O tom, že na Kypru se dobře jí není pochyb. Mezi místní speciality bezpochyby patří. meze, které ve své klasické podobě zahrnují až dvacet chodů včetně chobotnic na červeném víně , šneků v tomatové omáčce či mozečku s kapari, a sýr halloumi, jehož základem je ovčí a kozí mléko.

Kypr, kuchyně
Foto: www.dreamstime.com

Tradiční je zářijový festival vína, ale podzim, kdy dny se přece jen krátí, láká nahlédnout pod pokličky v některé ze známých restaurací. Mezi nejlepší a nejzajímavější patří Archontiko Papadopoulou, která sídlí v Kornosu v neoklasicistním domě, který se jako jeden z mála v této oblasti zachoval. Dům pochází z roku 1897 a v jeho původním vinném sklepě si dávají dostaveníčko opravdoví gurmáni. Menu je složeno na základě autentických starých, často zapomenutých receptů, které prezentuje stylově v tradiční místní keramice. Ochutnat můžete Kornos Tavas – kousky jehněčího s rýží a artičoky, ozdobené kmínem, mořského ďábla obaleného ve vinných listech a pečeného v bílém víně s kapary, či krém ze sýru Anari s ořechy a medem nebo studenou mátovou polévku s hroznovým vínem a pasteli , které se dělají ze svatojanského chleba a oříšků. I vinný lístek zaslouží uznání, protože na něm najdete širokou paletu nejlepších výhradně kyperských vín.

Pod pokličku umělecké tvorby lze nahlédnout v otevřených studiích a dílnách. Všechny říjnové víkendy jsou v Limassolu ve znamení setkávání. Zájemci o umění jsou vítáni v ateliérech a dílnách umělců, kteří na Kypru žijí a tvoří a mohou nahlédnout do jejich „kuchyně“ a seznámit se s jejich tvorbou.

 Taje filmové kuchyně odkryjí příznivcům filmového umění hned dva festivaly. Šestý Kyperský filmový festival v Nikosii bude probíhat v první polovině měsíce a soutěžit se bude v kategoriích jako Letošní premiéry, Prvotiny, téma Děti a válka, Taneční filmy, Film, Video a Poezie či Řecké filmy, což znamená unikátní možnost jak se seznámit s díly u nás nepříliš uváděných kinematografií.

Mezinárodní festival krátkých filmů, který pořádá ministerstvo školství a kultury v týdnu od 15. do 22. října v Limassolu na něj přímo navazuje. Promítání filmů autorů z celého světa bude doplněno workshopy i otevřenými diskusemi s tvůrci.

 Pro otužilé Čechy obvykle není žádné moře dost studené a v jižních letoviscích se v nich koupají do hlubokého podzimu. Ale závodit? Jak chutná závod v plavání na otevřeném moři, který rozhodně mezi běžné sportovní aktivity nepatří, si lze zkusit v Limassolu 23. října.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*