Německo bude o letních prázdninách oplývat mnoha nezapomenutelnými akcemi, které byste ani vy neměli vynechat. Užijte si poslech klasické hudby, atrakce, ohňostroj, plachtění a mnoho dalších letních aktivit.

MDR Musiksommer

koncert, Malý dobrodruh
Poznejte umění klasické hudby. Foto: Martin Bühler

Mitteldeutsche Rundfunk (Středoněmecký rozhlas) věnuje od 18. července do 23. srpna koncertní „highlights“ léta mimo jiné památkám Světového dědictví UNESCO v Durynsku, Sasku a Sasku-Anhaltsku. Umělci budou zpívat a hrát v univerzitě Bauhausu ve Výmaru, v loveckém zámku Ettersburg, před branami města, kde už i Johann Wolfgang von Goethe rád v létě tvořil, nebo na hradě Wartburg v Eisenachu. Tento hrad vybudovaný v 11. století platí za ukázkový příklad pozdně románské architektury. Martin Luther zde přeložil Nový zákon do němčiny. Richard Wagner z něj učinil kulisu pro pěvecké soupeření v jeho opeře „Tannhäuser“.

Klavírní cyklus „Obrazy jedné výstavy“ Modesta Mussorgskiho, jedna z klasik moderní programní hudby, se rozezní Bauhausem v Dessau-Roßlau. V neposlední řadě proto, že zdejší vysoká škola výrazně přispěla k utváření evropské umělecké scény, stejně tak jako moderny. Před každým koncertem budou mít posluchači a hosté možnost vydat se na návštěvu či prohlídku příslušných památek UNESCO.

Tradiční léčebné lázně, idylické parky a moderní wellness zařízení budou jevišti pro řadu koncertů nazvanou „Kurkonzerte“. V prostorách kostelů bude uvedena hudba středověku a jedinečná vokální hudba.

Na programu jsou díla Georga Friedricha Händela, Wolfganga Amadea Mozarta, Ludwiga van Beethovena, Felixe Mendelssohna Bartholdy, Franze Schuberta a Johannesa Brahmse. Vedle symfonického orchestru MDR vystoupí další špičkoví hudebníci a hudební tělesa. Mezi nimi například dechový kvintet z Výmaru Weimarer Bläserkvintett, drážďanský sbor Dresdner Kreuzchor, jazzový kvartet Stephan König Jazz Quartet, Nadège Rochat, Olga Scheps a Kuss Quartett. http://www.mdr.de/musiksommer/index.html

Umění klasické hudby na festivalu Festspiele Mecklenburg-Vorpommern

Od svého založení v roce 1990 se festival Festspiele Mecklenburg-Vorpommern vyvinul ve třetí největší festival klasické hudby v Německu. Od 20. června do 21. září 2014 se na 86 místech v celé spolkové zemi koná 127 koncertů.

Zahajující koncert symfonického orchestru rozhlasu NDR se uskuteční v kostele St-Georgen-Kirche ve Wismaru. K letním vyvrcholením festivalu patří vystoupení berlínských filharmoniků v zemském hřebčíně Redefin. Hosty budou také chlapecké sbory z Windsbachu a Tölze, nebo hvězdný houslista Gidon Kremer. V klášteře Bad Doberan budou hosty britští vokalisté „Hilliard Ensemble“.

Open-air koncerty v Klütz u Baltského moře a Hasenwinkelu jižně od Wismaru, stejně tak jako „Malý festival ve velkém parku“ v Ludwigslustu, se budou konat v historických zámeckých parcích.

Kromě toho je novinkou doprovodný program s posluchačskými experimenty, prohlídkami pro návštěvníky festivalu a besedami s umělci. http://www.festspiele-mv.de/en

Travemünder Woche přivítá milovníky plachtění

Tisíce aktivních jachtařů a okolo milionu návštěvníků zavítá každý rok na Travemünder Woche ve Šlesvicku-Holštýnsku. Od 18. do 27. července 2014 si budou moci užít jak regaty, tak festival na souši.

Na druhé největší jachtařské události na světě jsou opět očekávány skvělé mezinárodní týmy. Některé přijíždějí do pobaltských lázní jako rodinná posádka již po desetiletí. Jiní se snaží o body do světového žebříčku a úctu mistrů.

