Řada maminek chodí se svými dětmi plavat již od narození a dělají dobře. Nejnovější průzkumy totiž dokázaly, že děti, které pravidelně plavou, jsou mnohem zdravější. Proč tomu tak je?

plavání, Malý dobrodruh
Plavte s dětmi už od mala. Foto: www.juklik.cz

Plavání s miminkem upevňuje vztah s rodičem, děti se naučí snáze plavat, nemají strach z vody, jsou pozornější, mají posílenější svalstvo a zvětšuje se jim kapacita plic. Dochází u nich ovšem také k rychlejšímu pohybovému vývoji, mají lepší trávení a plavání v jakémkoliv dětském věku pak napomáhá k odstranění nedostatků a vad držení těla. Z aktuálních průzkumů navíc vyplývá, že plavající děti jsou třikrát méně nemocné než ty ostatní.

Přesto se mnoho rodičů plavání s dětmi obává, a to především v zimě, kdy jsou děti zpravidla více nemocné. Na to, co je pravdy na souvislosti mezi plaváním a nemocností dětí, se zaměřila Eva Novotná z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích. „Z námi zkoumaných 201 dětí z celé České republiky, které se účastnily kojeneckého plavání, bylo onemocnění v souvislosti s návštěvou kurzu plavání potvrzeno lékařem v devíti případech, což tvoří 4,5 %. Jednalo se o rýmu, atopický ekzém, zánět průdušek, virózu, zánět spojivek a molusky. Pozitivním faktem je, že u třetiny těchto případů (tři případy z devíti), se onemocnění opakovaně neobjevilo při zvolení jiného areálu bazénu. Díky zdravotnické dokumentaci jsme také zjistili, že pravidelný pobyt v bazénu nezvyšuje riziko výskytu opakovaných onemocnění dýchacích cest a kůže,“ uvádí autorka studie s tím, že se jedná o data o dětech, které navštěvovaly kurzy kojeneckého plavání před rokem.

 

Z provedeného průzkumu jednoznačně vyplývá, že pobyt v bazénu neovlivňuje výskyt onemocnění u dětí za předpokladu, že plavecký areál dodržuje standardy kvality vody, udržuje chemické přípravky ve správné koncentraci a má uzpůsobené kvalitní odvětrávací systémy. Na prevenci vzniku onemocnění se ovšem musí aktivně podílet i rodiče.

„Děti, zejména ty nejmenší, se přece o sebe ještě nedokážou postarat. Základem pro každého rodiče malého plaváčka je proto dodržet doporučenou půlhodinovou aklimatizaci. Pokud si budete vybírat kurzy plavání, určitě se ubezpečte, že nedílnou součástí bazénu je i herna pro děti – ta je totiž zcela nezbytná právě kvůli správné aklimatizaci po plavání,“ radí Štěpánka Štrougalová, odbornice na plavání s dětmi z Baby Clubu Juklík a čtyřnásobná maminka. Pokud po plavání dodržíte tyto nutné rituály, přesvědčíte se, že plavání je velmi příjemnou formou otužování právě v období nejčastějších nachlazení.

Dodržujte těchto 5 rad a vaše děti neonemocní

1. Vysoušení uší: Postačí vysušit zevní ucho krajem ručníku, u malých dětí vysušte jemnější látkovu plenou. V některých klubech se doporučuje z buničniny udělat smotek a ten velmi jemně vložit do ouška a nechat nasáknout vlhkost. Nutné to ale není.

2. Suché ponožky: „Někdy se stane, že dítě ještě omylem vběhne do převlékárny, kde je vlhko a namočí si ponožky. Jít na tramvaj v mokrých ponožkách fakt není příjemné! Mějte raději jedny ponožky, či punčocháčky náhradní,“ doporučuje Štěpánka Štrougalová.

