Na vánoční trhy do Vídně nebo Prahy jezdí kdekdo. Byli jste se ale někdy podívat k našim slovenským sousedům, jak právě u nich probíhá toto vánoční veselí? Bratislava zve na živý betlém, lokše s oříšky a punč.

Vánoce Bratislava, Malý dobrodruh
Vyjeďte k našim sousedům prozkoumat jejich vánoční trhy. Foto: Braňo Molnar

„Bratislava je další populární destinací, kam Češi před Vánocemi míří za tradičními trhy i zábavou. Letos je tady mnoho speciáních programů, proto předpokládáme také nárůst Čechů cestujících sem našimi autobusy. Roste rovněž zájem rodin s dětmi, proto jsme naše linky Eurolines Business Class vybavili speciálními autosedačkami,“ říká Pavla Lauermannová z www.eurolines.cz, kde nově najdete spoustu tipů na rodinné výlety po zimní Evropě.

Kdy se do Bratislavy vydat: Vánoční trhy začaly 22. 11. a konají se zde do 23. 12. 2013.

Kam se vydat: Vánoční trhy se v Bratislavě letos konají hned na více místech. Na Hlavním náměstí najdete na osmdesát tradičních stánků, na Františkánském náměstí si můžete dopřát tradiční slovenské lahůdky a především nakoupit vánoční zboží. Na Hviezdoslavově náměstí a na nádvoří Staré radnice pak budou nadšeni všichni, kdo mají rádi ručně vyráběné předměty od kovářů, sklenářů, hrnčířů, ale také si třeba můžete pořídit originální vůně od výrobců parfémů! 

Co vás čeká: Pořadatelé opět připravili bohatý vánoční program, jehož součástí bude už 6. ročník festivalu Slovenské Vánoce v Bratislavě, kdy se na pódiu vystřídá 26 souborů z celého Slovenska a vystoupí více než 350 učinkujících

– Na Hviezdoslavově náměstí bude stát ledová plocha (15 x 38 m), kterou si můžete vyzkoušet až do 2. dubna 2014. Co byste řekli letos Silvestru na ledě spojeným s diskotékou?

–  Specialitou letošních bratislavských vánoc budou tzv. Zpívající balkóny! A zazpívat si můžete i vy – 15.12. od 19.00 h v Dómu Sv. Martina, kdy zde zazní tóny České mše vánoční od Jakuba Jana Ryby „Hej mistře“

–  Dětské oči se jistě rozzáří u Živého Betléma na nádvoří Zichyho paláce v neděli 8.12 a 15.12. vždy mezi 14.00 a 19.00 h. Mimochodem, právě tady se bude konat spousta hezkých workshopů pro děti.

Co ochutnat: Tradiční lokše s oříšky, se zelím či škvarky, výborný punč a jablka v karamelu.

A na Štědrý den se tady bude podávat tradiční vánoční „kapustnice“.

Jak se sem dostat: Autobusy společnosti Eurolines vás do Bratislavy zavezou až 5x denně od 250 Kč  (22.11.-23.12.2013). Více na www.eurolines.cz

Více informací: www.slovakia.travel.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*