Nepřeje vám počasí a nebaví vás sedět doma? Uprchněte do zahraničí a tím se nemyslí tropická dovolená u moře.Takový prodloužený víkend třeba u našich sousedů v Německu vás jistě vzpruží a dodá vám novou energii. Není nad to odměnit děti poznávacím výletem po evropských velkoměstech. Pokud vás řízení auta nebaví nebo vám příliš nejde, pak se můžete plavit na lodi, anebo se do evropských metropolí vydat autobusy Eurolines, které mají speciální dětské autosedačky!

„Rodiny s dětmi cestují i na víkendy po Evropě mnohem více než dříve, a to jak auty, tak autobusy,“ říká Pavla Lauermannová ze společnosti Eurolines, jehož luxusní autobusy míří do mnoha evropských metropolí vybaveny prvními sedačkami na trhu, které byly speciálně vyvinuty pro autobusy. „Kidybus jsou v souladu s Evropskými pravidly pro bezpečnou přepravu dětí. Mají pětibodový bezpečnostní systém, nastavitelný ramenní i bederní pás, nechybí hrudní klipsna ani popruh připevnitelný k sedáku, snímatelné potahy pro maximální hygienu,“ dodává Lauermannová.

Německo: Vylezte Moby Dickovi na záda!

Berlín, Malý dobrodruh
Poznávejte krásy Berlína třeba plavbou na lodi. Foto: www.visiterlin.de

Ocitněte se v břichu stříbrné velryby a vydejte se na plavbu po berlínském Wannsee. Její velké bílé zuby možná mohou vypadat trochu děsivě, ale není se čeho bát. Naopak na vás čeká jedinečný zážitek plný námořnické atmosféry a krásných vyhlídek na německou metropoli. Během plavby z Greenwich promenády v Tegelu, přes přístav Hafenplatz ve Spandau a spousty historických památek a zpět si můžete vylézt na Moby Dickova záda, abyste měli hezčí rozhled, anebo si třeba posedět v restauraci ve velrybím břiše a dívat se ven skrze díry v jejích megazubech. Plavba trvá hodinu, tak akorát pro malé kapitány a námořníky.
Kde loď kotví: Puschkinallee 15, Belrín

Délka plavby: 60 minut

Cena plavby: 10,5 Euro

Více informací: http://www.visitberlin.de/en/spot/ms-moby-dick a www.germany.travel

Maďarsko: Tropy nebo oceány? Tropicarium nabízí obojí

Tropicarium, Malý dobrodruh
Žraloky a rejnoky můžete pozorovat v maďarském Tropicariu. Foto: www.tropicarium.hu

V budapešťském komplexu Tropicarium – Oceanarium můžete nahlédnout pod hladinu moří i tropických jezer, projít se deštným pralesem a skleněné panely umožňují průhled do dvou venkovních jezírek, kde je možné pozorovat ryby i v zimě pod ledem. Na vlastní kůži pocítíte tropickou přeháňku, v tunelu nad lagunami je pak zážitek pozorovat žraloky, rejnoky a mnoho druhů útesových ryb.

Otevírací doba: denně od 10:00 do 20:00 h

Vstupné: 207 Kč, zlevněné vstupné 144 Kč, děti do 4 let zdarma (převod z HUF na CZK)

Více informací: www.tropicarium.hu a www.madarsko.cz

Jižní Tyrolsko: Zahrada, kde pobíhala i císařovna Sissi

Jižní Tyrolsko, Malý dobrodruh
Botanickou zahradu císařovny Sissi si můžete prohlédnout v Jižním Tyrolsku. Foto: www.suedtirol.info

Nedaleko jihotyrolského Merana se zastavte v Trauttmansdorffském zámku, kde přebývala i císařovna Sissi. Kromě spousty předmětů spojených s touto krásnou ženou tady najdete zcela unikátní botanickou zahradu plnou jezírek, pavilonů, skleníků a chodníčků vedoucích mezi rozkvetlými květinami z celého světa. Děti tady navíc jistě nadchnou zvířátka v minizoo.

Otevírací doba: každý den od 9:00 do 19:00

Vstupné: děti do 6 let zdarma, děti do 18 let 8 Euro, dospělý 11 Euro, rodinné vstupné 2 děti a 2 dospělí 25 Euro

Více informací: www.trauttmansdorff.it a suedtirol.info

Zakončete léto na lodi v Itálii

Chcete zažít hodně netradiční plavbu, během níž se ocitnete na lodi, které brázdily světová moře před 2000 tisíci lety s největšími poklady té doby? Vydejte se na palubu unikátní čínské plachetnice Esperanza. Její majitelé – čeští manželé Lucie a Petr Žáčkovi – zakončili svou expediční plavbu Trans Europe Cruise, během níž upluli 7200 km za 160 dní, na italském Garganu. Na rozdíl od ostatních majitelů těchto vzácných lodí, které po Evropě plují už jen tři, se rozhodli, že na tomto krásném místě dopřejí jedinečné zážitky všem, kdo po nich touží. Můžete tady i s dětmi dělat lodní výlety a přitom mít zázemí pozemku s oplocenou loukou a zeleninovou zahradou, která je vám k dispozici, to vše nedaleko pláže s jemným pískem…

Kam se na džunce vydat: Po památkách Apulie a Gargana, kde Esperanza kotví.

Kolik vás bude na palubě: 6

Jak se za výlet platí: Předem na český účet, strava na místě v Eurech, ceny najdete na www.dzunka.cz.

Jak je to s dětmi: Na jednodenní výlety mohou i ty menší, na delší plavby starší 10 let.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*