Chcete si připomenout ty kouzelné chvíle, kdy jste si na dovolené – třeba v Římě – dávali lahodnou kávu? Není problém: stačí vybrat kvalitní kávu a pořídit si dobrý domácí kávovar!

káva, kávovar
Foto: Aleš Baloun

Patříte-li, jako můj kamarád, mezi příležitostné konzumenty, jenž si dá kávu nepravidelně a nejvýše 1 šálek denně, asi bych se těšil do kavárny. V případě, že pijete kávu každý den a s Vámi také Vaši blízcí a hosté, najděte si srovnávací testy a jejich výsledky porovnejte. Není to však modla . Vždy je důležité si uvědomit, kdo a podle jakých kritérií hodnotil, včetně dílčích vah. Poohlédněte se také v blízkém okolí. Určitě najdete někoho s podobným přístrojem. Osobní zkušenost je cenným zdrojem, byť subjektivním. Nebojte se obrátit na prodejce, nepoznáte sice kvalitu nápoje, ale můžete si udělat obrázek o jeho solidnosti.

Jak vybrat ten pravý kávovar

Foto: Aleš Baloun

Volba, zda přístroj automatický nebo pákový, je věcí osobního přístupu. Rádi experimentujete a nevadí Vám více práce, chcete se stát domácím baristou, zvolte pákový, pro ostatní bude lepší automat, samozřejmě vždy s mlýnkem na kávu. Nezapomeňte, největší váhou při výběru je kvalita výsledného nápoje. Budoucímu kávovaru také pečlivě vyberte místo. Samotný provoz, a to nejen během mletí, bývá hlučný. Okolo přístroje musí být dostatečná manipulační plocha na šálky, nádobu na mléko, dózu s kávou a jiné předměty. Kvalitní kávovary jsou robustní konstrukce s hmotností okolo 10 kg. Podložka by měla být pevná, neboť je vystavena i vibracím. Blízký přívod elektrického proudu je nutností, přívodní šňůra v důsledku vysokého odběru při přípravě bývá krátká a řešení pomocí prodlužovacího kabelu není vhodné. Důležitou roli hraje i zdánlivá maličkost : velikost zásobníku zbytků kávy. Máte-li často návštěvy a připravujete více šálků, je nepříjemné nechat hosty čekat, třeba i proto, že musíte vyprázdnit již naplněný zásobník. Všichni se ochuzujete o čichový zážitek, neboť káva, a espresso obzvlášť, se pije horké. Informujte se také, zda vybraný přístroj má automatickou signalizaci pro doplnění kávy, vody a vyprázdnění zásobníku zbytků. Rovněž indikace nutnosti provést vyčištění systému, či odvápnění se cení. Důležitá je také cena a dostupnost čistících a odvápňujích přípravků. Chcete-li být skutečně důslední, vytvořte si kritéria s vlastní váhou podle jednotlivých testovaných, či sledovaných parametrů. Přejeme šťastnou ruku a správnou volbu.

Zdravotní účinky kávy

Oblíbenost kávy přímo souvisí s jejími účinky na naše zdraví. Káva sice obsahuje stovky látek, ale stejně se vždy sklouzne k jediné, vynášené a zatracované, ke kofeinu. Patří do skupiny psychoaktivních alkaloidů, který příznivě stimuluje centrální nervový systém. Tím oddaluje duševní únavu, zbystřuje myšlení a zlepšuje koncentraci. Kofein také zrychluje tep, uvolňuje hladké svalstvo, rozšiřuje tepny a stimuluje oběhový a respirační systém. Pomáhá lidem postiženým astmatem. Kofein měl rovněž podporovat odbourávání tuků, avšak zjistilo se, že jen dočasně a bez trvalého účinku. Z negativních vlivů se u lidí přecitlivělých na kofein prokázala částečná dráždivost. Některé druhy přípravy mohou způsobovat zvýšení kyselosti v žaludku, proto se pití kávy, zvláště „zalévané“ nedoporučuje lidem se sklonem k žaludečním vředům. Kofein přechodně zvyšuje krevní tlak, avšak organismus zdravých lidí si po pravidelné konzumaci 3 šálků denně vytvoří během několika dnů toleranci a efekt zvýšení tlaku vymizí. Odborníci tvrdí, že přiměřený příjem kofeinu nezvyšuje riziko často uváděné hypertenze. Jiné je to však v případech, když je člověk ve stresu a pije kávu, aby se uklidnil. Tady kofein naopak násobí negativní účinky stresu na oběhovou soustavu. Kofein se také může z podílet na zvýšení rizika vzniku osteoporózy, neboť ovlivňuje metabolismus vápníku v těle. Zvyšuje jeho vylučování, proto by každý, kdo pije alespoň dva šálky kávy denně, měl do svého jídelníčku zařadit sklenici mléka nebo alespoň sníst jogurt. Za rozumné denní množství se u zdravého člověka považuje příjem do 300 mg kofeinu, což jsou pro představu asi tři šálky „zalévané kávy“ nebo 5 až 6 šálků kvalitního espressa. Podle nejnovějších výzkumů se káva ukazuje být zdrojem antioxidantů a snižuje pravděpodobnost onemocnění Parkinsonovou chorobou. A zpráva na závěr: „Posezení nad šálkem kávy sebou přináší mnoho pozitivních emocí a dobrá nálada jak známo léčí tělo i ducha.“

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*