Znáte pověst o králi Ječmínkovi? Vydejte se s dětmi po jejích stopách do zámku Chropyně na Kroměřížsku.

Foto: www.muzeum-km.cz

V Chropyni prý kdysi žil udatný rytíř. Poddaní ho milovali pro jeho spravedlnost a skromnost. Poté, co byl povýšen na moravského markraběte, se ale změnil k nepoznání. Liboval si v nákladných radovánkách a okázalých hostinách a poddané zatěžoval stále vyššími daněmi, aby měl na svou rozmařilost dost peněz. Jediný, kdo se mu odvážil postavit, byla jeho žena. Ani její výtky ale nic nezmohly. Naopak. Rytíři jednoho dne došla trpělivost a ženu – ač byla těhotná – dal vyhnat ze zámku. Zámecká paní se skryla v poli, kde porodila chlapce. Poddaní ji našli, vzali k sobě domů a na památku toho, že se chlapec narodil v ječmeni, ho pojmenovali Ječmínek. Zanedlouho si rytíř uvědomil, že se unáhlil, a dal ženu se synkem hledat, ale jako by se po nich slehla zem. Nakonec samým žalem ukončil život skokem do zámecké studny. Mezi poddanými se pak začalo vyprávět, že Ječmínek se jednou vrátí, až ho jeho lid bude potřebovat.

Slavnou pověst si s dětmi můžete připomenout v jednom ze sálů na prohlídkové trase. V bývalé jídelně stojí kulatý vyřezávaný stůl a v něm se prý Ječmínek ukrývá. Když na stůl zaklepete a jste dobrý člověk, Ječmínek se vám prý ozve.

V zámku Chropyně ale zaujmou i jiné zvláštnosti, například Rytířský sál s bohatou přehlídkou starých zbraní. Rodiče – milovníci výtvarného umění jistě ocení menší Památník Emila Filly, slavného chropyňského rodáka, představitele výtvarného expresionismu a kubismu.

Malé i velké návštěvníky pak potěší závěrečná část prohlídky, jíž je sezónní výstava Svět dětí na šlechtických sídlech. Prostřednictvím téměř 200 exponátů půjčených z moravských hradů, zámků a muzejí představuje dětství malých aristokratů. Obrazy na zdech přibližují módu malých šlechticů, k vidění jsou hračky a hry, dětský kočárek, sáně nebo dětský nábytek. Nechybí malý pokojíček pro panenky. Výstava tu bude k vidění až do 25. září.

Zámek Chropyně spravuje Muzeum Kroměřížska. V hlavní sezóně od května do října je otevřen denně mimo pondělí od 9 do 12 a od 13 do 17 hodin. www.muzeum-km.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*