Toužíte spatřit polární záři? Pak neváhejte a vyrazte letos do severských zemí. Spojte tento unikátní zážitek s netradičními zimními aktivitami, jakými je vyjížďka na saních taženými soby nebo rybaření na zamrzlých jezerech.

polární záře, Malý dobrodruh
Spatřit Auroru borealis můžete letos i vy. Foto: www.visitfinland.com

Spatřit při návštěvě severských zemí na obloze polární záři je snem mnoha cestovatelů. Právě letos mají největší šanci – přírodní podmínky jsou totiž výjimečně příznivé.

„Podle předpovědí mají být v letošní zimní sezoně (leden až březen 2014) podmínky pro výskyt polární záře výjimečně příznivé. Díky zvýšené sluneční aktivitě totiž dosáhne svého pravidelného jedenáctiletého maxima,“ upozorňuje Petr Burian z CK Periscope Skandinávie, která již 22. sezonu pořádá poznávací cesty do severských zemí a je u nás největší specializovanou cestovní kanceláří na Skandinávii. „Za polární září vyjíždíme nejčastěji do Finska a na Island, což jsou podle našich dlouhodobých zkušeností nejlepší místa pro její pozorování a fotografování. Především o zájezdy Finsko s polární září nad hlavou je mimořádný zájem, proto vypisujeme další termín na konec března.“

Zimní aktivity pro každého

Čekání na fascinující barevné divadlo na obloze lze spojit i s dalšími aktivitami, které severské oblasti nabízejí, jako je lyžování, chůze na sněžnicích, adrenalinová jízda na sněžných skútrech, vyjížďky se psím spřežením nebo v saních tažených soby, rybaření na zamrzlých jezerech.

Jak polární záře vzniká?

Aurora borealis neboli polární záře vznikne, když se mrak částic slunečního větru letící vesmírem setká s magnetickým polem Země. Část mraku se odrazí zpátky do vesmíru, ale část ho Země zachytí a stáčí po spirálách směrem ke svým magnetickým pólům. Sluneční vítr pak vzájemně působí na atmosféru a vzniká fascinující barevné divadlo známé pod pojmem polární záře. V severně položených oblastech lze tento zvláštní úkaz spatřit již od září, nejvýraznější a nejčastější bývá v lednu, únoru a březnu.

Více o možnostech cestování za polární září a zimními aktivitami najdete na www.ledovehotely.cz a www.periscope.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*