Jistě už jste alespoň jednou slyšeli o zázračné metodě zvané INFINITY, která pomáhá při odbourávání stresu, únavy, tvaruje tělo a pozitivně působí na imunitu. Její hlavní náplní je správné dýchání a její předností je možnost cvičit v jakémkoliv prostředí, dokonce i v práci. Nyní máte možnost dovědět se, jak právě tato unikátní metoda vznikla.

INFINITY, Malý dobrodruh
Metoda INFINITY pomáhá při odbourávání stresu, únavy, tvaruje tělo a pozitivně působí na imunitu. Foto: www.infinity-method.com

Primářka a ředitelka Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí MUDr. Michaela Tomanová, MBA představila výsledky své dlouholeté práce, které zformovaly novou rehabilitační metodu INFINITY. Ta vznikla na základě jejích zkušeností z  oboru rehabilitační a fyzikální medicíny i osobního vyšetření tisíců pacientů s problémy pohybového aparátu. Motivací pro lékařku, která vede ústav s kapacitou kolem 200 lůžek, bylo umožnit pacientům a klientům autoterapii a cvičení mimo rehabilitační lůžko či tělocvičnu. Dlouhodobé snažení přineslo své výsledky. MUDr. Michaela Tomanová vyvinula unikátní rehabilitační metodu, kterou lze po zaučení cvičit bez ohledu na místo, čas, pohlaví a dokonce i zdravotní stav. Profesní zkušenosti z oboru rehabilitace učinily z primářky vyhledávaný expertní zdroj i pro kolegy z branže, kteří navštěvují její odborné kurzy a přednášky z oboru rehabilitační medicíny. Současně však primářka předává své zkušenosti i laické veřejnosti například prostřednictvím pravidelných kurzů.

Jak metoda vznikla

„Na cestu medicíny jsem se rozhodla vyjít sama už v dětství. Jako dítě jsem hrála závodně volejbal, občas se vyskytly drobné úrazy a bolesti páteře, a proto mě asi také zajímalo, jak tělo funguje. Mé nasměrování k medicíně podpořil pravděpodobně i fakt, že jsem měla v rodině vzor pomáhat lidem. Babička byla zdravotní sestra, dědeček se věnoval léčitelství a teta byla lékařka,“ vzpomíná Michaela Tomanová, která svoji první praxi absolvovala na ortopedii v Praze, ale fyzicky náročný obor opustila, stejně jako hlavní město. V rodných východních Čechách stála před rozhodnutím, jaký obor zvolit. Lákaly ji svaly, kosti a šlachy. První atestaci absolvovala z interny, druhou má v oboru rehabilitační a fyzikální medicína, který se ukázal jako její srdcová záležitost a věnuje se mu dodnes. „Založila jsem poradnu pro pohybové ústrojí, pak vyhrála výběrové řízení na ředitelku a primářku Rehabilitačního ústavu Brandýs nad Orlicí, aktivně jsem se účastnila různých odborných konferencí a sama je i pořádala. Během tohoto maratónu, kdy jsem s manželem a s velkou pomocí rodičů ještě vychovávala naše dvě děti, jsem také začala vyvíjet novou rehabilitační metodu,“ shrnuje Michaela Tomanová.

Základem je osmička

„Pojmenování metody odkazuje na nekonečno, jehož symbolem je ležatá osmička. Právě osmičkový pohyb je základem velké části cviků INFINITY, ale INFINITY není jen o osmičkovém pohybu. Název také vystihuje tuto metodu, kterou lze chápat jako živý nekonečný organismus, který se stále vyvíjí,“ říká MUDr. Michaela Tomanová. „Podstatou této metody je pomocí jednoduchého a lehce pochopitelného principu cviků zlepšit stabilitu, centraci, koordinaci, vnímání a ovládání celého těla, umožňuje ale i uvolnění, posílení a protažení a tím může pomoci především pacientům s onemocněním pohybového ústrojí. INFINITY je možné také využívat i jako preventivní pohybový program u lidí, kterým záleží na jejich zdraví. Metoda má navíc řadu dalších pozitivních účinků jako jsou odbourání stresu, únavy, kladně působí i na imunitu, tvarování postavy, zaměřuje se také na dýchání, například na práci s bránicí či s pánevním dnem.“ upozorňuje na další přínosy MUDr. Tomanová.

Dobře odvedená práce

Rehabilitační ústav Brandýs nad Orlicí je krajským zdravotnickým zařízením, a tak se plat odvíjí podle tabulek. „Člověk musí být spokojený s tím, co je. Měla jsem nabídky pracovat v USA či Spojených arabských emirátech, kde bych měla nepoměrně vyšší plat, ale odmítla jsem. Cizí země mi ale nic neříká, v tom jsem patriot,“ svěřuje se Michaela Tomanová. „Jistou formu odměny spatřuji ve výsledku dobře odvedené práce. Věřím, že metoda INFINITY je přínosem nejen pro medicínu, ale zejména pro pacienty, kterým přinese prostřednictvím pravidelného cvičení snížení nebo úlevu od bolestí nebo možnost vyhnout se operativnímu zákroku. Vybavuje se mi i případ pacientky, která trpěla skoliózou, prodělala zlomeninu dvanáctého hrudního obratle, následně řadu operací a dlouhodobě se potýkala se silnými bolestmi zad. Bolest pro ni byla nesnesitelná, ale metoda INFINITY jí pomohla,“ dodává lékařka.

Pro koho metoda INFINITY je určená?

„Cvičení INFINITY method pomáhá příznivě ovlivnit nemoci pohybového ústrojí. Díky možnosti provádět cviky v tzv. mikropohybu či pouze v představě, mohou rehabilitovat i lidé, kteří jsou nepohybliví, nebo v pohybu omezení kvůli svému onemocnění,“ uvádí Michaela Tomanová. „Při léčbě vrcholových sportovců se metoda INFINITY a její cvičení osvědčilo právě díky mikropohybu a cvičení s vizualizací. Sportovec pak nemusí ztratit velké množství své svalové hmoty a hlavně se mu nemusí zhoršit kvalita jeho pohybového programu u sportu, kterému se věnuje,“ dodává Michaela Tomanová. „Jak už bylo řečeno, tak INFINITY je však možné využívat i jako preventivní pohybový program u lidí, kteří chtějí udělat něco pro své zdraví a pro svou postavu,“ uzavírá Michaela Tomanová.

Více informací na www.infinity-method.com.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*