Kempování se v posledních letech stalo v Čechách trendem, a tak není divu, že kempy se plní k prasknutí. Aby byla však vaše dovolená dokonalá, je třeba s sebou mít i kvalitní vybavení. 

dovolená v kempu, Malý dobrodruh
Do kterého kempu letos zavítáte vy? Foto: www.4camping.cz.

Z ankety Kemp roku vyplývá, že Češi jsou čím dál více národem kempařů a zvyšují se i jejich nároky na vybavení do přírody, za které jsou ochotni utratit více peněz než dříve. „Délka kempovací sezony je u nás krátká – v podstatě dva prázdninové měsíce, zatímco v jiných zemích jako je Francie, Itálie či Chorvatsko jsou to často i více než čtyři měsíce. Co se návštěvnosti kempů týká, v tom si Češi se svými zahraničními kolegy nezadají,“ říká Jaroslav Skalka, pořadatel ankety Kemp roku a právě probíhající Výstavy stanů v pražských Letňanech.

Mnoho kempařů si chce pořídit vybavení až na místě

Češi oceňují zvyšující se kvalitu ubytovacích zařízení, ale také služeb a především to, že majitelé kempů vycházejí vstříc jejím specifickým požadavkům zaměřením na cyklistiku, vodáky, zlepšují vybavení pro rodiny s dětmi apod.

Co jim naopak chybí je zázemí, kde by se mohli dovybavit. „ Z naší ankety vyplývá, že až 30 % lidí na dovolené v kempu zjistí, že jim něco zásadního chybí či jim něco z vybavení nevyhovuje a rádi by to napravili,“ říká Jaroslav Skalka s tím, že obchody s outdoorovým zbožím jsou v zahraničí naprostou samozřejmostí jako součást kempů.

U nás je první vlaštovkou minulý týden otevřená prodejna s kempingovým a turistickým vybavením v největším českém rekreačním areálu Autokempu Merkur Pasohlávky.  Lidé zde najdou při nepřízni počasí teplé spacáky, vysoké nafukovací matrace nebo teplo izolující samonafukovací karimatky, bundy, pláštěnky i pořádné ponožky do bot, či kvalitní termoprádlo, ale také kempingový nábytek, nádobí, vařiče, grily i spoustu drobností, na které mnoho dovolenkářů při balení zapomene, jako jsou nože, náhradní kolíky, pruty a gumičky ke stanům, kladiva na zatloukání kolíků a háky na jejich vytažení. A nechybí ani hry pro zabavení dětí.

Doma si vybereš, v kempu na tebe bude čekat

„Lidé na místě často zjistí, že jim staré vybavení nevyhovuje a pořídit si nové přitom není finančně až tak náročné. Jen neměli čas se tomu před dovolenou dostatečně věnovat. Výhodou takovýchto prodejen je, že si lidé mohou vše nejprve vyzkoušet, případně i ve vlastním stanu. A kdo se chce do kempu v Pasohlávkách vydat jen s batůžkem a třeba na kole, může využít novou službu a objednat si vybavení v klidu doma na www.4camping.cz a nechat si je na požadovaný termín poslat na místo,“ uzavírá Skalka.

Tip nejen na víkend:

Výstava stanů a vybavení do přírody

Celkem 98 značek, 300 postavených stanů a skvělá zábava – to je Výstava stanů a vybavení do přírody, která probíhá neuvěřitelné tři měsíce od 31. 5. do 10. 8. 2014 v pražských Letňanech. Na ploše 10 000 m² (!) najdete největší nabídku pro kempování, turistiku a sport, vše si můžete vyzkoušet, poradit se s odborníky, poležet si v populárním spacákovém ležení či se uvelebit v některém z plně vybavených stanů. Pokud se sem vydáte o víkendu, čeká vás zajímavý doprovodný program, děti si zařádí v dětském koutku, na všechny čekají speciality světové kuchyně v Klubu cestovatelů a můžete soutěžit o hodnotné ceny. Více www.vystavastanu.cz

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*