Potřebujete snížit hladinu cholesterolu? Vyhněte se zbytečným lékům a spolehněte se na přírodu. Výživový kouč Martin Škába z portálu o zdraví www.skaba.cz radí jíst česnek, který obsahuje až 400 léčivých látek.

česnek, Malý dobrodruh
Vyzkoušejte podzimní detoxikaci s česnekem. Foto: www.skaba.cz

Na podzim a v zimě je naše tělo oslabeno a je nezbytné ho posílit. Velkou službu vám podle odborníka udělá právě česnek, který je v našich podmínkách vždy dostupný a má velké účinky na zdraví. „Za jednu ze základních věcí považuju to, že snižuje krevní tlak. Ten má spousta lidí.,“ vysvětluje Martin Škába s tím, že česnek je také protizánětlivý, antiparazitický, obsahuje velké množství vápníku, železa, draslíku, hořčíku, selenu, zinku, vitamíny A, B1, B2, C.

Česnek ovšem také snižuje hladinu špatného cholesterolu (LDL) i krevního cukru a medvědí česnek je výborný na detoxikaci (hlavně těžkých kovů jako je rtuť a olovo, kterých máme v tělo mnoho). „V kombinaci s extraktem z grepových jadérek česnek také pomáhá při zánětech močových cest,“ upřesňuje Martin Škába.

Málokdo pak ví, že česnek pomáhá v těle snižovat tvorbu látek zvaných nitrosamini poškozující naše buňky, které nejčastěji vznikají při konzumaci uzenin a šunek plných konzervantů, konkrétně dusitanových solí E250, které se přidávají pro barvu a trvanlivost.

Vývar i s luštěninami

Ne každý má dost silný žaludek na česnek v jeho čerstvé podobě. „V tomto počasí je z něj ideální dělat vývary. Vezmete zeleninu, dáte do ní různé bylinky, povaříte a k tomu přidáte několik stroužků česneku. Pokud by na vás bylo i to moc silné, stačí vymačkat šťávu z jednoho dvou stroužků do uvařené polévky servírované na talíři,“ doporučuje Martin Škába.

V tomto období je také ideální kombinace česneku s luštěninami, které čistí střeva a jakoukoliv tepelně upravenou zeleninou. „Výborné je česnek přidat například do fazolí nebo červené čočky se zeleninou a čtyři minuty ho s nimi povařit.“

Česnekový detox

Dalším tajným tipem je konzumace česneku formou odšťavněné zeleniny, ovšem i tady je nutno na podzim přistupovat k odšťavňování trochu jinak. „Na podzim a v zimě je syrové ovoce a zelenina silně ochlazují (jedná se o tzv. termický účinek potravin). Na druhou stranu dodávají spoustu živin, a v tekuté podobě do sebe dostaneme mnohem více potřebných vitamínů, minerálů, fytoživin a enzymů s minimálním úsilím těla pro vstřebání těchto životně důležitých látek. Podle tradiční čínské medicíny a mně osobně funguje jeden účinný fígl: nakrájím si na kusy zeleninu, vezmu si misku, ohřeju si horkou vodu, zaleju jí zeleninu, tři minuty ji v ní nechám, aby se stáhl její chlad a pak teprve vše odšťavním.Odšťavněte klidně i kousek cibule a česneku. Přidejte do šťávy špetku kari, skořice a zázvoru, klidně sušeného,“ říká Martin Škába s tím, že je dobré pít alespoň jednu sklenici denně – dodá vám to mnoho energie a sníží chuť na sladké!

Konec zápachu z úst

Mnoho lidí se česneku bojí kvůli jeho silnému aroma. Můžete si koupit tobolky s česnekovým extraktem, které jsou k dostání u kvalitních výrobců doplňků stravy. Výhoda je v tom, že se rozpouští se až v tenkém střevě a nepříjemného zápachu se tak nemusíte bát ani v nejmenším.

Více na  www.skaba.cz.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*