muzeu se jde přes park, prohlídka je přiměřená dlouhá a tak nohy znaveného rodiče, mohou spočnout v restauraci nebo na vyhlídce, kde občas projde nějaká ta želva. Výhled na Bospor uklidní nervy a dítě třeba lépe zvládne i další prohlídku v galerii moderního umění Istanbul Modern.  Zde naleznete moderní turecké umění (pro vás) a kotvící loďě (návnada pro dítě). Při troše štěstí, všechno zvládnete s úsměvem.

Ačkoliv mám ráda zahrady paláce Topkapi nebo paláce Dolmabahce, nedoporučuji se tam s dítětem vydávat (nebo alespoň ne v hlavní turistické sezóně), několikahodinové fronty a prohlídky unaví i dospělého. Tento zážitek, stejně jako zbytek památek na náměstí Sultanahmet nebo Grand Bazar, je lépe s kočárkem nebo předškolákem vynechat.

Meydan, foto: Hana Moualla

Místo toho, můžete děti vzít do království ledu nebo do blízkého akvária. V akváriu můžete příjemně strávit čas i za špatného počasí. Obě atrakce jsou součástí velkého obchodního komplexu (poblíž je také Ikea s dětským koutkem uprostřed restaurace).  Celoročně lze bruslit v Metrocity (ESSPORTO) nebo jezdit na okraj Istanbulu na koně. Ranč je i pro nás častým řešením pro zdravou venkovní aktivitu.

A pokud nic z uvedeného nezabere, vždycky lze utěšit dětskou dušičku, pohledem na startující a přistávající letadla v části Florya.

 

Praktické rady pro cestování s dětmi:

http://www.hedvabnastezka.cz/zeme/asie/turecko/s-detmi-do-turecka/

 

Pro větší děti, aktivní rodiny a nebojácné maminky:

http://www.rodina21.cz/nejen-prstem-po-mape/trosku-tureckeho-adrenalinu

Foto, text:  Hana Moualla

Více na: www.moualla.estranky.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*