Rozzářené vánoční stromky, koledy a sníh.  Jižní Tyrolsko opravdu oplývá vánoční atmosférou.  Přes den lyžování, večer příjemné procházky uličkami Jižního Tyrolska. Nenechte si ujít zimní sezónu, která právě začíná.

Tradiční klepání Klöckeln

Jižní Tyrolsko, Malý dobrodruh
Užijte si krásné Vánoce plné zvyků a tradic. Foto: www.suedtirol.info

V údolí Sarntal/Val Sarentino už od 16. století k adventnímu času neodmyslitelně patří zvyk Klöckeln (místní výraz pro „klopfen“ – klepání). Tradici jsou vyhrazeny tři čtvrteční noci v průběhu adventu, před zimním slunovratem. Hlučné skupiny zahalených mužů, tzv. Klöcker, obcházejí domy, rámusí, přejí vše dobré a prosí o dary. Přitom zpívají dvě prastaré písně, Klöckel-píseň a děkovnou píseň. Zvláštní roli při „Klöckeln” hrají dva muži převlečení za manželský pár, tzv. „Zussler”. Tato tradice pochází pravděpodobně ještě z předkřesťanského období.

Santa Klos chodí i v Jižním Tyrolsku

7. prosince, den po svátku svatého Mikuláše, začíná ve 14 hodin ve vesnici Stilfs/Stelvio v údolí Vinschgau/Val Venosta tradice Klosn: obcí prochází průvod v čele se „Santa Klosem“, v němž maskovaní muži divoce chrastí zvonci a řetězy. Mají tak zahnat démony a podpořit plodnost. Divoký rej je výhradně mužskou záležitostí.

Do Bolzana na vánoční trhy

Bozen/Bolzano, hlavní město provincie Jižní Tyrolsko, má jedny z nejkrásnějších vánočních trhů na severu Itálie. Konají se na náměstí Waltherplatz/Piazza Walter, kde se 28. listopadu rozzáří vánoční stromek. Světlo svíček, kořeněné vůně a libé tóny, oznamující příchod Vánoc, prostoupí úzké uličky, podloubí a náměstíčka, která dodávají středověkému městu nezapomenutelnou atmosféru. A Jihotyrolané si pochutnávají na nejrůznějších klobáskách, horké polévce, lokálních produktech, ovoci v čokoládě, svařeném víně, punči, horském jablečném džusu. Na trzích se dá také koupit místní specialita Zelten, sladký ovocný chlebíček recept najdete níže).

Trhy skončí 6. ledna 2014. Pondělí až pátek otevřeno od 10 do 19 hodin. V soboty a svátky od 9 do 19 hodin. www.bolzano-bozen.it

Brixenský betlém

Ve stínu impozantní katedrály s 800 let starým gotickým klášterem začínají 29. listopadu v Brixenu/Bressanone vánoční trhy. Konají se na náměstí Domplatz/Piazza Dumo. Navštívit tu také můžete Diecézní muzeum v Brixenu vlastnící jeden z největších betlémů na světě. Trhy končí 6. ledna. Otevřeno mají denně od 10 do 19.30 hodin. Návštěvu Brixenu je možné spojit s lyžování v údolí Eisacktal. Například středisko Plose leží hned nad Brixenem. www.brixen.org

Lyžovačka začíná

Lyžařská sezona ve většině středisek začíná 30. 11. 2013 (Alta Badia, Obereggen, Karersee-Carezza, Kronplatz). Plose v údolí Eisacktal otevírá 1. prosince. 7. prosince se vleky rozjedou v Grödenu/Val Gardeně,
Seiser Almu/Alpe di Siusi, Gitschbergu-Jochtalu a v údolí Tauferer Ahrntal. V Hochpustertalu se lyžuje už od 23. listopadu.

Komplatní seznam středisek najdete zde: http://bit.ly/1e7auU4

Ovocný chléb Zelten si můžete upéct i doma

Ovocná směs:

500 g sušených fíků, nakrájíme na plátky

250 g rozinek

120 g vlašských ořechů

120 g piniových oříšků

120 g mandlí

50 g kandovaných pomerančů a citrónů

70 g medu

50 ml červeného vína

1 sklenici rumu

½ polévkové lžíce strouhané pomerančové kůry

½ polévkové lžíce strouhané citrónové kůry

½ polévkové lžíce mleté skořice

½ lžičky mleté skořice

Těsto na chléb:

200 ml vlažné vody

100 g pšeničné mouky

150 g žitné mouky

25 g droždí

Sůl

1 polévková lžíce oleje

1 polévková lžíce anýzu

Na ozdobení:

Oloupané mandle, ořechy, sušené třešně, med.

Zelten, Malý dobrodruh
Ochutnejte tradiční jihotyrolský ovocný chléb. Foto: www.suedtirol.info

Příprava:

Jemně pokrájíme sušené ovoce, kandované ovoce a ořechy. Do mísy přidáme rozinky, rum, citrónovou a pomerančovou kůru spolu s kořením, dobře promícháme a necháme namočené přes noc. Druhý den ingredience smícháme s chlebovým těstem a vypracujeme malé tenké bochánky, potřeme je sirupem nebo medem a pečeme na střední teplotu asi 45min. V průběhu pečení se bochánky občas potírají sirupem. Ozdobte kandovaným ovocem a mandlemi a nechte 24 hodin vychladnout. Uchovávejte na chladném místě.

Více informací o Jižním Tyrolsku naleznete na stránkách www.suedtirol.info.
S Jižním Tyrolskem mohou čtenáři i soutěžit: stačí, když si objednají dovolenou u některého z jihotyrolských prázdninových specialistů pro české hosty. Po skončení dovolené jim pošlou fakturu a zástupci Jižního Tyrolska vylosují jednoho šťastlivce, který bude mít dovolenou zdarma (fakturu proplatí do výše 2500 eur). Více informací www.suedtirol.info/prazdniny.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*