Tak trochu jinou dovolenou s dětmi si užijete na statcích Jižního Tyrolska/Südtirol, provincie obklopené Dolomity ležící na severu Itálie. Sdružení Roter Hahn nabízí ubytování na 1600 statcích po celém Jižním Tyrolsku.

Jižní Tyrolsko, dovolená na statku, Malý dobrodruh
Mnoho statků leží přímo v Dolomitech a rodiny mohou vyrážet na krásné turistické výlety. Foto: www.suedtirol.info

Ráno si dát na snídani čerstvá vajíčka a mléko, pak si pohrát s kočičkami, vyrazit přes horskou pastvinu na salaš, kde se pasou přes léto krávy a odpoledne se vydat na výlet na koních – i taková může být vaše dovolená na statku v Jižním Tyrolsku.

Tu nabízí jihotyrolské sdružení Roter Hahn a to ve všech koutech Jižního Tyrolska. Bydlet můžete v samotném srdci Dolomit s výhledy na magické masívy jako Latemar, Rosengarten, Seceda či Sella. Anebo v zapomenutých údolích Val Ridanna či Gsieser Tal, kde to vypadá, jako by se tu zastavil čas. Anebo se můžete ubytovat na kraji jihotyrolské metropole Bozenu/Bolzana či uprostřed jablečných sadů nad Meranem/Meran.

Nabídka ubytování na statcích pro rodiny s dětmi je obrovská.

Jižní Tyrolsko, Roter Hahn, malý dobrodruh
Během dovolené na statcích společnosti Roter Hahn si děti užijí domácí zvířata. Foto: www.suedtirol.info

Až se nabažíte dojení mléka či krmení slepic, můžete si nazout pohorky a nasednout na lanovku. Ty na většině míst fungují i v létě a přesunou vaši rodinu do nadmořské výšky nad 2000 metrů, kde se můžete vydat na pořádnou vysokohorskou túru a si dát trochu do těla. Díky lanovkám a horským chatám, které jsou na každém jihotyrolském turistickém chodníku a nabízejí vynikající kuchyni, takovou túru hravě zvládnou i vaše děti.

Rodiny s dětmi dovolenou na statku milují. Děti tu jsou svými pány, celé dny mohou trávit venku. Zatímco vy odpočíváte s oblíbenou knížkou, vaše ratolesti si najdou zábavu ve výběhu pro králíky, v kupce sena nebo při sbírání malin.Vyhlášená jihotyrolská pohostinnost, kterou při ubytování na farmě prožijete, vás příjemně překvapí. A co teprve výtečné pokrmy připravené z domácích surovin! Na jihotyrolské knedlíky připravené samotnou selkou totiž jen tak nezapomenete.

Na jihotyroslkých statcích sdružení Roter Hahn panuje komorní klidná atmosféra. Farma by totiž neměla nabízet více než čtyři apartmány a šest dvoulůžkových pokojů. Většina pokojů má moderní design, často v nich voní dřevo borovice limba a to vše se tu snoubí s tradicí statku, kde vám selka nabídne vlastní sýry, špek (pozor! jihotyrolský špek je úplně jiný než ten náš – jedná se o sušenou šunku), domácí víno či jablečné šťávy, bylinky nebo zeleninu právě utrženou na záhonku.

Dolomity, Jižní Tyrolsko, Malý dobroruh
Mnoho statků leží v samém srdci Dolomit a v blízkosti teplých jezer. Foto: www.suedtirol.info

Některé statky Roter Hahn nabízejí rodinám s dětmi i koupání ve vlastním bazénu. Jinde bývá na dosah koupaliště a nebo některé z jihotyrolských průzračných jezer. Například jezero Kaltern/Caldaro nedaleko Bolzana bývá označované jako nejteplejší v celých Alpách. 

Specializované farmy

Vybírat můžete i ze specializovaných statků. Těch je ve sdružení Roter Hahn dvanáct. Některé farmy se specializují na rodiny s dětmi, jiné na turistickou nebo cyklistickou dovolenou. Vybírat můžete z historických statků, statků vhodných pro handicapované či z farem, kde hrají prim koně a vyjížďky do přírody. V Jižním Tyrolsku jsou také místa nabízející fittness, Kneippovy léčebné metody či sedláci pěstují víno a celá vaše dovolená se může stát jednou velkou exkurzí za vinařstvím Jižního Tyrolska.

Výjimkou nejsou ani bio či vysokohorské farmy. Další nabídku ocení rodiče dětí-alergiků. Některé farmy leží tak vysoko, že je lze považovat za “přátelské pro alergiky.” Výběr je veliký!

Jižní Trolsko, Roter Hahn, Malý dobrodruh
Jeden z mnoha statků sdružených ve společnosti Roter Hahn. Foto: www.suedtirol.info

Jak vybírat:

Všechny statky jsou sdružené na stránkách organizace www.roterhahn.it. Tady můžete vybírat podle specializace statku, ale také podle regionu, do kterého jste se rozhodli vyrazit. U každého statku jsou fotografie pokojů a apartmánů, popis vybavení, vzdálenost od turistických chodníků, najdete tu i informace, zda je statek vybaven wifi pokrytím. Objednává se přes internet a majitelé reagují velmi rychle.

A tento způsob trávení dovolené v Jižním Tyrolsku není vůbec drahý. Rodinné apartmány a pokoje začínají v hlavní sezoně na 60 eurech za den a rodinu.

Roter Hahn (v překladu červený kohout) – to je záruka kvality. Aby se farma stala součástí tohoto sdružení, musí splňovat přísné podmínky, které se pravidelně kontrolují.

JIžní Trolsko s dětmi, Malý dobrodruh
Cestou na horskou salaš si dejte romantickou přestávku. Foto: www.suedtirol.info

Dopřejte svým dětem možnost prožít prázdniny na vesnici, kde vše řídí příroda. Dopřejte jim prožít na vlastní kůži odpovědi na otázky: Kam schovává slepice svá vejce? Jak se vyrábí jablečná šťáva? Co vlastně jí králíci?

Vše o sdružení Roter Hahn (Červený kohout) se dočtete zde: www.roterhahn.it. Přímo na stránkách si můžete svou dovolenou i objednat.

Poznejte krásy Jižního Tyrolska na vlastní oči a vyhrajte zde pobyt!
Soutěžte o pobyt v Jižním Tyrolsku, během kterého si můžete vyšlápnout s průvodcem na některý z vrcholů. Musíte ale odpovědět na tři otázky na facebookových stránkách. Pak je možné se zúčastnit losování a vyhrát čtyři noci v Jižním Tyrolsku pro dvě osoby.

www.facebook.com/jiznityrolsko

Více informací o Jižním Tyrolsku naleznete na stránkách: www.suedtirol.info

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*