Stále více lidem se zhoršuje zrak. Není zrovna příjemné, když cestujete a přitom nevidíte ukazatele ani informační tabule. Patříte-li k lidem, kterým brýle vadí a dokonce ani nesluší, pak jsou právě pro vás vhodnou volbou kontaktní čočky, které jsou nepostradatelné hlavně při sportování.

Kontaktní čočky, Malý dobrodruh
S kontaktními čočkami bude váš život pohodlnější. Foto: www.dreamstime.com

Také nezanedbatelné periferní vidění se vám dostane při používání kontaktních čoček a ne brýlí. A v neposlední řadě se vám čočky při přechodu ze zimy do tepla nezamlží! Jednoduše řečeno, pohodlí a celkové vidění je v kontaktních čočkách oproti brýlím bezkonkurenčně lepší. Jaké kontaktní čočky ovšem zvolit? Při svých cestách se nechceme omezovat přemýšlením, zda je třeba čočky každý večer vyndat z očí či vyměnit. Co s čočkami v tak klimatizovaném prostředí jako je paluba letadla? Co s čočkami na několikadenní expedici ve volné přírodě? A při dalších aspektech, které nás při denním užívání v pracovním nebo studijním procesu ani nenapadnou?

Jaký druh čoček vám bude vyhovovat?

Nejdéle používaným materiálem nakontaktní čočky je hydrogel. Své využití nachází samozřejmě i dnes, a to především u hodně vysokých dioptrí nebo cylindů. Mgr. Beneš, Ph.D. z katedry optometrie a ortoptiky LFMU popisuje nevýhody: „Nevýhodou jsou pak možné komplikace, především tvorba vaskulrizací rohovky. Takové čočky je ale potřeba každý den řádně vyčitsti a dezinfikovat, v případě, že se jedná o čočky s měsíční plánovanou výměnou.“

Další variantou jsou čočky silikon-hydrogelové, které mají oproti hydrogelu především větší schopnost propouštět kyslík pro rohovku.  Uživatel těchto čoček si díky vlastnosti propouštět kyslík má možnost zvolit dobu nošení čoček bez jejich vyndávání z očí. Tato doba může být až 30 denní. „Jako nevýhodu však lze uvést možnou větší tuhost tohoto materiálu,“ říká Mgr. Beneš, Ph.D. I když někteří výrobci nabízí čočky s velmi nízkým profilem, tedy tenké (např. PureVision 2 HD), které navíc nabízí mimořádnou pružnost a díky povrchové úpravě performa v podstatě odolává nečistotám a odumřelým buňkám, dvěma hlavním příčinám nepohodlí a podráždění na cestách), i ty je potřeba dle Beneše večer vkládat do víceúčelového čistícího a dezinfekčního roztoku.

Materiály, které nezklamou

čočky, Malý dobrodruh
I vidět se dá lépe. Foto: www.dreamstime

„Zejména u lidí s citlivýma očima a u alergiků bych Jako roztok k uchování a čištění čoček doporučil bioinspirovaný roztok, který je svým jedinečným složením a vlastnostem blízký složení lidských slz. Velmi vysoká účinnost roztoku a zvlhčení kontaktních čoček až po dobu 20 hodin přináší uživateli maximální komfort,“ říká Beneš. Dlouhodobé nošení kontaktních čoček je vhodné konzultovat s vaším očním specialistou, který jediný dokáže odborně zhodnotit, zda jste vhodným adeptem pro takovýto druh nošení kontaktních čoček.

Pokud vám optometrista doporučí jinou variantu, např. jednodenní kontaktní čočky, nebo pokud vám dlouhodobé nošení čoček z jakéhokoliv důvodu nevyhovuje, vyzkoušejte materiál hypergel. „Čočky z hypergelu jsou novinkou na trhu. Jeho základní materiál využívá nové a moderní technologie ve zpracování. K dispozici jsou zatím v jednodením provedení, ale doufejme, že jejich vývoj bude probíhat i směrem např. k měsíčnímu nošení. O tento typ čoček není třeba se starat. Jednoduše se večer z oka vyndají a vyhodí,“ pochvaluje si novinku Beneš.

Ani nepoznáte, že je máte

Jednodenní čočky vyrobené z hypergelu jsou inspirované lidským okem. Obsahují 78 procent vody, stejně jako rohovka, a současně poskytují prakticky stejně kyslíku jako otevřené oko (např. Biotrue Oneday). „Vnější povrch čočky je navržen tak, aby napodoboval lipidovou vrstvu slzného filmu, která brání vysychání čočky. Udržuje tedy stálé optické poměry a dodává oku tolik kyslíku, kolik oko potřebuje, aby zůstalo zdravé, bílé. Hypergelové kontaktní čočky zajišťují více vlhkosti než kterákoli jednorázová denní kontaktní čočka dostupná v současné době na trhu, a to i po 16 hodinách nošení,“ uzavírá optometrista.

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*