V Luhačovicích si připomenou osobnost Marie Calmy Veselé – známé spisovatelky a básnířky, jejíž jméno hrdě dodnes nosí i místní okrašlovací spolek.

Byla to slavná, krásná a talentovaná žena, která v mnohém předběhla dobu, ve které žila a tvořila. Dnes je její dílo pozapomenuto, ale její odkaz v Luhačovicích stále živý. Řeč je o pěvkyni, básnířce a spisovatelce Marii Calmě Veselé, která byla druhou manželkou budovatele moderních luhačovických lázní MUDr. Františka Veselého. Přestože strávila v Luhačovicích pouhé tři lázeňské sezony, zapsala se významně do jejich kulturní historie. Její umělecký pseudonym přijal do svého názvu Luhačovický okrašlovací spolek Calma, zaměřující se na pořádání kulturních programů, promenád a vystoupení v replikách historických kostýmů, převážně z období secese. Právě díky okrašlovacímu spolku Calma má řada akcí v Luhačovicích neopakovatelnou atmosféru.Významné 130. výročí narození Marie Calmy Veselé připomene Luhačovický okrašlovací spolek Calma ve spolupráci s Muzeem jihovýchodní Moravy ve Zlíně (Muzeem luhačovického Zálesí) kulturními programy ve dnech 3., 4. a 8. září, na které srdečně všechny zájemce.

Oslavy básnířky Calmy Veselé v Luhačovicích
Foto: Archív MJVM

„Oslavy začnou v sobotu 3. září koncertem známých operních árií s názvem Nad hnízdy lidskými jsem zpívala. Divácky nejatraktivnější bude určitě nedělní program na kolonádě, určený široké veřejnosti – Kolonáda s Calmou. Od 15 hodin zde bude na programu kolonádní koncert s historickou módní přehlídkou. Poté bude následovat happening propagující verše Marie Calmy Veselé a oslava jejích 130. narozenin se členy okrašlovacího spolku – piknik se šampaňským před vilkou Lipovou,“ popsala za organizátory Blanka Petráková z Muzea luhačovického Zálesí s tím, že při deštivém počasí se celý program přesouvá do sálu Společenského domu. Třetí, komornější akcí pak bude komponovaný pořad ve čtvrtek 8. září od 19 hodin v prostorách Muzea luhačovického Zálesí: Pro slávu svou jsem nepsala.

 

Přehled akcí:

Sobota 3. září 2011 v 19.30 v Lázeňském divadle

NAD HNÍZDY LIDSKÝMI JSEM ZPÍVALA

Koncert ke 130. výročí narození pěvkyně, básnířky a spisovatelky Marie Calmy Veselé

Zpěv: Marika Žáková

Klavír: Galina Aleshkevich

Vstupné: 50,- Kč

 

Neděl 4. září 2011 v 15.00 hodin na Lázeňském náměstí

KOLONÁDA S CALMOU

Kolonádní koncert spojený s historickou módní přehlídkou a průvodním slovem věnovaný památce Marice Calmy Veselé

Účinkuje: Komorní smyčcový orchestr Zlín a Luhačovický okrašlovací spolek Calma

 

Čtvrtek 8. září 2011 v 19.00 v Muzeu luhačovického Zálesí

PRO SLÁVU SVOU JSEM NEPSALA

Komponovaný program o životě, básnické a literární tvorbě Marie Calmy Veselé

 

Kdo byla Marie Calma? (zpracovala PhDr. Blanka Petráková, Muzeum luhačovického Zálesí)

Marie Calma  se narodila se 8. září 1881 v Unhošti v Čechách. Od dětství vynikala v hudbě a vystudovala hru na klavír a zpěv. Od sedmnácti let koncertovala v Praze, ve Vídni, ve Varšavě i v Mnichově. Z této doby pochází její umělecké jméno Calma, přejaté z italské písně. Bylo jí nabídnuto angažmá v mnichovské opeře, ale operní dráhy se vzdala a věnovala se koncertování. O to více se zaměřila na literární tvorbu. Byla umělkyní, která v mnohém předběhla svoji dobu. Její literární dílo, velké zásluhy na objevení a uvedení moderní české a slovanské písňové tvorby do koncertních síní, tvorba koncertních cyklů lidových písní, stejně jako realizace výchovných koncertů pro děti, jsou odvážné a moderní počiny, které by neměly být zapomenuty.

Marie Calma byla autorkou desítek fejetonů a nejrůznějších příspěvků pro Lumír, Národní politiku, Venkov, Národní listy, Luhačovické lázeňské listy, Samostatnost, Zvon, Zlatou Prahu a další periodika. Vydala přes třicet knih, mezi nimi několik básnických sbírek, například Nekonečnou cestou, Písně moderní Markétky, Strom poznání, Jarní zpěvy, Rozhovory s Bohem, Nad strží. Za sbírku Sny v sonetech obdržela v roce 1927 cenu akademie. Motivy pro svoji literární tvorbu čerpala v pražské společnosti i na venkově. Její verše s oblibou zhudebňovali soudobí čeští skladatelé. Překládala z polštiny a němčiny. Zajímala se také o lidovou kulturu a psala pohádkovou a povídkovou literaturu pro děti s národopisnou tematikou. Dnes je její literární dílo téměř zapomenuto a těžko dostupné, ale ve své době razilo moderní myšlenky a překonávalo dobové předsudky, především v oblasti ženské emancipace a umělecké svobody. Svůj život dožila v pražském karlínském bytě 7. dubna 1966. Její dílo je dodnes inspirativní. Luhačovický okrašlovací spolek Calma si vzal za úkol starost o její hrob na pražských Olšanech.

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*