Hlavní sezóna na Kypru znamená především slunce a moře. Pro českého turistu je to priorita, ovšem týden či deset dní na pláži je občas příliš a tak jistě nebude na škodu pár prázdninových tipů.

Foto: www.dreamstime.com

 Výlet do hor je řešením pro únik z rušného pobřeží i sálajícího slunce. Příjemných pětadvacet stupňů a lesní klid vyhledávají v letních měsících i Kypřané. A nemusí zůstat u jednoho dne. I v horách si lze zajistit příjemné ubytování a vydat se na horské túry, využít místní cyklotrasy či si zkusit obtížnější treky.

Vyměňte hotel za statek

Stále větší popularity nabývcá na Kypru ubytování ve vesnických domcích a statcích. Nejsou to klasické prázdniny na statku, ale jedná se o velmi citlivě renovované objekty, které jsou stylově a pohodlně vybaveny, často i s bazénem. To znamená nejen romantické prostředí starých vesniček, ale i zahrady, ovocné sady, typickou venkovskou kuchyni, možnost každodenního nákupu čerstvých potravin na místních trzích a především pocit sounáležitosti s místními pohostinnými usedlíky.

Naše tipy:

Agia Napa je proslulým přímořským střediskem zejména pro ty, kteří se chtějí bavit. Takže kromě hudebních, tanečních i divadelních vystoupení, která se konají každou neděli na starém náměstí nebude ani koncert skupiny Duran Duran 1.srpna na městském stadionu velkým překvapením.

Larnaka bude patřit příznivcům klasiky i avantgardě – balet Tisíc a jedna noc v podání Kremelského baletu či Čajkovského Evžen Oněgin v podání Nové moskevské opery vystřídá unikátní představení Gustava Russa Tango seduccion a hudebně taneční večer Extazira v podání izraelského souboru Tararam.

Limassol se pyšní jinou akcí, kterou jinde nezažijete. Každoroční Commandaria festival se koná v oblasti Koumantaria a zahrnuje nejen lokální slavnosti, ale, a to především, návštěvu vinných sklípků a ochutnávky nejznámějšího kyperského produktu Commandarie.

Celý červenec bude na Kypru probíhat již 15.festival klasického řeckého dramatu v nejrůznějších objektech – v Limassolu v amfiteatru v Kourionu, v Pafosu v antickém Odeonu, v Nikosii v amfiteatru Makaria III. Na programu budou díla klasického řeckého dramatu-k nejzajímavějším však jistě bude patřit Sofoklův Král Oidipus v podání Pekingské opery.

Fandit lze na,u nás méně populárních, nicméně zajímavých sportovních akcích. Mezinárodní závody ve vodním lyžování se pořádají na přehradě Polemidia, Evropský pohár v lukostřelbě v Geroskipou, Limanaki a Pafosu a 7. Pafos Open v bowlingu v Cockatoos Bowling and Entertainment Centre v Pafosu.

A jak se všude dostat? Pokud si netroufáte řídit vlevo, pak doporučujeme nový webový portál, který zahrnuje veškeré informace o veřejné autobusové dopravě od všech dopravců na Kypru,včetně jízdních řádů a možnosti plánování trasy – stačí kliknout na http://www.cyprusbybus.com/

Více informací o Kypru na www.visitcyprus.com

Tags:

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*