Škola už dětem klepe na dveře a se začátkem školního roku přichází i povinnost rodičů obstarat dětem novou výbavu. Nejedná se pouze o psací potřeby, ale také o oblečení, ve kterém jim nebude v chladných ránech zima. Vybavte děti outdoorovým oblečením, které se hodí do každého počasí!

podzimní oblečení, Malý dobrodruh
Vybírejte oblečení, které hřeje a dlouho vydrží. Foto: www.skibi.cz

„Sami máme doma malého školáka a úzce spolupracujeme s Asociací lesních školek. Rodiče dětí, které je navštěvují, oceňují, že je pravidelně školíme ve správném oblékání dětí, jež je tady více než důležité. Stejně tomu je i v ostatních vzděávacích zařízeních, kde děti tráví přes rok většinu času,“ říká Kateřina Princová ze Ski and Bike Centra Radotín, které je výhradním dovozcem finského outdoorového oblečení pro děti Reima v ČR.

High-tech oblečení uvítají i děti

Moderní a vysoce funkční materiály, které dokáží odolat chladu, větru i dešti, se už používají i pro dětské outdoorové oblečení a to je dobře, protože právě nejmenší rádi tráví čas venku bez ohledu na počasí. Mějte jistotu, že vaše dítě zůstane v suchu i teple a pobyt venku neodstoná! Nepromokavé bundy, kalhoty, ale i holinky, kloboučky či rukavice. Tím vším můžete vybavit své dítě do deštivého počasí. Myslete však na to, aby vše bylo vyrobeno z kvalitních materiálu, které jsou odolné vůči opotřebení a jen tak se neroztrhnou a zároveň jsou stále příjemné na nošení. Jedním z průkopníků dětského technického oblékání, který v současnosti v tomto oboru patří k absolutní světové špičce, je finská značka Reima, která už také na český trh dodává produkty Rainwear kolekce, díky nimž je dítě chráněno od hlavy až k patě a může si hrát venku i v silném dešti.

„Stejně jako na stoprocentní nepromokavost oblečení by rodiče měli při výběru outdoorového oblečení pro své potomky dbát i na to, aby se jednalo o kvalitní membránové nebo dostupnější zátěrové oblečení. Membrána je nepromokavá, takže dokáže odolat dešti, ovšem zároveň umí propouštět páru od těla do vnějšího prostředí, takže se dítě nadměrně nepotí a zůstává v suchu,“ doporučuje Kateřina Princová.

Vrstvením si uchováte teplo

Podle odborníků je rozhodně lepší obléci dětem více tenčích vrstev, než-li jednu silnou. K praktické dokonalosti to dovedla právě značka Reima prostřednictvím systému Play Layers, v jehož rámci lze do membránových bund vpínat pomocí speciálních patentek fleecové mikiny a další oděvy střední zateplovací vrstvy, takže z lehké nepromokavé bundy snadno vytvoříte zateplenou bundu, použitelnou v chladnějších podzimních a dokonce i zimních dnech. Tato možnost výrazně kompenzuje vyšší cenu membránového oblečení. K jednotlivým kusům tak můžete (třeba i postupně) dokupovat další, vzájemně je kombinovat a vpínat do sebe, a to napříč modelovými řadami i velikostmi.

„Do kvalitnější membránové bundy bez podšívky můžete v průběhu roku vpínat mikiny o různé tloušťce dle aktuální teploty a nemusíte už utrácet za podzimní, teplou péřovku ani větrovku na jaro,“ doporučuje Kateřina Princová.

Obecně doporučované je systém tří vrstev (ve finále to ale dle vašeho uvážení mohou být vrstvy čtyři anebo třeba jen dvě). Jako první vrstva se používá funkční prádlo, které navíc dokáže transportovat vlhkost od těla. Druhá vrstva by měla být zateplovací a zároveň prodyšná, aby se skrz ní vlhkost z první vrstvy mohla odvádět dále. Ideálním materiálem druhé vrstvy je fleece. Do chladných dnů se velmi osvědčují flísové kombinézy nebo kombinace flísových bundiček a kalhot, které nejsou teplé jen na pohled, ale i ve skutečnosti. Třetí vrstvou pak jsou kvalitní outdoorové bundy, které dítě ochrání proti větru, dešti a zároveň propouští pot ven.

Oblečení, které něco vydrží

Pro rodiče, které přece jen odradí vyšší pořizovací cena membrány, má Reima připravenu kolekci kvalitního zátěžového oblečení. Také zátěr je nepromokavý, ale má o něco nižší prodyšnost a na rozdíl od membrány se jeho vlastnosti časem zhoršují.

A myslet byste rozhodně také měli na odolnost oblečení vůči oděru. Tato vlastnost, která se jinak sleduje jen u oblečení pro horolezce, je právě u dětských oděvů velmi důležitá, vždyť děti neustále padají, sedí na zemi, lezou po kolenou, nebo se sápou na stromy či zídky a oblečení je přitom silně namáháno na oděr.

„Proto věnujeme oděruodolnosti zvýšenou pozornost a naše výrobky v tomto atributu dosahují jasně nejvyšších hodnot na trhu dětského oblečení,“ podotýká Kateřina Princová. V tzv. Martindale testu, kdy se počítá počet otáček filcového kotouče přitlačeného na látku před jejím prodřením, dosahuje oblečení Reima běžně hodnot 50 000, zatímco nejlepší konkurenční výrobky se pohybují kolem hodnoty 10 000.

Více než důležitou věcí při výběru dětského oblečení je pro rodiče také jeho údržba a špinění. „Reima vyvíjí a vyrábí produkty jen pro děti, a tak i na toto myslí. U třetích vrstev používá materiály, které se méně špiní a snadno udržují. Většinou stačí špínu otřít vlhkým hadříkem, popřípadě osprchovat. Mají vyvinutou vlastní membránu, k přihlédnutí k těmto potřebám, která je více oděru odolná, tak vydrží hodně cyklů praní a dokonce se dá sušit i sušičce,“ uzavírá Kateřina Princová.

Více informací o outdoorovém oblečení pro děti najdete na www.skibi.cz

Do České republiky dováží dětské oblečení Reima od roku 2010 firma Ski a Bike Centrum Radotín.

Společnost Reima byla založena roku 1944 ve Finsku. Specializuje se na dětské oblékání a patří k průkopníkům technického outdoor oblékání pro děti. V roce 2007 dosáhla obratu cca 23 milionů eur. Téměř 80 % její produkce je exportováno. Do České republiky se  Reima dováží od zimní sezóny 2009/2010. Více informací na www.reima.fi.

Ski a Bike Centrum Radotín bylo založeno v roce 1988. Nabízí prémiové značky sportovního vybavení a oblečení především pro cyklistiku a lyžování. Je výhradním dovozcem značky Reima do ČR. Více www.skiservis.cz.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*