Cestovní ruch na Novém Zélandu se stále nevzpamatoval z přírodních katastrof. Tradiční trhy mizí a doprava z některých částí světa je znemožněna kvůli oblaku sopečného prachu.

Lákavá příroda Nového Zélandu
Foto: www.dreamstime.com

Nový Zéland stíhají pohromy jedna za druhou a trpí tím i cestovní ruch. Jakoby nestačilo zemětřesení ve městě Christchurch, v Chile se probudí řetězec sopek Puyehue-Cordon Caulle a zahalí nebe oblakem dýmu. Aby toho nebylo málo, jarní tání začne uprostřed lyžařské sezóny.

Čísla hovoří jasně, ve srovnání s loňskem se není proč radovat. Návštěvníků z Austrálie ubylo o 14,9 %, turistů z Británie a Spojených států zase o 19,1 % a o 9,7 %. Ve srovnání s rokem 2010 klesly příjmy z cestovního ruchu v červnu o 10 %.

Oblak sopečného popela navíc zasáhl i leteckou dopravu. Dostat se na Nový Zéland jinak než letecky je ale kvůli jeho poloze takřka vyloučeno. Nepříznivé počasí navíc zkrátilo lyžařskou sezónu ze 4 měsíců na pouhé 3.

Stále je však důvod doufat, že se situace zlepší. Naději místním úřadům přináší víra, že se počasí brzy zlepší a také Mistrovství světa v rugby, které se zde bude konat v září.

Novozélanďané také plánují ubytovací služby více přizpůsobit zahraničním návštěvníkům, zejména těm z Číny. Změny chtějí provést co nejdříve, aby tak alespoň trochu nahradili ztracený čas.

Více zajímavostí na www.tourism-review.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*