Pokud plánujete v brzké době návštěvu Německa, pak se máte opravdu na co těšit. Už od května začíná po celém Německu nepřetržitý program plný zábavy. Poznejte ty nejlepší letošní akce, které vám tato země nabízí.

Braniborské letní koncerty až na 30 místech

Německo, Malý dobrodruh
Německo bude letos opravdu nabité akcemi. Foto: Christian Wyrwa

Brandenburgischen Sommerkonzerte (Braniborské letní koncerty) od 7. června do 7. září nabízejí kromě koncertů klasické hudby rovněž obsáhlý doprovodný program. K němu patří různá čtení, prohlídky historických pamětihodností, vesniček, kostelů a zámků, ale také projížďky kočárem, či procházky. Od roku 1990 festival hostuje na celkem 30 místech ve spolkové zemi Braniborsko.

Tento rok navazuje festival na první zemskou výstavu „Prusko a Sasko – scény jednoho sousedství“. V Dobelurg-Kirchhain v Dolní Lužici se budou konat koncerty Německého symfonického orchestru z Berlína a orchestru z lipského Gewandhaus.

U příležitosti zahájení Braniborských letních koncertů 7. června bude v postupimském kostele Erlöserkirche dirigovat Evan Christ orchestr Státního divadla Cottbus. Hudební cesta vede z amerických Apalačských hor skladatele Aarona Coplanda až do orientálního pohádkového světa 1000 a jedné noci plného fantazie od Nikolaje Rimskij-Korsakowa. Dalším vrcholem je vystoupené finského pianisty a skladatele Olli Mustonena 26. července 2014 v kostele Laurentiuskirche v Rheinsberg. Více na: www.brandenburgische-sommerkonzerte.de/festival.html

Störtebeker Festspiele oživí legendu

Přírodní podium Ralswiek severně od Bergenu, hlavního města ostrova Rujana v Meklenbursku-Předních Pomořanech, věnuje už dlouhá léta svůj letní festival dobrodružstvím legendárních Pirátů a korzárů Klause Störtebekera (nar. 1360, zemřel údajně 1401 v Hamburku). Kapitán mořských zloduchů činil Severní a Baltské moře nebezpečnými a přepadával lodě hanzy, obchodního a městského spolku.

Od 21. června do 6. září 2014 tato legenda během festivalu   Störtebeker Festspiele mezi zámkem Ralswiek a mělčinami opět ožívá. Denně kromě neděle se sejde více než 150 účinkujících a se svými neskutečnými kaskadérskými kousky a ohromujícími efekty, spoustou koní a čtyřmi loděmi, okouzlí všechny návštěvníky. Na konec nad Velkou jasmundskou mělčinou zazáří ohňostroj. Více na: stoertebeker.de/

Naučte se střílet v Hannoveru

Už 485 let berou hannoverští střelci své soutěže jako příležitost k velkým lidovým oslavám. Dnes platí festival, nebo spíše pouť Schützenfest Hannover u jezera Maschsee v dolnosaském hlavním městě s více než 250 atrakcemi za největší svého druhu na světě. Ročně přiláká okolo 1,5 milionu návštěvníků.

Vrcholem desetidenního shonu od 4. do 13. července 2014 je v Hannoveru průvod 6. července, při němž se představí více než 10 000 účastníků z různých spolků, hudebníci i festivalové vozy a v tomto okolo 12 km dlouhém průvodu se přesunou na místo konání akce.

Také na mezinárodní úrovni je německá sportovní střelba jako doma. Od 17. do 26. července se v durynském mětě Suhl koná mistrovství světa ve sportovní střelbě hendikepovaných. Více než 300 světových sportovních střelců z 50 zemí se v Suhlu utká o titul mistra světa. V centru sportovní střelby na Friedbergu jsou kromě 14 vyřazovacích závodů různých olympijských disciplin budou k vidění i různé výstavy. Více na : www.suhl-ccs.de/tourismuspage/42-tourismus/veranstaltungen/303-weltmeisterschaften-im-sportschiessen-fuer-schuetzen-mit-handicaps-behindertensportschuetzen

Helgoland uvítá až 1500 jachtařů

Německo, Malý dobrodruh
Zažijte 13 soutěžních rozjížděk na světové úrovni. Foto: Hinrich Franck

Od 6. do 9. června 2014 pořádá ostrov Helgoland u šlesvicko-holštýnského pobřeží již po 80. Nordseewoche (Týden Severního moře). U příležitosti této největší německé regaty na širém moři se o svatodušních svátcích sejde okolo 1500 jachtařů a nespočet zvědavců, aby zažili 13 soutěžních rozjížděk na světové úrovni.

