Ušetřili jste pár dní dovolené a chcete se ještě letos podívat k moři? Zabalte si batoh a své kolo a hurá na cestu! Přes slovinské kopce se dostanete až do Chorvatska k moři. Autobusová společnost Eurolines vás i s kolem přepraví do slovinského Mariboru, kde je nejstarší vinná réva na světě, i do Záhřebu s věčně planoucím ohněm.

Eurolines, Malý dobrodruh
Cestujte po Evropě se svým kolem. Foto: Michael Fokt

Necítíte se na to, abyste cestu do Chorvatska odřídili? Není se čemu divit. Statistika nehodovosti vypracovaná Policií České republiky poukazuje na fakt, že až 2403 nehod bylo za loňské prázdniny způsobeno řidiči, kteří se plně nevěnovali řízení vozidla. V maximálním pohodlí se tak nyní dostanete do slovinského Mariboru a chorvatského Záhřebu se zkušenými řidiči autobusové společnosti Eurolines na lince PRAHA – BRNO – MARIBOR – ZÁHŘEB. Jednosměrnou jízdenku v Promo tarifu do Mariboru koupíte již od 630 Kč, do Záhřebu od 770 Kč. Od 13. 8. do 25. 9.2014 je linka v provozu 2x týdně (Ve středu a v pátek odjezd ve 21 hodin z Prahy, v 5 hodin jste v Mariboru, v 7 v Záhřebu. Zpět můžete jet ve čtvrtek a v sobotu ze Záhřebu odjezd ve 21 hodin, v Mariboru jste ve 23.13 a v Praze v 7 hodin). Autobusy jsou komfortní a zdarma máte 1 příruční a 2 cestovní zavazadla, přičemž kolo je považováno za jedno z nich. Více informací najdete na www.eurolines.cz.

Maribor: město mezi vínem a kopci

Mariborem, druhým největším slovinským městem, projíždíte, pokud míříte do Chorvatska k Jaderskému moři. Už vás někdy napadlo, že byste si právě na tomto místě mohli udělat krátkou přestávku? Za zvážení to rozhodně stojí. Maribor je domovem milovníků cyklistiky a dobrého vína, které má již svou tradici. Ochutnejte víno přímo od místních, kteří jsou známi svou pohostinností. Opravdovým unikátem je nejstarší keř vinné révy na světě, který nese název Stara Trta. Pokud chcete stihnout sklizeň a ochutnat první kapky tohoto vzácného moku, vydejte se do Mariboru ještě v říjnu. Mezi památky, které stojí zato navštívit, patří františkánský kostel sv. Marie i gotická katedrála sv. Jana Křtitele, z jejíž zvonice je možné spatřit celé město. Pokud budete mít chuť seznámit se s dalšími návštěvníky Slovinska, pak doporučujeme vyrazit do čtvrti Lent, kde uvidíte krásné historické domy, a také turisty, jak je fotí. „Toto místo rovněž ukrývá několik malebných kavárniček, kde si můžete objednat pochoutku jakou je gibanica, což je závin o více vrstvách plněných tvarohem, jablky a mákem, říká Pavla Lauermannová z Eurolines.cz. Na svém kole se můžete vydat nejen k vinařským sadům, ale také k vodopádu Veliki Šumik, který se ukrývá v pralese na řece Lobnica.

Záhřeb: kulturní blaho kousek od moře

Ze slovinského Mariboru se můžete rychle a snadno přepravit do Záhřebu, který je hlavní chorvatskou metropolí a je rozčleněn na dvě části: Horní a Dolní město. Abyste stihli navštívit všechny pamětihodnosti, je třeba použít místní MHD. Mnohem praktičtější je však použít kolo. Jednak ušetříte za jízdné, ale zároveň je také možné, že se svým kolem budete na místě mnohem rychleji než byste byli autobusem, který možná uvízne v dopravní zácpě. Záhřeb nese jednu velkou pýchu, a tou je katedrála Nanebevzetí Panny Marie a sv. Štěpána, na jejíž dostavbě se podíleli i čeští řemeslníci. Náměstí bana Jelačiče pro vás bude zajímavé, pokud si hodláte s sebou domů přivézt nějaké dobroty. Pakliže potřebujete obohatit svůj šatník o nové kusy, hledejte ulici Ilica. K odpočinku je ideální tzv. Zelená podkova, což je komplex parků, kde si můžete vsedě na trávě vychutnat záhřebský řízek z telecího masa, naplněného šunkou a sýrem a vařeného v zeleninové omáčce. Skvělou vyjížďku na kole můžete zažít, když se vydáte k pevnosti Medvedgrad, která byla vybudována ve 13. století a kde dnes najdete planout věčný oheň jako upomínku padlých hrdinů. V Záhřebu je stále co dělat, ale kdybyste se přece jenom nudil, můžete vzít svou rodinu či kamarády a vydat se k moři, které je od Záhřebu necelé dvě hodiny vzdálené.

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*