Itálie trochu šmrncnutá rakouskými vlivy – takové je Bolzano ležící v provincii Jižní Tyrolsko/Südtirol. Příjemné město se starobylým centrem, zajímavými muzei a krásným okolím. Ideální místo pro rodiny s dětmi.

Bolzano, Jižní Tyrolsko, Malý dobrodruh
Trhy v centru Bolzana jsou vyhlášené. Seženete tu čerstvou zeleninu, ale i další místní produkty jako třeba sýry, špek či vína. Foto: www.suedtirol.info

Poznávat jihotyrolské Bozen/Bolzano můžete začít přímo v jeho centu na Waltherplatz/Piazza Walter. A pěkně pomaličku. Rozlehlé náměstí je totiž hlavní tepnou města, kde se všichni scházejí, aby si po práci dali „aperitivo.“ Udělejte to stejně – dětem v Bolzanu kupte zmrzlinu (italská je přece nejlepší), sami si dopřejte skleničku nápoje Veneziano (prosecco, aperol se sodou) či Hugo (prosecco s bezovou šťávou), které s oblibou pijí místní.

Kochejte se pohledem na gotickou katedrálu z dvanáctého století i sochu slavného německého minnesingera Walthera von der Vogelweide, po kterém bylo náměstí pojmenováno. Až pak se vydejte objevovat úzké uličky řemeslníků se starými domy a bohatými fasádami, které se nepravidelně protínají centrum Bolzana. Na nákupy se vydejte na ulici Laubengasse/Via dei Portici, kterou po celé délce zdobí 300 metrové středověké podloubí, v nichž se schovávají obchody italských i nadnárodních značek.

Bolzano, Malý dobrodruh
Vydejte se s dětmi obří lanovkou na náhorní plošinu nad Bolzano. V létě tam panují příjemnější teploty. Foto: www.suedtirol.info

Oba břehy řeky protíná cyklostezka lemovaná dětskými hřišti. Uhánějí po ní na kolech atleti v závodních dresech, manažeři v oblecích i babičky v dlouhé sukni a s kloboukem na hlavě. Ideální místo, kde se na chvíli projít… Anebo nasednout na kola a napojit se na některou z cyklostezek, které Jižní Tyrolsko protínají.

Důvodem, proč do Bolzana, centra severoitalské provincie Jižní Tyrolsko, kterou obklopují Dolomity, míří turisté a rodiny s dětmi z celého světa, je ledový muž Ötzi, nejstarší vlhká mumie na světě. Po počátečních tahanicích a důkladném měření hranice, zda byl Ötzi nalezen na rakouském či italském území, ho totiž převezli do Bolzana.

Na severu provincie na ledovci Schnalstal/Val Senale Ötziho před 23 lety během vysokohorské túry objevili němečtí manželé Simonovi. O jakou senzaci se jedná, se zjistilo až v laboratoři: muž z ledu žil před 5300 lety, tedy v době, kdy Cheops nechával v Egyptě budovat své pyramidy.

Tuhle raritu si lze prohlédnout v Archeologickém muzeu v Bolzanu – Ötzi leží za osm centimetrů silným bezpečnostním sklem, v místnosti, kde je udržovaná teplota mínus šest stupňů Celsia a vlhkost vzduchu 98 procent.

Dnes už víme, že Ötzi byl na útěku a před svými pronásledovateli se uchýlil do hor, kde byl zavražděn. Spolu s mumií byla nalezena řada originálních předmětů – sekera, čepice z medvědí kůže, oblečení, luk a šípy. Všechny tyto nálezy a model Ötziho v životní velikosti si zde můžete prohlédnout.

Bolzano, Malý dobrodruh
V centru Bolzana na náměstí Walterplatz si dopřejte aperitiv. Místní mají nejraději oranžové Veneziano. Foto: www.suedtirol.info

V létě si nesmíte nechat ujít výlet nad Bolzano. Přímo nad městem je totiž náhodní plošina Oberbozen/Soprabolzano. Vyjíždí sem obří lanovka. Stejně jako na Ritten/Renon. Další kopec nad Bolzanem, odkud je krásný výhled na nedaleké Dolomity.

 

Havlíčkův Brixen

Čechy ovšem v Jižním Tyrolsku zajímá také Brixen/Bressanone, místo spojené se slavným českým literátem Karlem Havlíčkem Borovským. Od Bolzana leží jen 40 kilometrů. Říkalo se, že se Borovský v Brixenu trápil, ale tak horké to asi nebylo. Převezli sem jeho rodinu (manželce nemocné tuborkulozou zdejší pobyt prodloužil život), dostával apanáž ve výši úřednického platu, k okolním statkářům chodil nejen pro vajíčka, ale i na víno a jezdil po Jižním Tyrolsku na výlety.

„Skoro každý den se nás na něj někdo ptá,“ říká majitel hotelu Elephant v centru Brixenu a ochotně nás vede do pokoje, kde Karel Havlíček hned po příjezdu přebýval. Z hotelu je to jen pár desítek metrů na křižovatku, na které je malý nápis v češtině: „Havlíčkův domek.“ Do bílého předměstského domku se nastěhoval po příjezdu rodiny. „V tomto domě žil v letech 1852-1855 v zajetí rakouské vlády český novinář a spisovatel Karel Havlíček Borovský, neohrožený bojovník za svobodu svého národa,“ hlásí cedule v němčině.

