To, že létat soukromým letadlem si mohou dovolit jenom celebrity je omyl. Průzkumy dokázaly, že stále více Čechů využívá ke svým cestám čtyř až šestimístná letadla. Tak si rychle zabalte kufry a vyrazte si někam užívat.

Letoun, Malý dobrodruh
Komfort v letadlech je k nezaplacení. Foto: www.aerotaxi-europe.cz

„Za poslední rok jsme zaznamenali narůst klientů o osmnáct procent. Právě nyní sledujeme větší zájem o cesty manažerů na veletrhy, nyní to byl autosalon v Ženevě,“ říká Pavel Hradecký z Aerotaxi-Europe.cz, který létá svým čtyřmístným letounem Cirrus po Evropě. Roste podle něj také zájem o netradiční dárky ve formě celodenních výletů, třeba k rakouskému Zell am See, kde se dá procházet, jezdit na kole nebo na in-linech. „Své cesty do Slovinska a Chorvatska si už na léto začínají zamlouvat jachtaři.“

Stoupá také zájem o cesty na významná evropská sportovní utkání. „Nejedná se jen o bohaté podnikatele, ale také o nejlepší zákazníky, které firmy takto chtějí odměnit,“ upřesňuje Pavel Hradecký.

S letadlem se vyhnete zácpám na dálnicích

Letět se rozhodně vyplatí tam, kde mají špatné dálnice, například do Polska. „Často létám takzvaně na otočku, zejména na evropské veletrhy a na obchodní schůzky – v poslední době hodně do polských měst. Pro mnohá místa v Polsku je let letadlem ekonomicky velice úsporný, neboť například do Varšavy doletí za dvě a půl hodiny, kdežto cesta autem by zabrala celý den,“ dodává Pavel Hradecký.

Čas jsou peníze a firmy přicházejí na to, že je pro ně jednodušší pronajmout manažerům letadlo než je ztratit na dva drahé dny, které by na cestě strávili. Náklady na let se podle Pavla Hradeckého srovnají s náklady na cestu autem u vzdálenosti nad pět set kilometrů. V potaz je rovněž nutno brát ztracený čas na cestě, dálniční známky, případně i noc v hotelu, který je v mnoha případech nezbytný, protože autem se tato vzdálenost takzvaně na otočku nedá zvládnout.

Do 10 000 korun na osobu (při plném obsazení letadla) tak doletíte za 1 až 2 hodiny například do Vídně, Berlína, Norimberku, Katowic, Salzburgu nebo na východní Slovensko. Slovinsko a severní Chorvatsko vychází na 40 000 korun pro 3 osoby.

Srovnání ceny letoun   X   auto pro 3 lidi z Prahy do Budapešti:

Střední management, právníci, střední podnikatelé apod.: cca 1500 Kč/ hod. práce

1 km auta střední vyšší třídy (s amortizací): 7 Kč.

Náklady na auto: 525 km × 2 (tam a zpět) × 6 Kč = 7350 Kč
Náklady na osoby: 6 hodin × 2 (tam i zpět) × 3 lidi × 1500 Kč = 54 000 Kč
+ hotel pro 3 lidi = 5 000 Kč, + diety
Náklady na cestu autem celkem = 66 350 Kč + únava (3 osoby strávily každý 6 + 6 hodin na cestě, někdo řídil).

Náklady na letadlo: 29 600 Kč + poplatky na letišti cca 130 € (3 500 Kč)
Náklady na osoby: 2 hodiny × 2 (tam i zpět) × 3 lidi × 1500 Kč = 18 000 Kč
Náklady na cestu letadlem celkem = 51 100 Kč bez únavy (3 osoby strávily každý 2 + 2 hodiny na cestě) + vše mohou stihnout v rámci jedné pracovní doby

Více na:  www.aerotaxi-europe.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*