V návaznosti na to bude v Lübeckém zálivu udělen titul mistra světa dvouposádkové lodní třídy 420. Ale na programu je také dětské plachtění s více než 30 charterovými loděmi z ostrova Fehmarn do Travemünde.

Pouliční festival vyzařuje rodinnou náladou a plážovým dojmem. Beach kluby, živá vystoupení a dokonce vlastnoručně napsaný muzikál se budou konat na jevišti v Brügmanngarten. Slavit se bude ale také v Holsten Beach Area nedaleko Severního mola a Strandallee a rovněž v jachtařské vesničce v Holsten Sailors baru.  http://www.travemuender-woche.com/

Brémy se promění ve velký cirkus

Cirkus, Malý dobrodruh
Užijte si zábavu při akrobacii. Foto: Harald Schwörer – www.photein.de

Od 4. do 7. července 2014 promění mezinárodní festival pouličních umění La Strada centrum města Brémy už po 20. v jedno velké jeviště pod širým nebem. Pouliční umělci z celého světa oživí historické Staré město okolo Rolanda, radnice a brémských městských muzikantů pestrobarevnými show, šaškovskými vystoupeními a dech beroucím cirkusovým uměním.

Velká kulturní aréna se rozprostře od brémských valů až po nádvoří dómu. Před galerií Kunsthalle mohou návštěvníci po západu slunce očekávat labyrint z 3500 světel.

Vedle pestrého programu, který je po celý den přístupný zdarma všem zájemcům, se bude i tento rok znovu konat oblíbená LA STRADA Gala Show, a to v sobotu a neděli od 20:30 na nákladovém nádraží Güterbahnhof. Zde prezentují mezinárodní umělci stranou z ulic na velkém jevišti to nejlepší ze svého umění. Předprodej vstupenek na Gala začíná 2. července 2014. http://www.strassenzirkus.de

Paderborn bude hostit Libori-Fest

Od 26. července do 3. srpna 2014 očekává katedrální město Paderborn v Severním Porýní-Vestfálsku opět více než milion návštěvníků u příležitosti festivalu Libori-Fest. Při něm nejde jen o hody a prodejní stánky, ale také o více než tisíciletou církevní tradici a partnerství měst. V roce 836 ostatky Liboria, bývalého biskupa z Le Mans, převezeny do města.

Z tohoto důvodu pořádá město každý rok lidovou slavnost. Devět dní láká k oslavám pestré dění na tržišti se 145 stánky na hrnčířský trh Pottmarkt okolo dómu, stejně tak jako 152 lidových atrakcí až po obří houpačky a skluzavku s divokou vodou na kopec Liboriberg. Celé centrum se promění v jeviště rozmanitého kulturního programu s více než 100 hudebními, kabaretními a kejklířskými vystoupeními.

U „pivního pramene” před radnicí si žíznivci budou moci koupit festivalový džbán a nechat si ho zde plně načepovat. http://www.paderborn.de/microsite/libori/index.php?p=

Brezelfest ve Špýru zve na atrakce i ohňostroj

Původně chtěl dopravní spolek města Špýr v Porýní-Falci v roce 1910 jen nastartovat obchody pivovarů, pekařů preclíků a tabákových fabrik. Od té doby se festival preclíků Brezelfest o druhém červencovém víkendu vyvinul v každoroční vrchol zdejších akcí.

Od 10. do 15. července na festivalové louce pod dómem opět zavládne pestré dění. Pouťové atrakce, kolotočáři, pivní stan, barevné stánky, velký ohňostroj a hodně muziky jsou součástí program.

7. července 2014 bude odstartován nový pokus o světový rekord v polonéze v tradičních dirndlech a kožených kalhotách Lederhosen. Festivalová komise k tomu hledá 2665 účastníků v krojích od 14 let. Potkat se mají ve starém městě a v tanečním průvodu mají projít Maxmilianstraße kolem dómu a skrze festivalový stan. Potom se bude slavit dlouhá “noc krojů”. Kromě toho bude zdarma probíhat rodinná rallye. www.brezelfest-speyer.de

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*