Brixen, Malý dobrodruh
Brixen bylo místem exilu Karla Havlíčka Borovského. Prozkoumejte město po jeho stopách… Foto: www.suedtirol.info

Právě tady vznikla Havlíčkova nejlepší díla: Král Lávra, Křest svatého Vladimíra či Tyrolské elegie, které se později staly jedněmi z nejznámějších satirických básní české literatury.
Měl to odtud jen kousek do centra Brixenu, který protkávají úzké středověké uličky, aby vyústily na náměstí Domplatz s katedrálou a dvěma věžemi. Na dóm z 10. století, který byl později přestavěn v barokním stylu, navazuje křížová chodba, někdejší sídlo biskupů, kněžský seminář, kapucínský klášter a klášter klarisek.

I o víkendu stojí poblíž brixenského náměstí Domplatz stánky nabízející typické místní produkty: špek (pozor nepleťte si ho s tím naším, tohle je sušená šunka), sýry, víno, tedy produkty, kterými je Jižní Tyrolsko vyhlášené.

Staré město, kterému se také říká Stufels, protínají úzké uličky se starobylou dlažbou a příjemnými krámky. Dobrou zmrzlinu prodávají v Jižním Tyrolsku všude, ale pokud chcete zažít něco výjimečného, vezměte děti do cukrárny Pupp (Altenmarktgasse 36) ležící kousek od hlavního parkoviště a bazénového komplexu Aquaareny. Kreativita zdejších cukrářů nezná mezí…

Nenáročné túry v okolí Brixenu si můžete udělat ve střediscích Plose či Gitsberg-Jochtal, kde i v létě turisty nahoru vyvážejí kabinové lanovky. Například z Plose je nepřekonatelný výhled na masív Dolomit. Anebo popojeďte do národního parku Geisler/Le Odle, což je vlastně takový začátek Dolomit, kde vyrůstal a naučil se lézt i Reinhold Messner. Vrcholy horské skupiny Geisler se nacházejí v mezi údolími Villnöss/Val di Funes a Gröden/Val Gardena.

Další zajímavou zastávkou – zejména pro tatínky a maminky – je klášter Neustift/Novacella. Kromě nádherné knihovny s mnoha cennými svazky a kostela ve stylu německého baroka se totiž jedná o vinařství. A ne ledajaké.

Neuschtift, Novacella, Malý dobrodruh
V opatství Neuschtift/Novacella dělají ta nejlepší vína na severu Itálie. Foto: www.suedtirol.info

Jejich vinice jsou nejseverněji  položené v celé Itálii a místní vína – s intenzivním aroma a ovocnými chutěmi – si pravidelně přivážejí ocenění z mnoha italských i mezinárodních soutěží. Ročně tu stočí 700 tisíc lahví, třetina je červené, zbytek bílé. “Sylvánské, Pinot Grigio, Muller Thurgau a jihotyrolská odrůda Gewürztraminer,“ vyjmenovává proslavená místní vína Elias Holzer, který provází degustací.

Takové je Jižní Tyrolsko, provincie, která začíná v Brennerském průsmyku. Kraj ostrých štítů Dolomit, hlubokých údolí, kde žijí pravověrní horalové, 70 procent lidí mluví německy a na jídelníčcích restaurací se mísí alpské a středozemní italské vlivy. Dostanete tu špekové knedlíky se zelím, ale taky špagety s mořskými plody. A ve vedlejší restauraci servírují pravou italskou pizzu. A taková jídla přece děti na dovolené milují.

 

Jižní Tyrolsko: Ubytování s dětmi? Bez problémů!

Hotely pro rodiny

Třeba v jednom z 27 hotelů, které získaly nálepku Family-Friendly. Zaměřují se na rodiny a pro své nejmenší návštěvníky připravují bohatý program. Nechybějí tu herny a bazény. (www.familienhotels.com)

Jižní Tyrolsko, Dolomity, Malý dobrodruh
Jižní Tyrolsko – to jsou krásné Dolomity a středozemní klima.

Dovolená na statku
Dovolenou s dětmi lze v Jižním Tyrolsku strávit i na statku. Velký výběr statků nabízí organizace Roter Hahn. Foto: www.suedtior.info
Děti bude bavit i dovolená na farmě, což je zajímavá alternativa k ubytování v hotelu nebo penzionu. Statků je zde 1600, každý z nich má jen tři pokoje, vládne tu rodinná atmosféra, děti se mohou účastnit krmení zvířat, pochovat si kočičky nebo se třeba naučit péct s hospodyní chleba…
www.redrooster.it

Poznejte krásy Jižního Tyrolska na vlastní oči a vyhrajte zde pobyt!
Soutěžte o pobyt v Jižním Tyrolsku, během kterého si můžete vyšlápnout s průvodcem na některý z vrcholů. Musíte ale odpovědět na tři otázky na facebookových stránkách. Pak je možné se zúčastnit losování a vyhrát čtyři noci v Jižním Tyrolsku pro dvě osoby.

www.facebook.com/jiznityrolsko

Více informací o Jižním Tyrolsku naleznete na stránkách: www.suedtirol.info

One Comment

  1. Rita says:

    Ahoj, děkuji za obohacující článek. V Bolzanu jsem strávila několik měsíců a bždy to bude místo, kam se budu ráda vracet.

    https://ancanarovniku.wordpress.com/2015/07/08/bolzano/

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*