Již za pár dnů, 3. – 5. října 2014, vypukne ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku tradiční Karlovský gastrofestival – svátek všech gurmánů a milovníků (nejen) valašské kuchyně. Nebojte se vzít děti s sebou, na své si zde přijdou návštěvníci opravdu všeho věku. Na řadě míst najdete dětské atrakce či doprovodné programy.

Gastro tour - vláčekVelkou předností Karlovského gastrofestivalu je, že se koná pod širým nebem, v údolí Léskové uprostřed krásné přírody Beskyd, takže můžete degustaci spojit s procházkou na čerstvém horském vzduchu po cyklostezce Bečva. Podstatou hlavního víkendového programu je možnost ochutnávek (nejen) valašských specialit v místních hotelích a penzionech, které jsou rozesety v údolí na 3,5 kilometrech, se spoustou doprovodných akcí a programů.

Gastro tour - farmářský trhBude opravdu co ochutnávat – kromě tradiční kyselice, valašských frgálů nebo zabíjačkových, zvěřinových či jehněčích specialit ochutnáte například i takové zajímavosti, jako kohoutí guláš, šneci, valašské pudláky nebo mátové palačinky a makovou zmrzlinu. Navíc si můžete z farmářského trhu odvézt spoustu poctivých domácích produktů od farmářů z Valašska, Slovenska či Maďarska.

Nebojte se, že by děti celý den na nohách nezvládly! Údolím se můžete svézt vláčkem, autobusem či koňským povozem. Jízda vláčkem a busem je pro děti do 14 let ZDARMA.

IMG_9289

Jistě velmi atraktivní pro děti bude návštěva frgálové manufaktury v Gril srubu Razula. Většina dětí miluje různé kuchařské činnosti, tady si je skutečně užijí – vyzkouší si výrobu pravých valašských frgálů pod vedením kuchaře a opravdu nikdo nebude řešit, že kolem sebe způsobí nepořádek. :-) Vstup na frgálovou manufakturu je zdarma, vlastnoručně vyrobený frgál si můžete odkoupit s sebou domů.

 

IMG_5022U Gril srub Razula budou nabízet své pokrmy kuchaři Spa hotelu Lanterna. Trochu klidu na nerušenou degustaci vám pomůže obstarat zdejší dětský zábavní park Razulák. Během dne se zde také konají animační programy s možností hlídání dětí s instruktory Sun Outdoor.

V blízkém Pensionu Školka mohou děti popustit uzdu budovatelské vášni při Kostkohraní. Samozřejmě se mohou zapojit i dospělí.

Program gastrofestivaluHlavním centrem dětských atrakcí jsou Chaloupky U Pařízků, kde najdete spoustu atrakcí: řetízkový kolotoč, vystřelovací prak, skákací hrad, dětské bagry… Dále zde bude také game zóna Maxipsa Fíka, zažijete testovací projížďky na segway (od 140 cm výšky) a skutečně adrenalinovým rodinným zážitkem určitě bude vyhlídková plošina s rozhledem do okolí.

U hotelu Babská najdete půjčovnu čtyřkolek Kostka, můžete si je půjčit k vyzkoušení zdarma.

Na pobavení dětí je připraven také Penzion Pod Pralesem, kde se nachází pěkné venkovní hřiště s dřevěným domečkem se skluzavkou, prolézačkou a houpačkami.

Jestli chcete s dětmi na chvíli někam „do klidu“, zastavte se ve Spa hotelu Lanterna, který během gastrofestivalu soustředil většinu aktivit do venkovních prostor. Uvnitř si tak můžete v klidu posedět u kávy v hotelové restauraci, jejíž součástí je i prostorný dětský koutek.

Dětské koutky najdete také například v hotelech Horal a Galik.

Atraktivní budou určitě i kuchařské show v ETA stanu u Gril srubu Razula (kde uvidíte mj. herečku Markétu Hrubešovou) nebo večerní posezení u vatry v Areálu Lésková.

Wellness Horal - bazényNezapomeňte do tašky přibalit plavky. Co děti určitě nikdy neomrzí, jsou vodní radovánky. V Resortu Valachy, který je pořadatelem gastrofestivalu, je nabízí relaxační centrum Wellness Horal v hotelu Horal. Slaná voda v termálních bazénech je vyhřívána až na 36°C. K dispozici je malý bazének pro nejmenší děti, zábavně relaxační bazén s jeskyní, divokou řekou a dalšími atrakcemi a plavecký bazén.

U hotelu Horal si děti mohou pohrát na malém lanáčku, který je volně přístupný. Nebo vyrazte na výlet po Kulíškově naučné stezce okolím hotelu.

V neposlední řadě nabídne Karlovský gastrofestival opravdu pestrou nabídku nejrůznějších specialit a pochutin vhodných samozřejmě i pro děti. Udělejte něco pro jejich osvětu. Zde jim můžete názorně ukázat, jak pestrá, zajímavá, chutná a zdravá může být poctivá krajová kuchyně!

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*