Nejspíš to také často řešíte: je sobota dopoledne, venku je krásně, ale nechce se vám jezdit nikam daleko. Kam s dětmi na výlet? Tipy by se opravdu hodily!

Zámek Nelahozeves - výlety s dětmi
Děti se velmi rychle vžijí do rolí princů a princezen… Foto: Amaze.cz

A tady tedy jeden je: na Zámku Nelahozeves probíhají opravdu skvělé dětské prohlídky. Redakce Malého dobrodruha se je rozhodla otestovat, přesněji řečeno to byla její mužská část v doprovodu dvou holčiček ve věku 2 a 5 let.
Výsledek: všeobecné nadšení!
Totiž:
1. Zámek Nelahozeves je skvělý jako takový (a nemusíte být zrovna labužník zběhlý v roudnických vínech nebo v obrazech starých mistrech.
2. Je to kousek od Prahy: cca 30 kilometrů, tedy půl hodiny (navíc hezkou krajinou více méně podél Vltavy.

Jedno z mnoha kouzel Zámku Nelahozeves je prosté: z Prahy to je kousek. Foto: Amaze.cz
Jedno z mnoha kouzel Zámku Nelahozeves je prosté: z Prahy to je kousek. Foto: Amaze.cz

3. Dětská prohlídka je skvělý nápad, protože jinak bývají návštěvy hradů a zámků pro děti dosti nesnesitelné – tady projedete celý zámek za necelou hodinu ve skupině dalších cca 15 rodičů a dětí. Děti se dozví od milé průvodkyně v „princeznovském“ dobovém obleku mnoho pro ně zajímavého. A ani rodiče netrpí nudou. A pokud tak jako autor těchto řádků vlastně nemají moc rádi sáhodlouhá povídání, budou vlastně nadšeni: dozví se vše podstatné, a když se program točí kolem dětí, mohou „vypnout“ a užívat si atmosféry zámku.

4. Dětem se vše moc líbí: ty moje tedy odmítly dobové oblečky (pláště), ale nakonec se nechaly alespoň přesvědčit na nošení renesanční „čelenky“ s kouskem závoje. A s gustem se poté na konci prohlídky vrhly ke stolům v jedné ze zámeckých komnat, kde s gustem mohly malovat, sestavovat si rodokmen, no prostě si hezky zámecky hrát…

Děti budou nadšené z dobových kostýmů... Foto: Amaze.cz
Děti budou nadšené z dobových kostýmů… Foto: Amaze.cz

5. Bonus č. 1: v době naší návštěvy Zámku Nelahozeves (červenec 2013) venku program pro děti pokračoval dalšími atrakcemi – od házení míčů do tlamy draka na nádvoří po „rytířské klání“ v zámecké zahradě. Zkrátka, je to opravdu skvělý tip na výlet s dětmi.

6. Bonus č. 2 (se zámkem nesouvisející) –  a na závěr ještě tento tip: poblíž je naše oblíbené hospoda s noblesním názvem Marína Vltava. Je to místo opravdu kouzelné. Jde vskutku o přístaviště, děti ale spíš kromě hezkého výhledu ocení houpačku a pískoviště, které jsou hned vedle zahrádky, kde si rodiče v klidu mohou dát jídlo či něco chladného k pití. A sledovat poklidně plynoucí Vltavu.

Podrobnosti o tomto tipu na výlet s dětmi:

V době psaní tohoto příspěvku (léto 2013) probíhaly Dětské návštěvy o víkendech v 11. a ve 14. hodin… Podrobnosti a aktuality najdete na stránkách zámku.

 

Marná sláva, hrady a zámky se nikdy neomrzí...Foto: Amaze.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*