Přemýšlíte, kam s dětmi na dovolenou? Vyzkoušejte Jižní Tyrolsko/ Südtirol. Region v severní Itálii, který se pyšní Dolomity, 300 slunečnými dny v roce, výbornou kuchyní, dovolenou na statku a děti to zde milují!

JIžní Tyrolsko s dětmi
Děti budou Jižní Tyrolsko opravdu milovat! Foto: www.suedtirol.info

Südtirol, jak se také tomuto místu říká, si zamilují hlavně děti. A důvodů je hned několik: statistiky uvádějí, že tady svítí sluníčko 300 dnů v roce a je tu mírné středomořské klima. Jde tedy o ideální místo pro dovolenou s dětmi v Itálii.

Dalším jihotyrolským trumfem je vynikající jídlo… Jihotyrolská kuchyně je výjimečná kombinací tradiční alpské a vlivu moderní středomořské kuchyně. Dobře se najíte v každé horské hospůdce. Bonusem je pak 20 restaurací oceněných průvodcem Michelin Guide.

Kombinace rakouské a italské gastronomie navíc chutná dětem. Špagety, těstoviny na nejrůznější způsoby, variace knedlíků na sladko i slano, bílé klobásky, lasagne či vynikající zmrzlina by děti na dovolené v Itálii mohly jíst každý den. A tohle přesně na jídelních lístcích jihotyrolských horských chat najdete.

Na každém kroku je zde také cítit, že „bambini“ hrají v Itálii na dovolené prim. Děti si tu hýčkají a rozmazlují, ať už vyrazíte na statek, do apartmánu nebo do hotelu.

Děti, dovolená, Dolomity

Malý dobrodruh, Jižní Tyrolsko
Procházky, horské túry a výlety lanovkami, to vše vás čeká v kouzelných kulisách Dolomit. Foto: www.suedtirol.info

A to vše se odehrává v nádherné kulise Dolomit, které protkává přes 13 tisíc kilometrů turistických chodníků. „Dolomity jsou nejhezčí stavbou světa,“ prohlásil švýcarský architekt Le Corbusier. A UNESCO mu dalo zapravdu, když Dolomity zařadilo na svůj seznam přírodního bohatství.

Dolomity nenabízejí jen náročné trekovéči ferratové túry. Protíná je spousta krásných tras přímo v srdci italských Dolomit, na které rodinám s dětmi pomohou se dopravit lanovky. Můžete k tomu využít letní jízdenku na lanovky – Hiking up. Ta platí na 100 lanovek po celých Dolomitech, na jízdném můžete ušetřit až dvacet procent. Karta je přenosná, může na ni cestovat celá rodina nebo i skupina přátel (je dobíjecí. 800 bodů stojí 80 eur. 1400 bodů je za 140 eur. http://www.dolomitisupersummer.com)

Se staršími dětmi si můžete vyzkoušet i některou z jednodušších ferrat anebo si jen tak vyšlápnout na některou z horských pastvin či na alm, letní chatu, některého ze sedláků.

Další krásné trasy pro dovolenou s dětmi najdeme i mimo jihotyrolské Dolomity: vedou přes jabloňové sady, pastviny, vinice, podél dávných zavlažovacích kanálů nebo přes kaštanové háje (to je například slavná Kaštanová stezka vedoucí z Brixenu/Bressanone do Bozenu/Bolzana.

Malý dobrodruh, Jižní Tyrolsko
Krávy pasoucí se na loukách pod majestátními horami jsou pro děti jakéhokoliv věku vděčnou atrakcí. Foto: www.suedtirol.info

A když do starobylého Bolzana s nádhernou katedrálou dojdete, musíte děti zasvětit do strhujícího příběhu 5300 let staré mumie nazývané Ötzi. Ta leží v Archeologickém muzeu (www.iceman.it) za osm centimetrů silným bezpečnostním sklem, v teplotě mínus šest stupňů Celsia a při vlhkosti vzduchu 98 procent.

Jižní Tyrolsko děti prostě milují

Bát se nemusíte ani o koupání. Venkovní část, často s výhledem na italské Dolomity, má většina z šesti akvaparků v Jižním Tyrolsku. Kromě toho Dolomity i okolní Alpy zdobí spousta jezer vhodných ke koupání. V Jižním Tyrolsku například najdete nejteplejší alpské jezero a tím je jezero Kaltern/Caldaro ležící asi dvacet kilometrů od Bolzana. (Podrobnosti viz link).

Malý dobrodruh, Jižní Tyrolsko
Nejteplejší alpské jezero přímo láká ke koupání. Foto: www.suedtirol.info

Dobrou zprávou pro rodiče je, že v okolí jezera leží vyhlášené vinice. Jihotyrolské víno totiž patří k nejlepším v Itálii (98 procent zde vyprodukovaných vín nese označení DOC). Specialitou Jižního Tyrolska jsou odrůdy Vernatsch, Lagrein a Gewürztraminer.
Víno, spolu s místním špekem, jablky a sýrem Stelvio patří k tomu nejlepšímu, co Jižní Tyrolsko nabízí.

 Jižní Tyrolsko: Kde se s dětmi ubytovat?

Hotely pro rodiny

Třeba v jednom z 27 hotelů, které získaly nálepku Family-Friendly. Zaměřují se na rodiny a pro své nejmenší návštěvníky připravují bohatý program. Děti se mohou účastnit programu a nechybějí tu herny a bazény. (www.familienhotels.com)

Dovolená na statku

Děti bude bavit i dovolená na farmě, což je zajímavá alternativa k ubytování v hotelu nebo penzionu. Statků je zde 1600, každý z nich má jen tři pokoje, vládne tu rodinná atmosféra, děti se mohou účastnit krmení zvířat, pochovat si kočičky nebo se třeba naučit péct s hospodyní chleba…

www.redrooster.it

Malý dobrodruh, Jižní Tyrolsko
Poznejte krásy Jižního Tyrolska na vlastní oči a vyhrajte zde pobyt! Foto: www.suedtirol.info

Soutěž o pobyt v Jižním Tyrolsku

Soutěžte o pobyt v Jižním Tyrolsku, během kterého si můžete vyšlápnout s průvodcem na některý z vrcholů. Musíte ale odpovědět na tři otázky na facebookových stránkách. Pak je možné se zúčastnit losování a vyhrát čtyři noci v Jižním Tyrolsku pro dvě osoby.

www.facebook.com/jiznityrolsko

 

Více informací o Jižním Tyrolsku naleznete na stránkách:
www.suedtirol.info
Zajímavé tipy na ubytování:
www.suedtirol.info

 

Pusťte si video!

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*