Letos jsou díky politickým problémům historicky nejnižší ceny Last minute do Tuniska, Řecka a Egypta ! Formou last minute se v České republice ročně prodá 40% všech zájezdů tzn. přibližně 900 tis. zájezdů!

Foto: www.dreamstime.com

Kvůli politickým problémům v Tunisku, Řecku a Egyptě jsou letos ceny leteckých zájezdů Last minute na historicky nejnižší úrovni.
Cena týdeního leteckého zájezdu na Last minute do Tuniska začíná od 6390 Kč (vč. poplatků), do Řecka a do Egypta od 6990 Kč (vč. poplatků), snahou je extrémně nízkými cenami nastartovat blížící se hlavní turistickou sezonu. „V turistických letoviscích panuje v těchto zemích dlouhodobě klid, zájezdy tak lze i z hlediska bezpečnosti doporučit. Do těchto destinací létají i všechny velké západoevropské cestovní kanceláře. Po zklidnění politické situace již v budoucnu nemůžeme takto levné ceny zájezdů očekávat,“ uvedl Tomio Okamura – viceprezident a mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur s tím, že rekordně levné ceny Last minute letos nabízí i Turecko, ceny leteckých zájezdů se pohybují od 6970 Kč vč. poplatků.
Slevy až 30 %
Sleva v případě Last minute se pohybuje až 30 % z katalogové ceny zájezdu, cestovní kanceláře se tak snaží „za každou cenu“ zaplnit neprodaná zbylá místa, aby nemusely platit stornopoplatky za nasmouvané kapacity. Formou Last minute se nejvíce prodávají zájezdy charterovými leteckými spoji, jelikož u těchto zájezdů cestovní kanceláře garantují leteckým společnostem nasmlouvaná místa v letadle  pod 100% stornopoplatkem a proto je maximální snaha tato místa prodat.
„Z našich analýz vyplývá, že by se letos mělo formou Last minute prodat přibližně 900 tis. zájezdů za 7 mld. Kč, tedy 40 % všech zájezdů v České republice. Podíl Last minute na celkovém objemu zájezdů by tedy měl být stejný jako vloni. Stejně jako vloni budou i letos 70% všech dovolených z celoročního hlediska realizovat Češi v období červen – září , z toho jen na dva prázdninové měsíce červenec – srpen připadá polovina všech dovolených českých občanů z celkového celoročního počtu,“ uvedl dále Tomio Okamura.
Češi vloni absolvovali 4,323 mil. zahraničních dovolených, z toho bylo 2,225 mil. formou koupě zájezdu u cestovní kanceláře (meziroční nárust o 7%). Na letošní rok nasmlouvaly české cestovní kanceláře přibližně o 5% více zájezdů než vloni, což odpovídá výše uvedenému trendu prodeje zájezdů cestovních kanceláří.

Nabídka může být „probraná“

Jedinou a hlavní výhodou zájezdů Last minute je výhodná cena, nevýhodou je pak značně probraná nabídka zájezdů, která nemusí vždy vyhovovat jak běžným klientům ( např. požadavek na vzdálenost hotelu od pláže či moře), tak i rodinám s dětmi ( např. požadavek na dětské bazény, animátora) či důchodcům ( např. požadavek na výtah v hotelu, vzdálenost od památek).
Nejvíce zahraničních dovolených stráví Češi letos stejně jako vloni v Chorvatsku, následovat bude Slovensko, Itálie a Řecko.
Plnou polovinu všech zahraničních dovolených stráví letos Češi v jedné z těchto čtyřech zemích.

Žebříček nejpopulárnějších českých dovolenkových destinací za rok 2010 ( v závorce počet osob):

Chorvatsko – 687 000

Slovensko – 604 000

Itálie – 593 000

Řecko – 367 000

Egypt – 308 000

Rakousko – 237 000

Turecko – 196 000

Francie – 156 000

Spojené království – 145 000

Španělsko – 126 000

Maďarsko – 117 000

Německo – 107 000

Bulharsko – 99 000

Tunisko – 85 000

Pozn.: dovolenou se počítají pouze pobyty o 4 a více přenocováních

Zdroj AČCKA, ČSÚ, www.accka.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*