Zodpovězte jednoduchou otázku, pošlete nám do 17. 3. 2014 správnou odpověď a můžete vyhrát skipas do italských Dolomit. Cenu získá ten, kdo pošle správnou odpověď jako 111. v pořadí. 

Dolomity, Malý dobrodruh
Vyhrajte ski-pas až na 6 dní v lyžařských střediscích Dolomiti Areny. Foto: www.ckneckermann.cz

Madonna di Campiglio je elegantní italské městečko, nalézající se 1550 metrů nad mořem v krásném údolí mezi alpským masivem Dolomiti di Brenta a ledovci Adamello a Presanella.

Turistický ruch zde byl založen velice brzy, už ve druhé polovině předminulého století. Zasloužili se o něj dva podnikaví pánové.

Prvním z nich byl Giambattista Righi ze Streathamu. Právě on totiž v roce 1868 koupil areál zdejšího kláštera Santa Maria di Campiglio a místo rozpadající se budovy hospicu, který byl součástí kláštera, postavil zde první hotel, navíc v nejmalebnější části města – v těsném sousedství s krásným středověkým kostelem. Majetnější lidé z Brixenu a Trentina si začali pomalu zvykat, že právě sem je možné zajet a strávit tu pár krásných dní plných klidu a odpočinku.

I císařovna Sissy si oblíbila Dolomity

Po čtrnácti letech – v roce 1882 – odkoupil od Righiho areál bývalého kláštera František Josef Oesterreich, který byl údajně nemanželským synem rakouského císaře Františka Josefa. Oesterreich se pouštěl do tohoto průkopnického a lehce dobrodružného podnikání už s určitými zkušenostmi. Byl totiž majitelem Grand Hotelu v nedalekém Trentinu. Postupem času se mu podařilo místo zvelebit, celou řadu budov opravit a udělat z Madonny di Campiglio luxusní středisko, které bylo určené především pro šlechtu a nejvyšší aristokracii z Rakouska, Maďarska a střední Evropy.

Jeho styky, které navázal jakožto šéf Grand Hotelu v Trentinu mu pomohly k tomu, že mezi hosty, kteří mezi léty 1889 až 1894 přijeli odpočívat do Madonny di Campiglio byly nejvýznamnější celebrity.  Nechyběl tu ani sám císař František Josef II. s císařovnou Sissi, pobýval zde maďarský hrabě Esterházy a mnoho dalších významných aristokratů i politiků.

Dokonalá zimní dovolená

František Josef II. a císařovna Sissi zde trávili dovolenou po několik let za sebou. Chodili na procházky po horách, obdivovali krásná okolní jezera, pořádali zde velkolepé plesy pro společenskou smetánku z Trentina, někteří dvořané sem za nimi přijížděli dokonce až z Vídně.

Oesterreicherova rodina zvelebovala Madonnu di Campiglio až do roku 1955. Ale už ve čtyřicátých letech se toto městečko stalo proslulým i ve světě sportu. Svahy okolních hor, které jsou položeny natolik vysoko, že sněhová nadílka tu v průběhu žádné zimy nechybí, poprvé hostily závod Světového poháru ve sjezdovém lyžování už v roce 1947.

Dnes je Madonna di Campiglio jedničkou mezi italskými lyžařskými středisky. Areál, který se zde nachází, má dohromady více jak 150 km sjezdovek, které obsluhuje 57 moderních vleků a lanovek. Z našich cestovních kanceláří má Madonnu di Campiglio a okolní lyžařská střediska v nabídce Neckermann CK.

Výborně upravené sjezdovky, jistota sněhové nadílky, která tu vydrží až do konce dubna, a krásná okolní příroda dělají z Madonny di Campiglio vynikající místo pro zimní dovolenou.

*** Pozor! Soutěž! ***

Vyhrajte ski-pas na 6 dní v Madonně di Campiglio nebo v okolních lyžařských střediscích Dolomiti Areny v ceně 6 000 Kč od Neckermann CK.

Platnost ski-pasu je do 30. 4. 2014. Cestovní kancelář Neckermann vám v tomto, či v jiném blízkém středisku sousedícím s Madonnou di Campiglio, zajistí ubytování v kvalitních hotelech a apartmánech.

Soutěžní otázka:

Jak se jmenoval muž, který v roce 1868 postavil úplně první hotel v Madonně di Campiglio?

(Pokud jste článek četli opravdu pozorně, dokážete na tuto otázku odpovědět.)

Na soutěžní otázku odpovídejte do 16. 3. do 23:59 na e-mail:  zuzana-rybarova@seznam.cz, jako předmět e-mailu uveďte SOUTĚŽ. V pondělí 17. 3. bude z došlých odpovědí vybrán výherce ski-pasu v ceně 6 000 Kč od cestovní kanceláře Neckermann.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*