Plachetnice džunka Esperanza pokračuje ve své dobrodružné plavbě a vy se můžete dozvědět, co nového se událo.  Kapitán Petr Žáček a jeho žena Lucie vám na našem portálu opět popisují, s čím se během plavby potýkají (více na www.dzunka.cz).

Ahoj!

Džunka, Malý dobrodruh
Plavba na lodi džunka pokračuje. Co nového se událo? Foto:www.dzunka.cz

Za poslední dva dny se nic nedělo. Jsme na lodi ukrytí před deštěm a zimou v kajutě. Ono se řekne volno. Sice nemakáme fyzicky, ale zato psychicky- na dálku vyřizujeme maily, odpovídáme poctivě každému na dotazy, atd. Najednou je 12 hodin u počítače fuč. Znáte to, když vám něco leží v hlavě, neodejdete od toho, dokud to není vyřčené.
Co dělat, když prší- ležet v posteli pod peřinou, mít termosku s teplým čajem u sebe a ťukat do počítače odpovědi. Mozek jede na plné obrátky. O čem tedy psát? O místním gurmánství! Vážení, jestli někdy pojedete do Holandska, za každou cenu si zajděte do obchodů. Na co? To vám chci poradit. Do Holandska jeďte vybaveni nožem na sýr. To je to, co vypadá jako drahá placatá škrabka na zeleninu. Nebojte, tato škrabka je ostrá, zde ji koupíte na každém rohu. A hned zajděte do obchodu. Nenechte se ošálit neznalostí jazyka, tady domlouvání není třeba. Tady mluví váš jazyk – chuťovými buňkami.

Nemusíte hned brát ten nejkulatější sýr. My jsme vzali pro začátek obyčejnou cihlu z regálu a ostatní krásné kousky jsme nechali na příště. U kráječe byl talíř plný lahodných uleželých kousků. Mňam. Další věcí je místní puding. Budete se smát, ale je to tak. Když si stoupnete před mrazící regály, hned vás přejde humor. Jaký vzít? Stojíte a koukáte. Na co vlastně ? Na papírové krabice v litrovém obsah, jako je u nás čerstvé mléko. Tak jaký? Tady píšou, že je dvoubarevný, tady zase s čokoládovými kousky. Jejich název je “ Vla „, čte se “ flá „, kdyste se potřebovali zeptat, tak jsem vzala ten žlutý puding s čokoládovými kousky.  Třetí věcí, která je naprosto luxusní, je American biftek. Prodává se velká krabička 150g. Najdete to u salámů. Co to je? Tataráček! Mazací na chleba. Ještě se zmíním, že se vyrábí v různých příchutích, ale my bereme natural. Tak a ještě chleba, tady je rozšířený toustový různých druhů. Beru celozrnný. Na pánvi si ho opeču nasucho dokřupava. Na to tataráček, hoblinu sýra, a tak nám během pár dní zachutnalo Holandsko.

Z lodi džunka Vás zdraví,

Vaši Lucie a Petr Žáčkovi

2 Comments

  1. Helena Horská says:

    Kapitáne Petře a Lucinko, ať vás co nejdříve zahřeje sluníčko a provází po celou plavbu. Díky za barvité příspěvky, se zvědavostí čekám na další. Dobrou plavbu přeje Helena 🙂

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*