Máte doma dítě, které se v noci počůrává a nevíte co s ním? Tyto potíže byste neměli brát na lehkou váhu. Trpí nemocí, která se odborně nazývá enuréza neboli noční pomočování. Vyskytuje se až u 20 % populace ve věku 5-12 let. Tedy u každého pátého dítěte.

pomočování, dítě, počurávání, Malý dobrodruh
Foto: www.snyvsuchu.cz

 

Mnoho rodičů neví, jak se k tomuto problému postavit a výsledkem je, že, jak dítě, tak rodiče se zbytečně stresují. A zejména na dítě má tento stres velmi negativní dopad.

Psychika nebo málo hormonů?

Noční pomočování se projevuje jako porucha schopnosti udržet moč ve spánku. Podle mezinárodních klasifikací je noční pomočování v Evropě považováno za nemoc po pátém, v USA po šestém roce věku dítěte. Stupeň pomočení může být různý od zvlhčení spodního prádla až po úplné vyprázdnění měchýře v intenzitě několikrát za týden nebo i několikrát za noc.

Ve většině případů není pomočování zapříčiněno psychikou, ale funkční nebo organickou poruchou. Důvodem může být nedostatek hormonu vasopresinu, který reguluje vylučování vody ledvinami během noci. Mezi další příčiny enurézi patří špatné návyky při příjmu a výdeji tekutin, nesprávná výživa, poruchy spánku nebo porucha funkce močového měchýře. K mimovolnému vyprazdňování však mohou vést i stres a problémy ve škole či v rodině. Pravou příčinu potíží může určit jen lékař.

Přehlížení ani trestání nepomáhá

Mnoho rodičů a bohužel i praktických lékařů noční enurézu zlehčuje nebo přehlíží, protože neohrožuje tělesné zdraví jejich dítěte. Jedná se o obecný postoj, který převažuje v západní i východní Evropě. Naopak ve Spojených státech vysoké procento rodičů reaguje na pomočování svých dětí fyzickým trestáním a ponižováním.

Děti by rozhodně neměly být za noční pomočování trestány, ale na druhou stranu byste ani neměli jejich problémy přehlížet. Není-li toto onemocnění řešeno včas, může mít nepříznivý dopad na psychiku dítěte. Pomočování může být pro školní děti stresující a vést k pocitům zahanbení, selhání nebo méněcennosti. Navíc pro řadu z nich znamená omezení v aktivitách jako je účast na školním výletě nebo na letních táborech.

Za léčbu zaplatíte časem a trpělivostí

pomočování, dítě, počurávání, Malý dobrodruh
Foto: www.snyvsuchu.cz

 

„Léčba nočního pomočování je časově náročná a vyžaduje systematický a trpělivý přístup rodiny i lékařů,“ popisuje MUDr. Martin Gregora, pediatr. „Dítě potřebuje dlouhodobou podporu rodičů, která se mu však ne vždy dostává, protože pomočování je psychicky náročné jak pro dítě, tak pro rodinu. Pro dítě, protože se za ně stydí, pro rodiče, protože je dvoje povlékání za noc značně zatěžuje.

Možnosti léčby sahají od režimových opatření, např. pravidelný pitný režim přes alarmy budící dítě při pomočení až po medikamentózní léčbu. Významnější roli postupně začínají hrát i speciální pleny, které mají pozitivní dopad na psychiku dítěte a tím i rodičů. Účinná léčba však vyžaduje vždy kombinaci více postupů.

Základ komplexní léčby představuje systematická práce s dítětem, avšak hlavní překážkou v této práci je zmiňovaný stres a napětí. K jejich odbourání mohou pomoci speciální pleny. „Vhodné jsou dětské natahovací plenkové kalhotky na noc. Na trhu je dostupný produkt DryNites od Huggies, který po dobrých zkušenostech mohu doporučit. Oblékají se jako opravdové spodní prádlo a jsou velmi diskrétní,“ radí MUDr. Gregora a dodává, že „důležitý je zejména režim spánku a buzení, pitný režim, psychoterapie a pozitivní motivace dítěte a medikamentózní léčba.“

Nejste a nebyli jste v tom nikdy sami…

Skutečnost, že se noční pomočování týká poměrně velké části populace, dokazují i celebrity. Jenže jen některé našli odvahu se k tomu později přiznat. Mezi slavné enuretiky se řadí např. spisovatelé James Joyce a George Orwell, americká herečka Barbra Streisand nebo i 32. prezident Spojených států Franklin Delano Roosevelt. Tak vidíte, není se čeho bát. Noční pomočování řešte, co nejvíce s klidem a bez stresu pro vás, či vaše dítko.

Další informace o enuréze nebo slevový kupon na plenkové kalhotky najdete na webu www.snyvsuchu.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*