Podzim je jako paleta těch nejrůznějších barev a v Jižním Tyroslu jich najdete hned několik. Místo, kde si na své přijdou jednak rodiny s dětmi, tak i nároční sportovci. Muzea, botanické zahrady i wellness s vinnou terapií, tím vším se Jižní Tyrolsko může pochlubit.

Náročný výšlap: Ultner Höfeweg/ Via dei Masi

Doba procházky: 2:30, jednoduchá

Nejvyšší bod: 1519 metrů
Převýšení 366 metrů

Jižní Tyrolsko, Malý dobrodruh
I nároční sportovci budou mít v Jižním Tyrolsku co dělt. Foto: www.suedtirol.info

Vydejte se do jihotyrolské přírody na nenáročnou procházku, která vás provede kolem jezer, malebných statků, přes pole až k nejstarším stromům v Evropě. Stezka Ultner Höfeweg začíná blízko vesničky Kuppelwies/Pracupola nedaleko vodní nádrže Zoggler (1 153 m). Odtud se pokračuje nahoru ke statkům Unterhof and Oberhof (1 196 m) a dále po polní cestě kolem křížků a božích muk až k Aussergraben-Hof, statku z 18. století (1 378 m). V St. Nikolaus/San Nicolo se míjí kostelík a borovicovým lesem se dojde až ke statkům Gasteig, Gschöra a Kropfen, kde v létě nabízejí občerstvení. Cesta vede až k vesnickému kostelíku St. Gertraud. U něj lze obdivovat prastaré modříny, stojí tu už 2000 let a patří mezi nejstarší stromy v Evropě. Největší strom je vysoký 36,5 metrů a má obvod 8,34 metru.

Příběh hor

Objevte horská muzea slavného horolezce Reinholda Messnera. Je jich celkem pět a Messner je prezentuje jako příběh o horách. Horské muzeum MMM Firmian u Bozenu/Bolzana se zaměřuje na téma člověk a hory. MMM Ortles V Suldenu/Soldě se zabývá tématem ledu, hrad Juval ve Vinschgau poskytuje přístřeší umění Dálného východu. V MMM Ripa v Brunecku/Brunico jsou v popředí obyvatelé hor. Páté muzeum se nachází poblíž Cortiny d’Ampezzo a věnuje se dobývání Dolomit. Všechny muzejní ex­ponáty – umělecká díla, upomínkové předměty, relikvie – po­cházejí z Messnerova soukromého majetku.

Reinhold Messner v současné době připravuje další šesté muzeum. To by mělo stát na vrcholu Kronplatzu a navrhuje ho slavná architekta Zaha Hadid. Více na www.messner-mountain-museum.it.

Botanická zahrada, kterou milovala Sissi

Nedaleko Merana/Merano se zastavte v Trauttmansdorffském zámku, kde přebývala i císařovna Sissi. Zámek má unikátní botanickou zahradu. Ta se skládá z jezírek, pavilonů, skleníků, chodníčků vedoucích mezi rozkvetlými květinami z celého světa. Děti budou nadšené ze zvířátek: barevných papoušků a dalších v minizoo.

Navštívit na zámku také můžete Touriseum, muzeum, které sleduje historii turistiky v Jižním Tyrolsku a přestavuje ji veřejnosti zábavnou a interaktivní formou. Proto to tu bude bavit i děti.

Zastavte se také na vyhlídkové plošině čnící nad botanickou zahradou, kterou navrhoval slavný jihotyrolský architekt Matteo Thun. Má tvar dalekohledu a nabízí krásný výhled na okolní hory a pocit, jako byste se vznášeli nad zahradami. Více na www.trauttmansdorff.it.

Relaxujte s hroznovým vínem

Potřebujete si na podzim dobít baterky? Vyzkoušet wellness, který využívá hroznové víno – vinnou terapii. Víno obsahuje antioxidanty, které zklidňují a regenerují kůži, mají také omlazující efekt. Masáže a další vinné terapie můžete vyzkoušet v následujících hotelech: Romantikhotel Turm v Völs am Schlern/ Fiè allo Sciliar, Der Weinmesser v Schenně/Sceně, v hotelu Gardena Grödnerhof v St. Ulrichu/Ortisei, v Hotelu & Country Obereggen nebo v termálních lázních Therme Meran/Terme di Merano.

Více informací o Jižním Tyrolsku naleznete na webových stránkách:
www.suedtirol.info a na www.facebook.com/jiznityrolsko.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*