Zatímco na hradech obdivujeme jejich strohou kamennou krásu, na zámcích bychom se nejraději zabořili do pohodlné sofa zámecké paní, vyzkoušeli si biliár v pánském salonu nebo se jen tak prošli po kvetoucích zahradách a upravených parcích… Pojďte se podívat na výstavní české zámky, odkud se vám nebude chtít zpátky!

Foto: Czech Tourism

Nejpohádkovější, nejromantičtější, prostě Hluboká!

Ideální místo pro romantiky, milovníky pohádek a historie. Současnou podobu zámku dala přestavba v 19. století, která jej měla přiblížit slavnému Windsoru. Povedlo se a Hluboká se stala jedním z nejpůvabnějších zámků v Evropě. Celoročně přístupný zámek nabízí hned několik variant prohlídek, při nichž uvidíte cenné sbírky obrazů, keramiky nebo skla.

Východočeské Versailles – zámek Nové Hrady

V souvislosti s tímto půvabným rokokovým zámkem často uslyšíte přirovnání k Versailles nebo Schönbrunnu. A není to vůbec náhoda, zámek si nechal v 18. století vybudovat hrabě de Chamaré ve stylu francouzských letních sídel. Po prohlídce zámeckých komnat zamiřte do přilehlých zahrad, kde v bývalém špýcharu najdete první muzeum cyklistiky u nás.

Zámek v Lednici měl ohromit svou nádherou

Definice zámku? Reprezentativní sídlo s krásnými interiéry obklopené kvetoucí zahradou. To měl možná na mysli i kníže Alois II. z Liechtensteina, který nechal v polovině 19. století přestavět Lednici na výstavní sídlo ve stylu anglické gotiky. Stejně jako jeho aristokratičtí přátelé jsme i my ohromeni sály s vyřezávanými stropy, dřevěným obložením a především francouzskou zahradou a parkem.

Anglická romantika ve Žlebích

Jestliže vám zámek nápadně připomíná anglické šlechtické sídlo, jste na správné stopě. Při poslední přestavbě mu jeho stavitel vtiskl romantickou podobu ve stylu anglické neogotiky. Také interiér nezapře anglickou inspiraci. Podíváte se i do zámecké kuchyně nebo do barokního divadla. Zámecký park je – of course – anglický.

Barokní nádhera trojského zámku

V konkurenci tolika slavných památek možná zaniká, že se Praha může pochlubit také jedním z nejkrásnějších barokních zámků v Česku. Dvojí venkovní schodiště strážené sochami antických bohů vede do rozsáhlého francouzského parku, v němž se mohou procházet milovníci umění. V zámku totiž sídlí Galerie hl. města Prahy.

Neuvěřitelné lovecké sbírky na Konopišti

Původní hrad ze 13. století byl do dnešní podoby přestavěn na přelomu 19. a 20. století, kdy zámek vlastnil následník rakouského trůnu František Ferdinand d’Este. Tento vášnivý lovec pořídil ohromné množství trofejí, které vám možná při prohlídce vyrazí dech. Zámek obklopuje rozlehlý park s Růžovou zahradou, skleníky a střelnicí.

Sychrov s unikátní řezbářskou výzdobou

Foto: Czech Tourism

Novogotický zámek dříve sloužil jako rezidence rodu Rohanů, dnes ho dobře znají milovníci historie i českých pohádek, kterých se tu točilo hned několik. Na zámku lze vidět největší sbírku francouzského portrétního umění ve střední Evropě nebo unikátní řezbářskou výzdobu českých mistrů. Sídlo obklopuje anglický park, kde se konají oblíbené Skotské hry.

Přepychové pokoje Hradce nad Moravicí hostily slavné skladatele

Šlechtické sídlo na Opavsku se pravidelně umisťuje na čelních místech v anketě o nejpohádkovější zámek v Česku. Opravdu je tu co vidět: kromě Bílého zámku s historickou expozicí a obrazovou galerií jde zde také novogotický Červený zámek a Bílá věž, a především krásný krajinářský park. Přepychově zařízené interiéry připomínají pobyt hned několika slavných osobností – L. van Beethovena nebo F. Liszta.

Velké Březno: zámek pro budoucí císařovnu

Zámek neohromí stavební historií několika století, ale díky bohatě vyzdobeným interiérům a nádhernému anglickému parku jej lze označit za jedno z nejhezčích šlechtických sídel v severních Čechách. Postaven byl v 19. století pro rodinu hraběte Karla Chotka. Vnučkou zakladatele byla Žofie Chotková, manželka Františka Ferdinanda d´Este.

Častolovický zámek: jak žili šlechticové

Renesanční zámek představuje styl a bydlení rodu Sternbergů v průběhu čtyř staletí. Zámecké interiéry s freskami, kazetovými stropy a sbírkami obrazů ohromí svou nádherou. Okolí zámku také stojí za pozornost: nachází se tu voliéra, zámecký zvěřinec, rozsáhlý park s jezírkem nebo obora s bílými daňky. Zámek nabízí rovněž haptické prohlídky pro nevidomé.

Láká vás návštěva zřícenin, hradů, zámků a tvrzí? Dalších 5000 tipů na zajímavé výlety kdekoli v Česku najdete na www.kudyznudy.cz

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*