3. Aklimatizace po bazéně je nutná: Je nezbytně nutné, abyste po plavání se svým malým človíčkem minimálně 30 minut, v zimním období opravdu až 60 minut pobyli v teplé místnosti.

4. Propocené tričko: Může se také stát, že vaše dítě se v herně tak rozdovádí, že bude mít zpocené tričko. Mějte náhradní, ať se při odchodu můžete převléknout.

5. Vysušení vlásků: „Soustřeďte se na dokonalé vysušení vlásků a chvályhodné je při odchodu použít na vlhké vlásky lehkou čepičku, v zimním období pořádnou beranici. I když dítěti vlásky vysušíte, nebude je mít mokré, ale mohou být stále vlhké. Nebo je naopak, po pobytu v herně, už může mít zpocené,“ varuje Štěpánka Štrougalová.

Podle čeho vybírat klub?

Dobré je doporučení od kamarádky, ale ujistěte se, že součástí klubu je:

  • kočárkárna, či prostor, kde můžete kočárek uzamknout
  • přebalovací pulty, nočníky
  • u sprch ohrádky, aby se rodiče mohli rovněž v klidu osprchovat
  • samostatná místnost – herna, kde si děti mohou pohrát, maminky je mohou nakrmit a tato místnost slouží zároveň jako prostor pro nutnou aklimatizaci
  • prostorné šatny na převlečení
  • malý komorní bazén pro děti do cca 18 měsíců
  • provozní řád, kde jsou stanovena základní pravidla
  • komfortní hloubka bazénu je 100 – 130 cm (při lekcích menších dětí stojí rodiče ve vodě a musí se cítit bezpečně)
  • správná vlhkost v bazénové hale činí maximálně 65%, ve sprchách 85%, a v ostatních prostorách 50%
  • teplota vzduchu pro děti od 3 do 6 měsíců by měla dosahovat 28–30 C a teplota vody ve vaničce 30–36 C, pro kojence ve věku od 6 do 12 měsíců teplota vzduch 28-30 C a teplota vody 28-32C
  • provozovatel by vám měl na požádání ukázat protokoly o rozborech vody

V průběhu kurzu byste měli být spokojeni:

  • s čistotou všech prostor a hraček
  • s milým a kontaktním personálem
  • každá hodina by měla být pestrá a měli byste být informování, z jakého důvodu se které prvky do metodické řady zařazují
  • lektorka by měla mít na vás vždy čas nebo si s vámi domluvit termín pro osobní konzultaci
  • s možností náhrad vašich zmeškaných lekcí
  • s informovaností o dalších aktivitách a zápisech na další kurz
  • Pokud se na každou lekci vy i vaše dítě těšíte, pak jste ve správném klubu!

Mohlo by se hodit…

O kojeneckém plavání se můžeme dočíst ve spisech starých několik set let. Uvádí se v nich, že cestovatelé v tropických zemích byli svědci toho, jak domorodé maminky koupou novorozence v lagunách či říčkách, pouštějí je a potápějí pod vodu. Zvýšení rodičovského a odborného zájmu o plavání s nejmenšími se projevilo výrazněji až v 60. letech minulého století v Evropě i USA. Na propagaci kojeneckého plavání se podílela mezinárodní plavecká federace FINA, která plavání doporučila jako efektivní pohybovou výchovu a postupně začala vytvářet centra kojeneckého plavání. V 70. letech se začalo prosazovat plavání kolem předškolního věku s rodiči. Postupně se zmenšovala hranice k třem až dvouletým. Na konci 80. let se kojenecké plavání začalo praktikovat spíše jako forma skupinové výuky v mělkých bazénech. Teprve na přelomu 80. a 90. let nastal velký rozvoj plavání díky vzniků baby klubů – jeden z prvních byl v roce 1988 Baby Club Juklík, který dodnes ovlivňuje stav a úroveň kojeneckého plavání v celé ČR.

Více na www.juklik.cz.

Leave a Reply

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

*