Připravujete vaše dítě na nový školní rok? Děti rostou jako z vody a hlavně přes letní prázdniny. Co když váš potomek přerostl ostatní spolužáky a bude muset usednout do zadních lavic, kde se mu bude hůře dívat na tabuli. Podle statistik má nezjištěnou oční vadu každé 12. dítě ve věku 4 let. S rizikem vzniku tupozrakostí se rodí cca 4% dětí. Nechte raději zrak vašich dětí vyšetřit na odborném pracovišti.

Aby nebylo příliš pozdě

Zrak, Malý dobrodruh
Vidí vaše děti dobře? Foto: www.detskeoci.cz

Předškolní věk je přitom většinou posledním obdobím, kdy je možné tupozrakost odstranit, v dospělosti je tento nedostatek v podstatě neléčitelný. „S léčbou tupozrakosti pomocí cvičení očí je třeba začít velmi brzy, ideálně mezi třetím a pátým rokem věku dítěte, kdy je šance na úplné vyléčení velmi vysoká. Cvičení je účinné i u starších dětí, ale začne-li se po osmém roku věku, naděje na odstranění tupozrakosti je již velmi malá. V pozdějším věku dítěte už není možné tupozrakost zcela vyléčit, a u dospělých není léčba možná vůbec. Pokud začneme s dětmi cvičit oči v předškolním období, je šance na zlepšení velmi vysoká “ vysvětluje MUDr. Eva Jerhotová z Dětského očního centra Kukátko.

Trénujte oči!

Tupozrakost je možné odstranit pomocí speciálních tzv. pleoptických cvičení, která se zaměřují na rozvoj vnímání světelných podnětů, rozvoj barvocitu, zlepšení orientace v prostoru, na výcvik zrakově motorické orientace atd. Cvičení je založeno na principu oko-ruka, oko-noha, oko-paměť a maximálně využívá hravost a fantazii dítěte.

„Možnosti a druhy cvičení jsou velmi rozmanité. Vhodné jsou tedy například postupy obkreslování obrázků, navlékání korálků, vystřihovánky, různé skládačky, pexesa apod. Poslední dobou se objevují i speciální počítačové hry pro cvičení dětí s tupozrakostí. Všechna cvičení musejí probíhat se zakrytým lépe vidoucím okem, aby se postižené oko nutilo zapojovat co nejvíce. Struktura a četnost cvičení se stanovuje na základě vyšetření a k vyléčení je zpravidla zapotřebí i cvičení pod odborným dohledem na speciálních přístrojích. Vyléčením tupozrakosti ale všechno nekončí. Po vyrovnání zrakové ostrosti obou očí je nutné ještě naučit obě oči spolupracovat. Obnově spolupráce obou očí se věnuje obor ortoptika, která za pomocí speciálních cvičení a cvičících přístrojů učí, jak zapojovat obě oči současně,“ vysvětluje Jiřina Cyprichová, ortoptistka z Dětského očního centra Kukátko.

Co se stane, když se léčba podcení?

Neléčená tupozrakost se může stát hendikepem, postupně dochází k celoživotnímu poškození zraku, někdy dokonce ke ztrátě zraku u tupozrakého oka. Dítě se špatným viděním se rychleji unavuje při školních činnostech, ztrácí koncentraci, zlobí a „návyk“, který si v tomto směru dítě vypěstuje, ho pak provází dále – tedy ve škole více zlobí, než se učí… Problémy, které tupozrakost způsobuje, se promítají i do dalších mimoškolních činností a běžného života. Dochází totiž ke ztrátě prostorového vidění, člověk často vidí jako přes matné sklo, prakticky se stává jednookým. To pak velmi ovlivňuje kvalitu života a může způsobovat velké omezení v činnostech, sportu, zájmech a samozřejmě později také v zaměstnání, neboť tupozraký člověk některá zaměstnání vykonávat nemůže.

Více na www.detskeoci.cz.

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*