Stává se vám, že vaše dovolená s dětmi se neobejde bez návštěvy alespoň jedné ZOO? Už jste byli v té pražské? Jestliže ne, pak budete mile překvapeni, protože právě tato zoologická zahrada se pyšní několika unikátními chovatelskými pavilony, které se líbí jak dospělým, tak i dětem. Jestliže jste zde již byli, pak je na čase tuto nádheru opět vidět.

Pražská ZOO, Malý dobrodruh
Vydejte se s dětmi poznávat zvířata. Foto: Tomáš Adamec

Milujete třeba fretky? Za příplatek se můžete na dvacet minut setkat s vybraným zvířetem (týká se milých drobných savců, tygr k nim, prosím, nepatří!), stát se na jeden den chovatelem či oslavit se zvířaty narozeniny. V zoo se také můžete nechat oddat.

Kdo má větší nohu?

Ještě před vchodem do zoo projdete po chodníku zvířecí slávy, do kterého jsou zasazeny dlaždice se sádrovým otiskem nohy některého ze zvířecích obyvatel. „Nebylo nijak snadné je pořídit. Třeba u slona Kadíry, gorily Nigry či nosorožce Patryse jsme museli využít uspání, případně nechat zvíře přejít přes dobře propracovanou sochařskou hlínu. Naproti tomu hrabáč Adéla, mravenečník Linda nebo leguán Pepíno ochotně spolupracovali a bez protestů šlápli, kam bylo potřeba,“ popisují pracovníci zoo.

U vstupu vás uvítá půvabné sousoší věrně zpodobněných surikat v životní velikosti, nápaditě doplňující vysoký čedičový monolit. V letní sezóně usnadňuje návštěvníkům zdolání velkého výškového rozdílu mezi severní a jižní částí lanovka. Na děti čeká spousta atrakcí. Mohou se povozit zábavným vláčkem nebo tramvajkou. Rády také navštěvují malou zoo, umožňující bezprostřední setkání s domácími zvířaty. Dospělé zase zaujmou velkoplošné dotykové panely, plné informací, obrázků a videí.

Vstupné do zoo dospělé 200 Kč, děti 150 Kč. Vzít s sebou můžete i psa, ale musí být na vodítku a vyjde to na 100 Kč.

Kdo je v pražské zoo nej?

Nejstarší savec: slonice Gulab, 53 let

Nejvyšší savec: žirafí samec Johan, 5,5 m
Nejtěžší savec: slon indický Mekong, 4300 kg
Nejstarší pták: kondor krocanovitý, 48 let

Největší pták: pštros dvouprstý, 2,3 m
Nejtěžší plaz: želva sloní Eberhard, 224 kg

Nejvzácnější druhy pražské ZOO

Mezi nejvýznamnější zvířata pražské zoo patří kůň Převalského, zubr, lev indický, levhart mandžuský, tygr ussurijský a sumaterský, gorila nížinná, orangutan sumaterský, žirafa Rothschildova, levhart obláčkový, pelikán kadeřavý, orel východní, orlosup bradatý, varan komodský, leguán kubánský, želva černavá či gaviál indický.

Unikátní pavilon Indonéská džungle (největší stavba pro zvířata v ČR) napodobuje prostředí tropické deštného lesa. Najdete v něm mimo jiné orangutany, gibony a makaky, ale také dvě obří akvária a desítkami ohrožených obřích želv, které utekly doslovně z talíře, byly zachráněny ze zásilky, určené pro trh s potravinami v Hongkongu…

Pozornost určitě zaujme i pavilon, který je domovem jediné skutečně funkční české gorilí rodiny, pavilon Čambal, kde spokojeně žije šestičlenná skupina nejohroženějších krokodýlů naší planety – gaviálů (jediná v rámci evropských zoo) a efektní pouštní expozice Sonora. Na sebe pak navazují Vodní svět a Opičí ostrovy: rozsáhlé expozice se zvířaty, pro něž je voda buď životním prostředím, nebo naopak nepřekonatelnou bariérou.

zdroj: praha-levne.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*