Patří k vašim zimním zálibám lyžování, ale zrovna když se chystáte na hory, tak vám váš automobil stávkuje? Nezoufejte! Na hory můžete vyrazit i autobusem Eurolines, který nyní nově jezdí i do francouzského Grenoblu.

Genoble, Malý dobrodruh
Genoble je přímo ráj lyžařů. Foto: www.eurolines.cz

„Grenoble je základnou pro zimní lyžování v této oblasti, je to jen kousek na sjezdovky například v olympijském středisku Chamrousse, kam jezdí z Grenoblu pravidelné a spolehlivé skibusy, které často bývají v ceně permanentek,“ říká Pavla Lauermannová ze společnosti Eurolines.

V Grenoblu to žije

Univerzitní město je známé především svým nočním životem, bary a okouzlujícími kavárnami (rozhodně zajděte do Café de la Table Ronde, druhé nejstarší kavárny ve Francii, kam chodili známí umělci a politici od Leona Bluma až po Musoliniho). Dech beroucí výhled na Mont Blanc i lyonské údolí je z nejstarší městské lanovky v Evropě, která každých deset minut vyráží k Bastille, pevnosti z 16. století. Navštívit můžete Muzeum Grenoblu s vzácnými sbírkami včetně děl Rubence, Chagalla či Matisse. Dauphinské muzeum etnografie zase sídlí v bývalém klášteře a posléze vězení – nachází se zde příhodná expozice zimních sportů včetně obrovské sbírky raných i modernějších lyží. A ještě jedna důležitá věc ke Grenoblu: právě toto město v roce 1968 hostilo olympijské hry, na nichž se skvěle předvedl Jiří Raška, který ve skoku na lyžích na středním můstku vybojoval pro Československo historicky první zlatou medaili.

Do Grenoblu na lyže

Lyžařské středisko Chamrousse leží 24 km od Grenoblu, nabízí lyžování na 46 skvěle upravovaných tratích o délce 92 km a 40 km upravovaných běžeckých tras. Právě na tamních svazích se v roce 1968 konala většina závodů v alpském lyžování. Dnes sem za příjemnou atmosférou jezdí především rodiny s dětmi, ale na své si tady rozhodně přijdou i náročnější lyžaři, snowboardisté a freerideři. Výborné sněhové podmínky jsou tady navíc i v pozdně jarním období.

Lyže s sebou zdarma: Autobusový dopravce Eurolines zavádí možnost vzít si lyže s sebou jako druhé zavazadlo zdarma (k batohu nebo kufru a příručnímu zavazadlu). Nově si můžete cestu zpříjemnit cestovním setem, v němž je deka, ponožky, stínítko na oči, zátky do uší a hygienický ubrousek (k zakoupení přímo u řidiče v autobuse, za 130 Kč nebo 5 EUR).  Jednosměrnou promo jízdenku z Prahy do Grenoblu pořídíte od 1  100 Kč a lze ji koupit i online na www.eurolines.cz.

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*