Ukradli vám na vaší krásné dovolené portmonku s penězi, kreditkami i doklady? Ano, je to hrůza. Ale my vám alespoň poradíme, co všechno se dá v takové situaci dělat.

nepříjemnosti na letišti
Okrást vás často mohou už na letišti. Foto: www.dreamstime.com

Ještě před odjezdem si uložte nejdůležitější věci, které budou lapky lákat, na různá místa (ale nezapomeňte si je zapamatovat). Platební či kreditní kartu rozhodně noste odděleně od cestovního pasu či občanského průkazu a také od větší hotovosti!
Není vůbec marné vybavit se malou látkovou kapsičkou (můžete si ji ušít nebo ji koupíte v obchodech s vybavením na cesty pod názvem „money belt“). Do ní uložíte pas, letenku, smlouvu o zdravotním pojištění… Kapsu pak můžete nosit zavěšenou na krku pod tričkem či si ji upevnit kolem pasu pod oblečení. Mějte ji stále při sobě, neodkládejte ji při spaní, berte ji s sebou do sprchy atd. Pro případ, že by vám ji přesto ukradli, mějte na jiném místě uloženy kopie dokumentů – důležitých stránek pasu (ty s osobními údaji a vízem), letenky a smlouvy o zdravotním pojištění. Spolu s dokladem o nákupu šeků a jejich opsanými čísly noste kopie například v nepromokavém pouzdru v batohu. Sem zároveň uložte svou čitelně napsanou domácí adresu, spojení na ambasádu, a pokud možno rezervní peníze pro případ ztroskotání. Někteří cestovatelé se též jistí tím, že si kopie klíčových dokumentů naskenují a pošlou do mailu. Ten vám rozhodně neukradnou!
Doporučujeme vám také předem si na stánkách ministerstva zahraničí (www.mzv.cz) zjistit, kde se v zemi, do které se chystáte, nachází český zastupitelský úřad – ten totiž v případě krádeže budete muset co nejdříve navštívit. Pokud vám někdo odcizí osobní doklady, musíte se na úřad dostavit osobně, policie vám po ověření vaší totožnosti a státního občanství vystaví na základě protokolu náhradní cestovní doklad, který je však určen pouze k jednotlivé cestě, zpravidla pro návrat do České republiky. Pohotovost v telefonu Na stejný úřad zamiřte i v případě krádeže hotovosti, a zejména kreditní karty. U druhé zmíněné už v tuto chvíli buďte raději v kontaktu se zákaznickým servisem na telefonním čísle uvedeném na kartě (tu už mít nebudete, takže mějte číslo někde opsané a uložené – nejlépe v mobilním telefonu či na jiném snadno a rychle dostupném místě).
Pokud vám ukradli elektronickou kartu, k jejímu zablokování dojde prakticky okamžitě. U embosované (s reliéfním vystouplým písmem) to trvá i několik hodin, než se dostane na takzvaný stoplist, tedy seznam odcizených nebo ztracených karet, zato můžete požádat o náhradní hotovost, neboli emergency cash, a to až do výše 1000 USD (za to však zaplatíte nemalé poplatky, často v řádech tisíců korun). A konec všemu ještě nebude ani po návratu domů, kdy si budete muset velice pozorně kontrolovat výpisy z účtu. I za pár hodin mohl někdo na vašem účtu napáchat poměrně velké škody. Zjistíte-li jakékoliv nesrovnalosti, neprodleně informujte vydavatele karty a požádejte ho o prověření transakce!
Kamaráde, pošli prachy

Co ale dělat na cestách bez peněz? Pokud necestujete sami, jistě vás někdo založí. Jinak si můžete nechat poslat peníze přímo z Česka. Možností je hodně, my jsme vybrali takové, za které utratíte co nejméně na poplatcích:
Pokud vlastníte bankovní účet a mezinárodní kartu (a měli jste ji bezpečně uloženou někde jinde než peněženku s hotovostí), nejjednodušším řešením, jak se dostat k penězům, je zajít v zahraničí k bankomatu a peníze vybrat. V případě, že je váš učet prázdný, nezoufejte. Stačí v ČR nalézt a zkontaktovat někoho z příbuzných nebo kamarádů, který složí na váš účet potřebnou sumu peněz – když je vloží v hotovosti, budete je mít k dispozici ještě tentýž nebo nejpozději druhý den. Při převodu peněz z účtu na účet, by se peníze mohly až několik dní zdržet…
Pokud jste přišli i o kreditku, známí vám můžou z ČR poslat peníze z jakékoliv české pošty pomocí „Mezinárodní poštovní poukázky“. Mějte však na mysli, že ten, kdo vám bude posílat peníze, bude při použití této služby potřebovat znát vaše identifi kační údaje, především adresu hotelu či kempu, kam vám pak přijde složenka. S tou si následně zajdete na místní poštu a peníze si vyberete. Musíte se ale obrnit trpělivostí, neboť to bude chvíli trvat – týden, někdy i dva! Šeky nad zlato Další variantou je vybavit se na cestu tzv. cestovními šeky. Koupíte je doma buď přímo v kancelářích šekových společností, v bankách, směnárnách, či dokonce u některých cestovních kanceláří. Za prodej šeku si společnosti účtují zhruba jednoprocentní poplatek.

Cestovní šeky mají výhodu především v bezpečnosti: pokud je ztratíte nebo vám je někdo ukradne, o své peníze nepřijdete. Nezapomeňte však ztrátu co nejdříve ohlásit společnosti, která je vydala, a k žádosti při zablokování šeků předložte výše zmíněný prodejní list a potvrzení od policie. Náhradu pak obdržíte většinou zdarma a poměrně rychle. Již během 24 či 48 hodin můžete mít v ruce nové šeky v celkové původní výši.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*