Krásy České republiky lákají čím dál více našinců, aby si dovolenou užívali doma, vyplývá to z nejčerstvějších průzkumů Českého statistického úřadu.

Zámek Jindřichův Hradec
Zámek Jindřichův Hradec

Za 1.polovinu letošního roku ( leden – červen) cestovalo po tuzemsku 2,72 mil. českých turistů, což znamená meziroční nárust o 6% a pobývalo u nás 3,11 mil. zahraničních turistů, což znamená meziroční nárust o 11 %! Potvrzuje se tak, že krize již pominula a stoupají jak počty českých tuzemských pobytů, tak i počty zahraničních turistů.
Co se týče českých turistů, nejvíce již za letošní první polovinu roku navštívilo Prahu (352 tis.), následuje Královehradecký kraj – díky Krkonošům (299 tis.) a Jihomoravský kraj (263 tis.).
Nejmenší zájem měli Češi o Ústecký kraj (90 tis.).
 Nejvíce zahraničních turistů k nám letos za první polovinu roku zatím přijelo tradičně z Německa (660 tis.), následují Rusové (271 tis.), Poláci (189. tis.), Italové (163 tis.), Slováci (158 tis.) a Britové (156 tis.).
„Markantní je především ústup Britů, kteří se propadly z druhé příčky až na šestou. Důvodem je především to, že britské cestovní kanceláře zjistily, že stejné hezké dívky a dobré pivo, avšak levnější, mají v pobalstkých postsovětských republikách a přesměrovaly tam svůj zájem.
Zajímavý je také nástup Poláků, kteří se propracovali na třetí příčku, ústup západoevropanů z předních příček na úkor východoevropanů se však bohužel projevuje v menších útratách turistů v naší zemi,“ uvedl Tomio Okamura, mluvčí Asociace českých cestovních kancekláří a agentur.
Mnozí západoevropané se totiž podle něj nechtějí již vracet na tzn. „druhé návštěvy“, důvodem je především málo atraktivní turistická infrastruktura v českých regionech, 63% všech zahraničních turistů tak navštěvuje pouze Prahu, což není dobrý trend.
Dalším důvodem jsou trvale neřešené nešvary (kapsáři, klamavé směnárny, taxikáři), o kterých je v souvislosti s Českou republikou zmínka snad ve všem zahraničních průvodcích.
Po Praze je druhým nejpopulárnějším regionech pro zahraniční turisty s velkým odstupem Karlovarský kraj, důvodem jsou především ruští a němečtí lázeňští návštěvníci Karlových Varů.
Konkurence zvyšuje luxus ubytování
Zajímavý je také velký letošní nárust vytíženosti českých luxusních hotelů, kdy se vytíženost 4* a 5* hotelů přehoupla přes 60% hranici.
Důvodem však nejsou bohatší turisté, nýbrž fakt, že  kvůli obrovské konkurenci ubytovacích zařízení v ČR, klesly ceny v těchto hotelech letos na historicky nejnižší úroveň.
Tím došlo do těchto hotelů k přílivu méně solventních turistů, kteří by si jinde nemohli toto ubytování dovolit.
Výsledkem je tak naopak nižší nárust vytíženosti u levnějších ubytovacích zařízení jako jsou například penziony.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*