Stále více dětí, ale i dospělých trpí v dnešní době obezitou, která je původcem nejedné nemoci. Pojďte s tím tedy něco udělat! Vědci prokázali, že lidé, kteří cvičí i v zimním období mají lepší imunitu a jsou daleko zdravější!

FISAF, Malý dobrodruh
Procvičte se ke zdraví. Foto: www.fisaf.cz

„Pravidelným sportováním v zimě je možné značně posílit imunitu organizmu a dokonce bojovat proti zánětům. Vyznavači soustavného cvičení jsou navíc odměněni lehčím průběhem případného onemocnění,“ vyplývá to z aktuálního průzkumu odborníků z Orthopaedics & Sports Medicine v New Yorku. Zkuste se místo chemií syntetickou, chránit tou vlastní, přirozenou.

Není žádným tajemstvím, že fyzicky zdatný organizmus podstatně lépe odolává virům a infekcím, které jsou pro zimní období tolik typické. „Jakmile ale lidé se sportovními aktivitami ustanou, jejich zdravotní stav se zhorší – klíčem je proto pravidelné cvičení,“ říká doktor Kevin Plancher z Orthopaedics & Sports Medicine v New Yorku, jehož tým provedl průzkum na dvou stovkách lidí, z nichž se polovina věnovala v zimě nějakému sportu a druhá ne. Ze studie dále vyplynulo, že pokud už vyznavači soustavného cvičení onemocní, jsou zpravidla odměněni lehčím průběhem a kratší dobou nemoci.

Jóga je tou pravou volbou

Jaký druh cvičení zvolíme, je na každém z nás – každému vyhovuje něco jiného a má jiné fyzické možnosti. „Důležitá je ale rozhodně pravidelnost pohybu, která by měla být úměrná ostatním denním aktivitám. Komu nevyhovují čistě aerobní druhy cvičení, může zkusit například jógu. Její prospěšnost v současné době prokazuje spousta zajímavých experimentů,“ podotýká Jana Havrdová z Českého svazu aerobiku a fitness FISAF.cz, který svým projektem Česko se hýbe, bojuje proti pasivnímu životnímu stylu.

Cvičení jógy má podle vědců z univerzity v norském Oslu takřka okamžitý pozitivní vliv na genovou expresi imunitních buněk, což v laickém překladu znamená, že posiluje obranyschopnost a celkově tedy kondici i zdravotní stav.

Odborníci z amerického Ohia se pro změnu zaměřili na ženy zabývající se jógou a ve své studii prokázali, že ty, které se jí věnují pravidelně, mají mnohem nižší hladinu látky, spoluzodpovědné za vznik zánětů v těle.

Nebuďme obézní a pojďme se hýbat!

„Chápu, že je snazší koupit si nízkotučný jogurt, než si jít zacvičit. Není ale nutné týrat své tělo ve fitku denně. Každoročně proto otevíráme na několik dnů zdarma dveře ve stovkách sportovišť po celé České republice, aby si lidé vyzkoušeli, co je bude bavit a kde se budou cítit nejlépe,“ poukazuje Jana Havrdová na každoroční úspěšný projekt Dny fitness s Česko se hýbe, jímž chtějí odborníci lidem pomoci začlenit zdravý životní styl a hlavně pohyb do jejich každodenního života.

„Naším cílem je v lidech zakořenit myšlenku pravidelné přiměřené fyzické aktivity a nastartovat tak proces ozdravení tloustnoucí české populace, která v nedávném celosvětovém průzkumu obezity skončila na alarmujícím devátém místě. Rádi bychom proto do fitness center a sportovních areálů přitáhli celé rodiny. Vždyť fitness není jen o posilování nebo aerobiku. Řada center nabízí širokou škálu pohybových aktivit pro všechny generace, od dvouletých dětí až po seniory. V ideálním případě pak v jednom sále cvičí děti zumbu, ve vedlejším maminka jógu a tatínek si dává do těla v posilovně. Nemusí tak řešit hlídání nebo složité vyzvedávání z družiny a společný koníček, tedy sport, je může hezky stmelit,“ uzavírá Jana Havrdová.

Jak začít?

  • Nestyďte se – Ať už jdete cvičit kamkoli, mějte vztyčenou hlavu. Jste tam kvůli sobě, ne kvůli ostatním.
  • Zkoušejte – Může vám chvíli trvat, než najdete to pravé. Projděte si více zařízení. Zkušební lekce bývá zpravidla zdarma.
  • Informujte se – Nejlepším doporučením jsou vždy zkušenosti jiných. Zeptejte se přátel a známých, kde se cítí dobře a co jim pomáhá.

Informace na závěr:

Český svaz aerobiku a fitness FISAF.cz patří mezi nejaktivnější sportovní svazy v ČR: sdružuje na 80 sportovních klubů, 2 500 aktivních členů a každoročně pořádá na 40 sportovních soutěží. Jeho reprezentační týmy patří mezi nejúspěšnější na světě. Jeho velkým cílem je ozdravit českou společnost, která v obezitě zabírá devátou světovou příčku! Se zdravým životním stylem a pohybem je nutno začít co nejdříve, aby ho později lidé brali jako součást života. FISAF.cz se proto zaměřuje v mnoha aktivitách na děti. V rámci projektu Česko se hýbe ve školách plných zdraví děti z mateřských, základních i středních škol soutěží v pohybových skladbách, v projektu Bonduelle Škola plná zdraví se odborníci snaží děti a mládež vést k pravidelnému pohybu i zdravějším stravovacím návykům. Oblíbený je také celorepublikový projekt Děti na startu, který se zaměřuje na všeobecnou pohybovou přípravu dětí předškolního a mladšího školního věku. Odborně vyškolení instruktoři pomáhají dětem rozvíjet základní pohybovou motoriku, obratnost, rychlost a sílu, především je ale učí základy ovládání vlastního těla. Více na www.fisaf.cz a www.ceskosehybe.cz.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*