Chcete uprchnout z rušného město a užít si lyžování se svými kamarády? Vydejte se do Jižního Tyrolska, které milují jak lyžařští začátečníci, tak i pokročilí lyžaři.

Seiser Alm zve na rodinnou atmosféru

Jižní Tyrolsko, Malý dobrodruh
Vydejte se na zimní dovolenou do Jižního Tyrolska. Foto: www.suedtirol.info

Skoro každý lyžař se musí vrátit k pluhu a obrnit trpělivostí. To když učí potomky lyžovat. A Jižní Tyrolsko je na to ideální – do osmi let zde děti lyžují zdarma, ve střediscích nechybějí dětské parky ani modré sjezdovky. A Italové děti milují. Přesně takový je Seiser Alm/Alpe di Siusi.

Resort se 60 km tratí pravidelně získává ocenění ADAC za svůj přístup k začátečníkům. Sjezdovky se rozprostírají na velké alpské louce, jsou příjemně carvingové bez ostrých sklonů. Tak akorát pro začínající a průměrné lyžaře. Nechybějí tu moderní bezpečné lanovky se zábranami proti vypadnutí, v restauracích servírují dětská menu. A to v úchvatné kulise dolomitských masivů jako Schlern/Sciliar či Langkofel/Sassolungo.

Děti mohou začít trénovat na pohodové sjezdovce Panorama a až si budou na lyžích jisté, vyrazí do 1500 metrů dlouhého snowparku King Laurin, kam jezdí trénovat i česká snowboardistka Šárka Pančochová.

www.seiseralm.it

Kronplatz pro profesionální lyžaře

Ráno sedíte v první gondole vyjíždějící nahoru a dolů sjíždíte mezi posledními? Zajímají vás černé sjezdovky, měřené tratě a večer kontrolujete počet najetých kilometrů? Tak přesně pro vás má Jižní Tyrolsko Kronplatz se 116 km sjezdovek.

Manšestr bez jediné záplaty, prázdná trať a sjezdovka s krásným profilem kroutící do údolí. Když si ji ‚dáte‘ na jeden zátah, budete dole popadat dech. Takový sportovních sjezdovek má Kronplatz pět. Mezi nejkrásnější patří černý Sylvester směřující k městečku Bruneck/Brunico a sousední Hernegg, který projektoval švýcarský závodník Bernhard Russi. I modrých a červených příjemně carvingových tratí je tu dostatek.

Kronplatz je totiž hora obtočená ze všech stran supermoderními lanovkami. Jednou z nich je loňská novinka – kabinka Alpen Connecting. Uveze deset osob a má wifi připojení. Na vrcholu Kronplatzu se každý den rozhoupe obří zvon Concordia a je odtud krásný výhled na jeden z pokladů UNESCO – masivy Dolomit.

Až vás tohle dokonalé středisko omrzí, objevte údolí Tauferer Ahrntal/Valle Aurina, kde jsou střediska Speikboden and Klausberg. Nabízejí 43 km tratí a 1500metrové převýšení.

www.kronplatz.com

Obereggen pro milovníky nočního lyžování

Hledáte místo na lyžování, kde mají sjezdovky říz, po lyžování to žije a město tepe na dosah? Jeďte do Obereggenu/Latemaru, místa s dechberoucími výhledy na Dolomity, nejlépe upravovanými tratěmi v Evropě a s Bolzanem na dosah.  V Obereggenu se zdolává 48 km sjezdovek a téměř tisícimetrové převýšení, nechybí tu vyhlášený snowpark s half-pipe. Zdejší areál získal několik mezinárodních ocenění za dokonalou údržbu a kvalitu sněhu. Tady totiž začínal celosvětově známý výrobce sněhových děl – firma TechnoAlpine.

Po lyžování vplujte do nočního života. Pod sjezdovkou stojí jeden z nejvyhlášenějších jihotyrolských après-ski barů Tipi. Pokud tu jste s rodinou, bude vás zajímat i noční jízda na sáňkách. Sáňkovat se vydejte buď do Obereggenu nebo Deutschnofenu/Nova Ponente. Obě tratě měří 2,5 km.  Nakonec vyrazte do nedalekého města Bozen/Bolzano. Malebné město s úzkými uličkami láká na náměstí Walther Platz se spoustou kaváren a katedrálou z 12. století.

www.obereggen.com

Eisacktal milují pohodáři

Máte rádi pohodu, dáváte přednost klidnějším střediskům? Pak se vydejte do údolí Eisacktal/Valle Isarco. Tady lze navštívit menší střediska rozprostřená po celém údolí. Dohromady mají 140 km tratí. Centrem oblasti je Brixen, kde byl v exilu český buditel K. H. Borovský. Lyžovat je zde možné na pěti místech (Gitschberg Jochtal, Rosskopf, Ratschings, Plose, Ladurns). Jde spíše o menší rezorty, ovšem v kulise 2500metrových vrcholů. Oblíbily si je rodiny s dětmi, nudit se tu nebude ani sportovní lyžař. Zdejší tratě padají dolů i několik kilometrů. Důkazem je Plose nad Brixenem, kde se lyžuje na 43 km tratí a lanovky vyjíždějí do nadmořské výšky 2550 metrů. Dolů se pak můžete vydat po 9 km dlouhé a členité sjezdovce Trametsch. Dalším bonusem je výhled na dolomitský masív Sella. Ratschings-Jaufen má slavné běžecké terény.

Pohodě nahrává i zdejší gastronomie. V údolí jsou tři michelinské restaurace. Navštivte například Kleine Flamme ve městečku Sterzing/Vipiteno či Hotel Stafler v Maulsu.

www.eisacktal.com

Vyzkoušejte 7 středisek v Hochpustertalu

Trávíte neradi dovolenou na jednom místě? Tak pro vás je magické údolí Hochpustertal/Alta Pusteria. Tady lze přejíždět z jednoho areálu do druhého i během dne, podle toho, jak slunce putuje po obloze. Hochpustertal – to je sedm středisek, z nichž nejzajímavější jsou Helm/Monte Elmo, Rotwand/Croda Rossa a Haunold/Monte Baranci. Nejsou to velká střediska, ohromí však svou kulisou i příjemným převýšením. Nejdelší tratě jsou dlouhé i pět km.

Letos tu mají novinku. Na konci listopadu se rozjíždí dvě nové lanovky, které propojí lyžařské areály Helm a Rotwand. Vzniknou tam i dvě nové sjezdovky. Staronový areál nabídne pěkných 45 km. Délka sjezdařských tratí v celé oblasti se tím zvýší na 90 km. Rezorty neurazí ani sportovního lyžaře. Například Helm má dlouhé pohodové i sportovnější sjezdovky. V údolních městečcích Sexten, Innichen a Toblach je šest sáňkařských drah. Celé údolí protínají běžkařské trasy, které patří k nejvyhledávanějším v celé Itálii.  A to vše v krásné kulise pod horským masívem Drei Zinnen/Tre Cime, jedním ze tří symbolů Dolomit.

www.hochpustertal.com

Více informací o Jižním Tyrolsku naleznete na stránkách www.suedtirol.info a na www.facebook.com/jiznityrolsko

 

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*