Mnoho návštěvníků oceňuje kromě kvalitního programu plachtění také rodinnou atmosféru, která panuje na rudých útesech a v bílém písečném zálivu sousedního ostrova Düne, který od roku 1890 patří k Německu. Jelikož Helgoland v roce 1720 přišel o svá přírodní kotviště kvůli přílivové vlně zvané Sylvester, nechal císař Vilém II. vybudovat 35 námořních mil před Cuxhavenem umělou marinu. Dnes se o své plachtící hosty intenzivně stará přes 1000 obyvatel ostrova. Více na:  www.nordseewoche.de/index_0-english.html?PHPSESSID=5g8rmu1jq90t50v595e2i1d7d7

Poslech gregoriánských chorálů

Hudební festival v rámci 600. jubilea Kostnického koncilu u Bodamského jezera prezentuje od 19. do 22. června hudební kulturu evropské avantgardy okolo roku 1400.

Čtyři znamenité koncerty nechají ožít dvorskou a sakrální hudbu středověku. Ke slyšení budou gregoriánské chorály, duchovní hudba k nešporám a dvě mše, ale také hlasité tony městských pištců a hráčů na šalmaje, trumpety a bubínky.

V křížové chodbě kostnického kláštera se budou ansámbly „Les Haulz et les Baz“ z Freiburgu a „Ordo Virtutum“ z Tübingenu věnovat rozmanitým harmoniím staré hudby. Z Francie je očekávána skupina „Tetraktys“. Z Itálie jsou na programu „La Reverdie“. Více na:  http://veranstaltungen.konstanzer-konzil.de/region/?suche&subkat=2251#

Za historií pádu Berlínské zdi

Pod heslem „Podzim ´89 – zlom k demokracii“ vzpomíná město Lipsko každoročně na události kolem revoluce v bývalé NDR, která vedla ke znovusjednocení Německa. 9. října 2014 bude jedním z vrcholů Festival světel. Od 9. do 13. října 2014 se k tomu ještě navíc v Lipsku koná Dlouhý kulturní víkend.

Původně se zaměřovaly mírové modlitby v lipském kostele Sv. Mikuláše proti závodům ve zbrojení mezi Východem a Západem. Od jara 1989 se zde sjížděli lidé z celé bývalé NDR a za provolávání „My jsme národ!“ táhli skrz Lipsko. 9. října 1989 se sešlo přes 70 000 občanů na náměstí ve starém městě. Z Lipska byly staženy pořádkové služby. V Berlíně byla otevřena zeď – následovalo otevření vnitroněmecké hranice. V roce 1990 došlo ke znovusjednocení.

Také mimo rámec oslav výročí revoluce se v Lipsku různými způsoby vzpomíná na nejrůznější události. Výstava „Svoboda! Jednota! Pomník!“ („Freiheit! Einheit! Denkmal!“) od 24. září 2014 do 4. ledna 2015 v muzeu Stadtgeschichtliche Museum Leipzig dokumentuje diskuse kolem plánovaného pomníku svobody a jednoty.

Od 1. do 6. června 2014 zve nadace Stiftung Friedliche Revolution do Lipska na divadelní festival Revolutionale. Výzva „perform your visions!“ má mladé lidi z celé Evropy povzbudit k tomu, aby skrze divadelní prkna představili svoje vlastní politické ideje občanské společnosti, spravedlnosti a svobody. Více na:www.leipzig.travel/en/Discover_Leipzig/History/Peaceful_Revolution_1962.html

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*