Vydejte se na výlet s dětmi do Německa, místa kde se všichni můžete bavit na festivalu výtvarného umění, vrátit se zpět do říše Inků či projet se na mnoha atrakcích v Europa-Park. Pokud jste milovníci magie, pak vás uchvátí noc čarodějnic a hlad zaženete třeba na Fischparty. To vše na vás na jaře čeká v Německu.

Düsseldorf: festival umění Quadriennale je zpět

Quadriennale Düsseldorf je festival výtvarného umění konající se jednou za čtyři roky. Účastní se ho přední kulturní domy porýnských metropolí a další partnerské instituce. Výstavy Quadriennale budou probíhat od 5. dubna do 10. srpna 2014, tentokrát pod mottem „Über das Morgen hinaus”.

Muzeum Kunstpalast tematizuje spojení umění a alchymie. Umělecká sbírka Severního Porýní-Vestfálska představuje mimo jiné díla Wassila Kandinského, Kasimira Malewitsche a Pieta Mondriana z počátku 20. století.

Kunsthalle Düsseldorf přenáší román George Orwella „1984“ do roku 2084 a zve umělce, aby kriticky osvětlovali současný společenský vývoj. Výtvarný spolek Kunstverein objasňuje vize informační společnosti. Nadace Langen Foundation v sousedním městě Neuss představuje skulptury Otta Pieneho. Více na quadriennale-duesseldorf.de/?lg=en a www.germany.travel/en/towns-cities-culture/towns-cities/duesseldorf.html

Bremenhaven: pochutnejte si na plodech moře

Německo, Malý dobrodruh
Na Fischparty můžete ochutnat pravou regionální kuchyni. Foto: www.schaufenster-fischereihafen.de

Jako jeden z největších festivalů ryb na německém pobřeží Severního moře očekává Fischparty od 26. do 27. dubna 2014 v rybářském přístavu v Bremenhavenu opět desítky tisíc návštěvníků. Milovníci rybích pokrmů a fajnšmekři se zde mohou seznámit s bohatou regionální kuchyní a delikatesami z plodů moře. Ať už uvařené, opečené nebo podušené – najdete zde vše od mořského ďasa přes červeného okouna až po tuňáka. Více na  www.schaufenster-fischereihafen.de/veranstaltungen.html?day=20140426#eventlist a www.bremerhaven.de/tourism/

Rodenheim: prozkoumejte říši Inků

Říše Inků s centrem moci v perském městě Cusco, dnešní památce UNESCO, se rozrostla téměř 5000 km podél pohoří And od Kolumbie po Chile v největší říši původních obyvatel Ameriky. Světoznámé a hodně navštěvované je sídlo inckých šlechticů v Machu Picchu. Výstava „Inka – Könige der Anden“(Inkové, králové And) představí od 11. dubna do 23. listopadu 2014 v Lokschuppen Rosenheim legendární kulturu z doby před příchodem Španělů od jejích počátků v polovině 11. století až po dobu kolonizace.

Velká část jedinečných uměleckých děl z Peru se navíc poprvé dostává do Evropy. Mezi nimi i pestrobarevné a bohatě zdobené látky, jež byly pro Inky dokonce cennější než zlato. Na světě dnes existuje už jen málo originálů.

Vystaveny budou i obětní mísy z kamene, zlaté šperky či obrazy. Nabízejí pohled na život v kraji Inků a jejich náboženství spojené se slunečními chrámy, architekturou, hospodářstvím a správou jejich obrovské říše. Více na www.lokschuppen.de/en/inka-kings-of-the-andes/inka-2014.html a www.touristinfo-rosenheim.de/en

Europa-Park Rust vás zavede do světa fantazie

Zábavní park Europa-Park v bádenském Rustu mezi Freiburgem a Offenburgem otevírá na jaře 2014 nový svět fantazie. Výstavba detailně provedených kulis úspěšného snímku „Arthur a Minimojové“ režiséra Luca Bessonse je dosud nejnákladnější vnitřní atrakcí v historii Europa-Parku.

Berušky, žáby a housenky v nadživotní velikosti létají, poskakují a lezou po obrovských větvích a mohutných kamenech. Stébla trávy jsou jako mrakodrapy, včely vypadají jako letadla.

Pod 15 metrů vysokou kopulí se ukrývá magický ostrov, dvě říčky a začarovaný les. Po 550 metrů dlouhém letu do světa mikrokosmu přírody a zase zpět přistane člověk u Maltazarda, zlého lupiče minimojského pokladu. Novinkou jsou v Europa-Parku kromě toho i deset metrů vysoká dětská „Freefall-Tower“, skluzavky a kolotoč na motivy filmu. Více na www.europapark.de/lang-en/Home/c1174.html?langchange=true

Další německé zábavní parky: www.germany.travel/en/specials/family-attractions/theme-parks.html

Za minulostí Kostnického koncilu

Kostnický koncil 1414 – 1418 byl největším kongresem duchovních, politiků a vědců středověku. Na pozvání německého krále Zikmunda se u Bodamského jezera setkali vyslanci z celého západního světa, aby sjednotili katolickou církev a zvolili její novou hlavu. Neboť tři konkurující si tábory uznávaly každý svého papeže a štěpily Evropu. Kostnický koncil byl nejdelším a největším koncilem a zároveň jediným na sever od Alp.

Kostnice slaví v roce 2014 600. výročí na místech původního dění. Od 27. dubna do 21. září 2014 bude k vidění zemská výstava „Das Konstanzer Konzil Weltereignis des Mittelalters 1414 – 1418“, a to v historické tržnici Markthalle am See. Představí vynikající umělecké a kulturně-historické exponáty z doby kolem roku 1400, které poskytla různá muzea z celé Evropy.

Od 6. července 2014 představí muzeum Jana Husa trvalou výstavu. Český reformátor byl do Kostnice pozván, aby obhájil své předreformační tvrzení. Pár týdnů po jeho příjezdu byl zatčen a upálen spolu s Jeronýmem Pražským za kacířství. Více na www.landesmuseum.de/website/English/Temporary_exhibitions_in_Karlsruhe/Preview/The_Council_of_Constance.htm a www.constance-lake-constance.com/start.html

Harz ovládnou čarodějnice

Poslední dubnový den slaví obyvatelé Harzu spolu s tisíci návštěvníky noc čarodějnic – maskováni čarodějnickými nosy a kouzelnými klobouky, vybaveni košťaty, vidlemi nebo čertovskými rohy. Centrum sletu čarodějnic leží ve městech Bad Grund, Sankt Andreasberg, Schierke a Thale. Tato místa leží okolo hory Brocken, nejvyšší hory severní části Německa, nazývané také Kozlovou horou.

Čarodějnice tancují okolo planoucího ohně do půlnoci, kdy oslavy ukončí „let“ čarodějnic kolem rybníka a ohňostroj. Na přírodním jevišti v Hübischenstein u Bad Grund se také objevuje Májka, která zahání konec zimy a všechna zla. Více na http://en.harzinfo.de/pure-culture/harz-myths.html a www.germany.travel/en/leisure-and-recreation/walking/harz-witches-trail.html

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*