Jsou hotely, kde děti hrají prim, všichni se na ně usmívají, i když jim zrovna tečou po tvářích slzy a ještě tu pro ně chystají bohaté vyžití. V Jižním Tyrolsku/Südtirol, provincii na severu Itálie, funguje 27 rodinných hotelů.

Jižní Trolsko s dětmi, Malý dobrodruh
Chvíle odpočinku na dovolené v jihotyrolském rodinném hotelu. Foto: www.suedtirol.info

Jižní Tyrolsko – to je specialista na rodinnou dovolenou. A nejlépe to umějí v rodinných hotelech, které jsou na nejmenší návštěvníky přímo vybavené a důsledně dbají na to, aby se tu rodiny s dětmi cítily co nejlépe.

Najdete je po celé provincii Jižní Tyrolsko, kde jsou doma Dolomity – od údolí Hochpustertal/Alta Pusteria, které proslavil magický dolomitský skalní masív Drei Zinnen/The Tre Cime di Lavaredo až po hluboká údolí, kde leží například Antholz/Anterselva, místo konání světového poháru v biatlonu.

Nabídka rodinných hotelů/Familien Hotels je velmi pestrá. Pokoje jsou prostorné a vybavené tak, aby se tu rodina dobře cítila. Půjčit si můžete vše – od dětských stoliček, nosítek na záda pro delší výlety, postýlek až po doma zapomenutou elektronickou „chůvičku“ či nočník.

Jižní Tyrolsko s děti, Malý dobrodruh
V Jižním Tyrolsku se děti s rodiči učí poznávat přírodu.Foto: www.suedtirol.info

Součástí každého hotelu jsou bazény, hřiště, samozřejmostí je možnost hlídání dětí, chystají tu pro ně speciální program (od výtvarných hodin, přes poznávací, až po naučné vycházky v létě a lyžařské kurzy v zimě).

Personál je speciálně vyškolený a nechybí tu ani čeština či slovenština. Například v hotelu Family Resort Rainer****s pracuje dětmi oblíbená Slovenka Ildiko, která snadno přechází z němčiny do slovenštiny či z italštiny do češtiny, když děti zasvěcuje do tajemství přírody a nechá je osahat a důkladně prozkoumat třeba parůžky zvěře z okolních lesů a roklin magických Dolomit.

V rodinných hotelech nechybějí vnitřní a venkovní dětská hřiště, stejně jako vyvážené, pestré a zdravé jídlo, které nejmenším návštěvníkům zachutná. V Jižním Tyrolsku totiž kladou důraz na to, aby se vařilo z čerstvých sezónních produktů. Navíc zdejší speciality – těstoviny či speciální knedlíky se špenátem, sýrem, špekem, červenou řepou – brzo začnou patřit mezi nejoblíbenější dětská jídla.

Jižní Tyrolsko s dětmi, Malý dobrodruh
Pokud vyrazíte na dovolenou do Familien Hotelu, vaše děti si užijí pobytu v lese. Foto: www.suedtirol.info

27 jihotyrolských rodinných hotelů ležících jen nedaleko ostrých štítů Dolomit je plně zařízeno na potřeby velkých i malých hostů.

Když si maminka s tatínkem budou potřebovat odpočinout, mohou předat starost o ratolesti zkušenému páru rukou zaměstnanců hotelu. A vydat se sami na túru nebo si jen tak v klidu číst knížku s aperitivem na stolečku.

Část programu je vymýšlena tak, aby se ho mohli zúčastnit celé rodiny a společnou dovolenou si užili. Nabídka programu v hotelech je obrovská – od nočních procházek s lamami, přes rodinnou jógu, dětský fitness, až po stále oblíbenější „lovení kešek“ – geocaching. Jinde nabízejí možnost tréninku jízdy na kole, zapůjčení oblíbených elektrokol či projížďky v kočárech tažených koňmi. Letošní novinkou jsou kurzy vaření a poznávání sezónních produktů v rodinných hotelech.

Jižní Tyrolsko s dětmi, Malý dobrodruh
Děti se během procházky učí pracovat s mapou. Foto: www.suedtirol.info

A věřte, že na cestě do volné přírody při pěší turistice nebo cyklistice můžete zažít mnohá dobrodružství. Je tedy je na vás, zda se vydáte na túru či výlet po vlastní ose nebo si dopřejete odpočinkový den v hotelu.

Personál rodinných hotelů vám ochotně poradí, kam se s dětmi vypravit na výlet, které turistické chodníky v Dolomitech hravě zvládnou a jaký program navštívit třeba na jihotyrolských hradech.

Samozřejmostí je také kuchyňka s ledničkou, kam si můžete schovat dětské dobroty a kde je možné přihřát přesnídávky i sunar. Děti mají v jídelně svůj vlastní stůl, místo pro společné jídlo s novými kamarády.

Rodinných hotelů/Familien Hotels je v Jižním Tyrolsku 27 a stát se členem tohoto sdružení je velmi složité. Každý z hotelů navíc prochází pravidelnými kontrolami.

Není divu, že rodinné hotely v Jižním Tyrolsku pak nabízejí dokonalý servis. Proto se sem vypraví 14 000 rodin ročně.

Přehled všech rodinných hotelů, jejich vybavení, nabízených aktivit najdete na www.familienhotels.com.

Další alternativa pro rodinnou dovolenou: Dovolená na statku

Jižní Tyrolsko, aMalý dobrodruh
Letošní novinkou rodinných hotelů jsou kuchařské kurzy pro děti. Foto: www.suedtirol.info


Dovolenou s dětmi lze v Jižním Tyrolsku strávit i na statku. Velký výběr statků nabízí organizace Roter Hahn. Děti bude bavit i dovolená na farmě, což je zajímavá alternativa k ubytování v hotelu nebo penzionu. Statků je zde 1600, každý z nich má jen tři pokoje, vládne tu rodinná atmosféra, děti se mohou účastnit krmení zvířat, pochovat si kočičky nebo se třeba naučit péct s hospodyní chleba…
www.redrooster.it

 

Poznejte krásy Jižního Tyrolska na vlastní oči a vyhrajte zde pobyt!

Soutěžte o pobyt v Jižním Tyrolsku, během kterého si můžete vyšlápnout s průvodcem na některý z vrcholů. Musíte ale odpovědět na tři otázky na facebookových stránkách. Pak je možné se zúčastnit losování a vyhrát čtyři noci v Jižním Tyrolsku pro dvě osoby.

www.facebook.com/jiznityrolsko

Více informací o Jižním Tyrolsku naleznete na stránkách: www.suedtirol.info

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*