Přestože je už konec července, spousta lidí ještě nebyla na svém tradičním letním odpočinku. Hledáte nějakou exotiku, ale za dostupnou cenu? Jeďte do Mexika, domova salsy a tequily. Jestliže jsou vaše vlasy blond barvy, pak zde určitě zazáříte. Auta vám budou zastavovat, muži na vás hvízdat a děti si na vás budou ukazovat. Tak proč si nejet do Mexika zvýšit sebevědomí?

Text a foto: Kristýna Sojová

Mexický klid

Mexiko Malý dobrodruh
„Tranquilo“, nebo-li „Buď v klidu“ je asi nejčastějším slovem, které v Mexiko City uslyšíte.

Mexičané jsou známí jednak svou pohostinností, ale také svým klidem. Na všechno prostě mají čas. Jestliže se rozhodnete do Mexika podívat, jistě několikrát za den uslyšíte slovo „tranquilo“, což je v překladu něco jako „Buď v klidu!“. Když se s někým dohodnete na schůzce v 10 hodin, je jasné, že dotyčný myslí o půl či až hodinu později. V Evropě jsme zvyklí, že lidé chodí většinou na čas, tak se nedivte, až z vás budou takzvaně „na větvi“, protože se dostavíte na dotyčné místo včas. I když se Mexičané zdají být klidnými, protože je nic nestresuje, v noci vám dokážou, že mají ďábla v duši. Nečekejte, že někdy půjdete před půlnocí spát. To se v Mexiku určitě nestane! Buď se ocitnete u někoho na návštěvě, nebo budete nuceni tančit salsu v některém z nočních klubů. Jedno je ale jisté, v Mexiku se nikdy nudit nebudete.

Mexiko city Malý dobrodruh
I samotná doprava za dech beroucím památkami tady může být velkým dobrodružstvím.

Metrem za památkami

Doprava v Mexiku se opravdu liší od dopravy v Čechách nebo kdekoliv v Evropě. Jestliže si myslíte, že Praha je přelidněná a že typická pondělní zácpa je něco nesnesitelného, pak jste ještě nezažili to, když se lidé z 22 milionového města snaží ráno dostat do práce. Metro je přeplněné k prasknutí, tak se nedivte, když se k nějakému Mexičanovi budete tisknout. V metru vám jinak kromě občasného sáhnutí na zadek nic nehrozí. Policisté jsou na každém rohu. Metrem se v Mexico City dostanete opravdu všude, kam potřebujete, a to za pouhé 3 pesa, což je zhruba 5 Kč. V pozdních hodinách můžete použít taxi, ale dejte si pozor, abyste nenaletěli, protože my jako Evropané v Mexiku opravdu vynikáme a Mexičané vědí, jak toho využít. Většina mladých lidí cestuje auty, které buď vlastní, nebo si je půjčí od rodičů. Jestliže vám nějaký kamarád nabídne, že vás sveze, počítejte s tím, že vás v autě bude cestovat víc než pět. Na zadních sedadlech může sedět až 5 lidí a to nemluvě o tom, že se další pasažér může ukrývat v kufru. I když vás zastaví policie, nic strašného se vám nestane. Policisté budou z vaší bledé pleti tak nadšení, že se s vámi vyfotí a nechají vás pokračovat v cestě. Jste-li příznivci autobusů, pak nebuďte překvapení, že při poměrně krátké vzdálenosti budete několikrát zastavovat. Řidič vás může vysadit, kdekoliv budete chtít. Stačí mu jenom říct.

mexická kuchyně, Malý dobrodruh
Mexická kuchyně je ostrá, pálivá a vy ji budete milovat.

Ostré nebo pálivé?

Máte rádi ostrá jídla? Často používáte chilli koření? Pak Mexiko budete milovat. Chilli se tu podává nejen k masu, ale také k ovoci, zelenině a dokonce i k čokoládě. Typickým jídlem města Puebly, které je zhruba 1 hodinu vzdálené od Mexiko City, je mole, které lidé buď milují, nebo nenávidí. Jedná se o tortillu s kuřecím masem přelitou omáčkou z čokolády a chilli. Tortilla se zde používá jako hlavní příloha. Mexičané ji jí jak ráno, tak v poledne a i večer. Možná vám bude chvíli trvat, než si zvyknete na chuť této kukuřičné placky, ale když vás tento odpor přejde, pak zjistíte, že byste bez tortill v Mexiku umřeli hlady. Chcete-li při své dovolené ušetřit a vyhnout se restauracím, pak můžete jíst na ulicích. Na každém rohu je stánek, ve kterém vám přímo před očima připraví vybraný pokrm. Nečekejte však žádný přepych. V Mexiku se na hygienu příliš nedbá. Nevadí-li vám špinavé ruce kuchaře a neznalost původu masa, pak si jistě pochutnáte, a když ne, pak drobnou nevolnost překonáte při popíjení mexické tequily.

Hurá za nákupy

Chcete si s sebou domů přivézt nějaké suvenýry? Pak se vydejte na trh. Seženete tu vše potřebné včetně tequily, která se prodává od 100 pesos. Místní prodavači jsou zvyklí nadsazovat ceny vysoko, tak se nebojte smlouvat. Trhy v Mexico City nejsou příliš podobné trhům, které známe my. Zvenčí se podobají klasickým domům, ale když vejdete, pak uvidíte nádvoří plné sombrer a hliněných nádob. Nebudete vědět, co dřív koupit.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*